Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Subsidie laadpaal

Wat zijn de voordelen van een laadpaal aan huis?

De overstap naar elektrisch rijden wordt in Nederland steeds vaker gemaakt. Zo waren er eind 2022 bijna 330 duizend volledig elektrische voertuigen op de weg te vinden. Daarbij komen nog zo’n 200 duizend aan plug-in hybride varianten, zo blijkt uit onderzoek van Change INC. Naast de toename van voertuigen die beschikken over een elektromotor, blijft ook het aantal laadpalen toenemen. Tegenwoordig vind je op steeds meer openbare parkeerplaatsen verschillende laadpalen. Als je je voertuig op eigen terrein kunt parkeren, is het aanschaffen van een laadpaal aan huis het overwegen waard. Lees in dit artikel de 3 belangrijkste voordelen van een laadpaal aan huis en ontdek onze favoriete aanbieders voor een eigen laadpaal. 

De 3 belangrijkste voordelen van een laadpaal aan huis kopen

In principe kan je bij elke koopwoning een laadpaal installeren. Als particulier hoef je hier geen vergunning voor aan te vragen. Pas als de laadpaal niet op je eigen terrein kan worden geïnstalleerd dien je toestemming bij je gemeente te vragen. Kom erachter of een laadpaal aan huis iets voor jou is door de 3 belangrijkste voordelen hieronder te lezen. 

#1 Opladen kan ‘s nachts

Hoe lang het duurt voordat je elektrische auto is opgeladen kan variëren tussen de 30 minuten en 21 uur. Het enorme verschil is te verklaren door de verschillende manieren van laden. Via het stopcontact gaat het laden langzamer, met een snellader gaat het laden juist weer sneller. Ook de grootte en het type accu in de auto bepaalt hoe lang het duurt voordat je een volgeladen accu hebt. Opladen kan dus aardig wat tijd in beslag nemen. Kies je een laadpaal aan huis, dan kun je ook ‘s nachts, terwijl je licht te slapen, de accu opladen. Zo hoef je niet meer lang te wachten bij een openbare laadpaal.

#2 Thuis laden over het algemeen goedkoper 

Naast het voordeel dat je altijd je elektrische voertuig op kunt laden, is ook het financiële voordeel aantrekkelijk. Je betaalt bij een laadpaal enkel de prijs voor je eigen netstroom, zonder tussenkomst van afnemers die winst willen maken. Over het algemeen laad je dus thuis goedkoper op dan bij een openbare laadpaal. Wel komen er natuurlijk extra eenmalige kosten kijken bij het installeren van je laadpaal. De kosten hiervoor variëren tussen de 1000 en 3000 euro, afhankelijk van de aanpassingen die gemaakt moeten worden in bijvoorbeeld je meterkast. 

#3 Slim laden mogelijk 

Om de overstap naar elektrisch rijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken, vinden de technologische ontwikkelingen op het gebied van laadinfrastructuur razendsnel plaats. Je zal wellicht de term smart homes wel eens tegen zijn gekomen. Deze slimme huizen werken nauw samen met het opladen van je EV. Zo kun je na het aansluiten van al je apparaten op de smart home alleen nog maar je accu laden in de daluren. Op deze manier haal je de piek van het stroomnetwerk af én profiteer je van een lager tarief gedurende de daluren. 

De EU voert drastische verbeteringen door op het gebied van oplaadinfrastructuur. Zo is het bijvoorbeeld steeds vaker mogelijk om bidirectioneel te laden. Hoe dit werkt?

Onze favoriete laadpalen voor thuis 

Ben je op zoek naar een laadpaal voor thuis? Wij hebben onze favoriete laadpalen voor je op een rij gezet, inclusief de belangrijkste voor- en nadelen. 

EVBox Elvi 

De EVBox heeft wereldwijd zo’n 250 duizend laadpunten, waarvan je er 5 duizend tegen kunt komen in Europa. Naast het grote duurzaamheidsvoordeel van elektrisch rijden, zet het bedrijf zich nóg meer in voor het milieu door bomen te planten voor elk nieuw verkocht laadpunt. De belangrijkste voor- en nadelen van deze aanbieder voor een laadpaal aan huis op een rij:

+ Verbinden mogelijk met Wi-Fi, 3G en Bluetooth 
+ Weer- en schokbestendig
+ Mogelijkheid laadvermogen uit te breiden 
+ Keuze voor connector of vaste kabel 
+ 1 uur opladen = maximaal 120 kilometer laden 
– Er wordt geen dubbele kabel geleverd

Wallbox Pulsar Plus 

De onderneming Wallbox is opgericht in 2015 en zet zich in om het transport op fossiele brandstof te stoppen. Dit is terug te zien aan allerlei innovatieve en slimme laadoplossingen die worden geboden voor zowel EV’s, woningen en bedrijven. 

De belangrijkste voor- en nadelen van hun Pulsar Plus laadpaal voor thuis op een rij:

+3-fasen laden mogelijk 
+ Connecten met WiFi en Bluetooth mogelijk 
+ Inclusief DK lekdetectie 
+ Te verkrijgen met type 1 en 2 kabels 
+ Kies uit een laadvermogen van 7,4, 11 of 22 kW
– De kosten voor installatie zijn hoog te noemen 
– Alleen te verkrijgen met een vaste kabel 

Alfen Eve Single S-line 

De onderneming Alfen is één van de oudste spelers op de markt. Sinds de oprichting in 1937 wist deze aanbieder van energie alleen maar groter en groter te worden. De laadoplossingen van Alfen beschikken over vele functionaliteiten. 

De belangrijkste voor- en nadelen van de Eve Single S-line laadpaal voor thuis op een rij:

+ 3 fasen laden mogelijk 
+ Internetverbinding verloopt via ethernet
+ Plug & charge of RFID
+ Laadvermogen 3,7 tot 11 kW
– Mist functionaliteit om te connecten met WiFi