Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Hoe werkt het inruilen van een auto en welke auto’s leveren het meeste op?

Wil je een nieuwe auto aanschaffen en je oude auto verkopen? Hoe je jouw auto verkoopt, is afhankelijk van de reden waarom je er vanaf wilt: is je auto volledig opgereden, wil je de auto particulier verkopen of ruil je de auto in bij een autodealer voor een nieuw exemplaar?

Als je ervoor kiest om je auto in te ruilen voor een nieuwe auto, zul je merken dat dit een comfortabele manier van handelen is. Er is geen gedoe met een koper en je ontvangt een redelijke prijs. In deze blog lees je hoe het inruilen van een auto werkt en welke auto’s het meeste opleveren bij het inruilen. 

Hoe werkt het inruilen van je auto?

Wanneer je je auto wilt inruilen bij de verkoper, hangt de inruilprijs die je ontvangt af van verschillende opties. Zo hebben bijvoorbeeld de kilometerstand, elektrische ramen, aanwezigheid van airco of centrale deurvergrendeling invloed op de prijs die je ontvangt bij het inruilen van je auto. Wat deze inruilprijs is, kan eenvoudig worden berekend door de inruiltool in te vullen. Lees in het stappenplan hieronder welke gegevens er nodig zijn om te ontdekken wat je voor je auto krijgt als je hem inruilt:

Stap 1: De basisgegevens 

In de eerste stap vul je het kenteken in van de auto die je wilt gaan inruilen. Het systeem herkent hierdoor welk type auto je wilt in gaan ruilen. Vervolgens wordt er naar het type uitvoering en de huidige kilometerstand gevraagd. Maak hier geen gebruik van punten. Als je bijvoorbeeld een kilometerstand hebt van 180 duizend kilometer, vul je 180000 in en geen 180.000.

Stap 2: Opties 

Sommige opties van de auto die je wilt gaan inruilen, zijn van invloed op de inruilwaarde. De standaardfunctionaliteiten worden automatisch ingevuld op basis van de ingevulde gegevens uit stap 1. Opties die je kunt aanvinken zijn bijvoorbeeld airco, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, elektrische ramen, metaalkleur, multimedia-voorbereiding en stuurbekrachtiging.

Stap 3: De technische staat 

In deze derde stap wordt er gevraagd naar de technische staat van je auto. Er worden vragen gesteld als: wat is de staat van de motor? Wat is de staat van de aandrijflijn en het chassis? Hoe goed werken de elektrische systemen en in welke staat verkeren de banden? Je hebt hierbij de keuze uit drie antwoordopties: prima, kan beter of werk aan de winkel. 

Stap 4: Optische staat 

Met de optische staat wordt de gebruiksschade bedoeld. Dit kan bestaan uit kleine of grotere krassen en deuken. Ook hier heb je de mogelijkheid te kiezen uit drie opties: alles glashelder, gebruikssporen of werk aan de winkel. Er worden in deze stap vragen gesteld als: hoe ziet de buitenkant er uit? Wat is de staat van de ramen, spiegels en lampen? Hoe ziet het interieur eruit? Het gaat hierbij om de stoelen, banken, het dashboard en de deurpanelen. 

Tot slot wordt er gevraagd naar het bezit en de volledigheid van het instructieboekje, het onderhoudsboekje, de originele krik, het reservewiel en de originele hoedenplak. Hoe completer de auto, hoe hoger de inruilwaarde.

Na het invullen van deze vier stappen, wordt jouw inruilprijs berekend en toegestuurd naar je mailadres. Dit heeft doorgaans een beperkte geldigheidsduur, van bijvoorbeeld twee weken. Hierna zul je opnieuw het stappenplan moeten doorlopen. Heb je alle gegevens opnieuw aangeleverd en blijkt het dat de inruilprijs afwijkt van de eerdere prijs die je zou ontvangen? Dan wordt het bedrag automatisch afgetrokken van de aankoopprijs van je nieuwe auto.

Bovenstaande stappen horen bij de inruiltool van auto.nl. Als je hier je auto inruilt, profiteer je van een gegarandeerd bod dat 14 dagen geldig is. Bovendien heb je na aflevering van je nieuwe auto nog 14 dagen bedenktijd en regel je alles gemakkelijk online. Wanneer je jouw auto inruilt bij een andere autoverkoper, kunnen de details van het inruilproces afwijken. 

Ben je zeker dat je de gegarandeerde inruilprijs ontvangt?

Je kunt ervan uitgaan dat je de gegarandeerde inruilprijs ontvangt wanneer je de gegevens over je auto naar alle eerlijkheid hebt ingevuld. Het kan zo zijn dat de dealer ontdekt dat de exacte staat afwijkt van de aangeleverde gegevens. Het zal hierbij vooral gaan om de staat van de motor. Dit kan lastig zijn om vooraf in te schatten en kan dus iets beter of juist slechter uitvallen bij onderzoek door de autodealer. Ook bij de optische staat kunnen er meer krassen of deuken worden ontdekt door de autodealer, dan je hebt aangegeven bij het invullen van de gegevens. Beide kunnen leiden tot de vraag om meer geld bij te leggen als blijkt dat de inruilwaarde lager ligt dan eerst berekend was op basis van de ingevulde gegevens.

Wat gebeurt er als je lang moet wachten op je nieuwe auto?

Heb je een nieuwe auto gevonden en is de wachttijd hiervoor langer dan twee maanden? Dan is er een risico dat de inruilwaarde van je auto in deze periode zal veranderen. Waarom dit is? Hoogstwaarschijnlijk heb je in deze tussentijd extra kilometers gereden, zijn de banden verder versleten en ook de kans op schade aan de buitenkant of binnenkant is groter. Voordat de nieuwe auto wordt geleverd, wordt er dan ook aan je gevraagd de gegevens in de inruiltool opnieuw in te vullen. Wanneer er inderdaad een verschil is in waarde, zal dit worden doorberekend bij de aflevering van je nieuwe auto. 

Welke auto’s leveren het meeste op bij het inruilen?

Hieronder hebben wij drie auto’s opgesomd welke doorgaans het meeste opleveren bij het inruilen.

Mercedes-Benz CLA-Klasse

De Mercedes-Benz CLA doet het goed in Nederland. De C- en E-klasse zijn vooral voor de allerrijksten, de CLA-Klasse is iets betaalbaarder en daarnaast ook vlotter in design. Sinds de eerste generatie van de CLA-Klasse werd geïntroduceerd in het jaar 2013, zijn er in Nederland bijna 16,5 duizend exemplaren op kenteken gezet. De afwerking en de veiligheidsopties waar de CLA-Klasse over beschikt, maakt dat deze auto waardevast is en dus relatief veel oplevert bij het inruilen. 

Bekijk hieronder de algemene eigenschappen van de CLA-Klasse.

MerkMercedes-Benz
Aantal deuren4 en 5-deurs varianten
Aantal zitplaatsen5 zitplaatsen
BrandstofBenzine
SchakelingAutomaat
AandrijvingVoorwiel (FWD)
EnergielabelB

Een waardevaste Mercedes CLA-klasse kopen? Bekijk het tweedehands aanbod.

Lamborghini Urus 4.0 V8

De Lamborghini Urus wordt gezien als een power-SUV, dankzij het vermogen van 605 pk. Dit model is vierwielaangedreven en beschikt over een benzinemotor. Het gemiddeld verbruik bedraagt 1 op 8,1 kilometer.

De krachtige motor zorgt ervoor dat de Lamborghini Urus doorgaans een vrij hoge waarde behoudt. 

Bekijk hieronder de eigenschappen van deze power-SUV van het merk Lamborghini.

MerkLamborghini 
Aantal deuren5-deurs 
Aantal zitplaatsen5 zitplaatsen
BrandstofBenzine
SchakelingAutomaat
AandrijvingVierwiel (4WD)
EnergielabelG

Zelf een Lamborghini Urus aanschaffen en later tegen een goede prijs weer inruilen? Check het aanbod.

Toyota RAV4 2.5 Hybrid 

Een SUV in de meest pure vorm is de Toyota RAV-4. Deze auto staat bekend om de hoge mate van comfort, de vele ruimte en een hoogstaand kwaliteitsniveau. Het type wordt gezien als echte gezinsauto en biedt meer ruimte en capaciteiten dan een uitgebreide stationcar. Je kunt de RAV4 terugvinden in allerlei uitvoeringen zoals de Active, Business, Dynamic, Business Plus, Style en Executive. Wat de Toyota RAV4 2.5 Hybrid waardevast maakt? Dit type auto kent erg weinig grote problemen. Bij de consumentenbond scoort deze RAV4 vanaf bouwjaar 2014 een 9. Dit wordt ‘bijna perfectie’ genoemd. 

Hieronder hebben wij de belangrijkste eigenschappen van de Toyota RAV4 2.5 Hybrid opgesomd.

MerkToyota 
Aantal deuren5-deurs 
Aantal zitplaatsen5 zitplaatsen
BrandstofHybride
SchakelingAutomaat
AandrijvingVoorwiel (FWD)
EnergielabelA

Een auto kopen en verzekerd zijn van een gemiddeld hoge inruilwaarde? Ga voor een RAV-4.

Liever een nieuwe auto aanschaffen met een private lease contract? Wij leggen je graag alles uit over private lease in het artikel: hoe werkt private lease en wat zijn onze favoriete elektrische auto’s?