Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Wat is belangrijk bij het maken van een proefrit in een elektrische tweedehands auto die je online koopt?

Van januari tot en met augustus 2022 werden er bijna 41 duizend nieuwe volledig elektrische auto’s afgeleverd. Dit aantal is 63,5% meer dan een jaar daarvoor. Daarnaast wisten de nieuwe hybride auto’s ruim 5 procent te stijgen in vergelijking met het jaar ervoor, tot bijna 74 duizend personenwagens. Ook het aantal elektrische occasions is in 2022 flink toegenomen, met maar liefst 80% in vergelijking met het jaar 2021. 

Wanneer je besluit een hybride of elektrische tweedehands auto online aan te schaffen, is het advies om een uitgebreide proefrit te maken. Alleen door zelf te ervaren kom je erachter of de auto die je op het oog hebt, bij je past. Waar moet je op letten tijdens het maken van een proefrit? En hoe werkt het maken van een proefrit als je online een auto wilt kopen? Lees hier het antwoord op deze vragen. 

Het maken van een proefrit als je een auto online koopt

De manier waarop autodealers tweedehands (elektrische) auto’s verkopen, is duidelijk aan het veranderen. Waar de koper eerst in showrooms te zien was, zie je steeds vaker een auto online verkocht worden. Bij online platform Auto.nl vind je bijvoorbeeld geen fysieke showroom, maar kun je eenvoudig jezelf online door de virtuele showroom bewegen. De overhandiging van de auto vindt wel aan de deur plaats. 

Het maken van een proefrit kan bij Auto.nl op 2 manieren: of op afspraak in Raamsdonkveer of je hebt de mogelijkheid een proefrit te maken van 14 dagen lang. Tijdens deze 14 dagen mag je maximaal 500 kilometer rijden. Op deze manier leer je de auto echt kennen en krijg je de tijd om de fysieke en technische staat te controleren. 

Actuele aanbod elektrische auto’s

Ben je op zoek naar een elektrische auto? Check hieronder het actuele aanbod op auto.nl!

Peugeot e-208 

De Peugeot e-208 heeft een elegante vormgeving en beschikt over verschillende innovatieve technieken zoals je gewend bent bij dit Franse automerk. De e-208 is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver, rood, blauw of geel. Deze elektrische Peugeot beschikt over een actieradius van 362 kilometer. 

Eenmaal onderweg kun je genieten van je favoriete muziek met het hoogwaardige audiosysteem inclusief DAB-radio. Ook hoef je nooit meer de weg kwijt te raken dankzij het full map navigatiesysteem dat standaard inbegrepen is. Je kunt het systeem eenvoudig bedienen vanaf het stuurwiel. 

Opel Corsa 

Wil je de overstap maken naar een elektrische auto? Dankzij de aantrekkelijke prijs van deze Opel Corsa is het overstappen geen grote aanslag in je portemonnee. Deze Opel Corsa is verkrijgbaar in de kleuren wit en blauw. In de praktijk is de geschatte actieradius 275 kilometer. 

De Duitse fabrikant Opel heeft ervoor gezorgd dat deze elektrische auto van alle gemakken is voorzien, zoals een startblokkering, cruise control, navigatie-pakket, aanrijding waarschuwingssysteem, verkeersboden detectie en vermoeidheidsherkenning. 

Waar moet je op letten tijdens het maken van een proefrit met een elektrische auto?

Bij een occasion maak je een proefrit om te kijken of de auto fysiek en technisch nog in een goede staat is. Ook bij het aanschaffen van een elektrische auto is het maken van een proefrit belangrijk. Ondanks dat er minder onderdelen zijn die kunnen slijten bij een EV dan bij een voertuig dat rijdt op fossiele brandstof, is het goed om de staat accu te controleren.  Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten tijdens en na de proefrit. De belangrijkste punten zetten we per fase, hieronder voor je op een rij. 

Tijdens de proefrit 

Als je gaat beginnen aan je proefrit in de elektrische auto die je op het oog hebt, is het goed om een fysieke controle uit te voeren en de technische staat van de elektrische auto te controleren. Je kunt dit beste beoordelen door een lange afstand af te leggen. Neem bij voorkeur een route die je verwacht te gaan rijden als je het voertuig in bezit hebt. 

Wil je bij het aanschaffen van een nieuwe elektrische auto je huidige auto inruilen? 

Het fysieke uiterlijk van de auto 

Tijdens de fysieke controle van je auto, is het verstandig om de volgende zaken te inspecteren:

  • Hoe zit het met de lak van de elektrische auto? Zitten er deuken, butsen, krassen of kleurverschillen in de auto? Hoe zit het met de roestschade aan de uitlaat, onderkant van het voertuig, deuren, accu en de wielkasten? 
  • Wat is de staat van de banden van het elektrische voertuig? Hierbij dient de profieldiepte van banden minimaal 1,6 mm te zijn. Een eenvoudige manier om het bandenprofiel te checken, is om een 1 euro muntstuk te gebruiken bij zomerbanden en een 2 euro muntstuk bij winterbanden. Als je kijkt naar de zijkant en de gouden buitenrand zichtbaar is, is de band toe aan vervanging

Controleren van de technische staat

Het belangrijkste component in een elektrisch voertuig, is de accu. Tijdens het maken van de proefrit kun je de gereden afstand in kilometers bijhouden met behulp van de kilometerstand en deze vervolgens vergelijken met afgenomen actieradius. Op deze manier zie je wat de degradatie is van de accu. 

Naast de accu, adviseren wij je ook om op de volgende punten te letten tijdens het maken van je proefrit: 

  • Hoe is je zithouding in de auto? En kun je voldoende zien in deze zitpositie?
  • Trap tijdens het maken van je proefrit een aantal keren hard op je rem. Werken deze goed? Sta je snel stil en voelt het remmen soepel aan? Wanneer je trillingen voelt of rare geluiden hoort, is het aan te raden om meer te weten te komen over de staat van de remmen. Vergeet ook niet om op een helling de handrem uit te testen. 
  • Ondanks dat een onderhoudsboekje niet verplicht is om te hebben, is het wel aan te raden om altijd te vragen of deze er is. Met het overzicht aan onderhoud, krijg je een volledig beeld van de staat van de auto. Eventueel kun je ook een CARFAX-rapport aanvragen om meer te weten te komen over de historie van je nieuwe tweedehands auto.