Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Wagenziek in EV: wat kan je er zelf tegen doen?

Er wordt van wagenziekte gesproken als je ziek wordt tijdens een rit in de auto, op een boot of in het vliegtuig. Je hersenen ontvangen tegenstrijdige informatie van je ogen en evenwichtsorgaan. Twee op de drie passagiers in een auto worden wel eens misselijk. Hiervan moet één op de drie bijrijders ook wel eens overgeven. Vooral kinderen met een leeftijd tussen de 2 en 12 jaar zijn hier gevoelig voor. Dit komt doordat hun evenwichtsorgaan nog niet volledig werkt. Ook vrouwen zijn gevoeliger tijdens hun menstruatie of gedurende een zwangerschap. Lees in dit artikel alles over wagenziekte voorkomen in een elektrische auto.

Meer last in EV dan benzine of dieselauto

Bewegingswetenschapper Jelte Bos concludeert dat je bij een elektrische en zelfrijdende auto eerder kans hebt om wagenziek te worden dan bij een verbrandingsmotor. De meest voor de hand liggende verklaring hiervoor is de hevigere reactie op het stroompedaal van een elektrische auto. Er wordt sneller en met meer grip gereageerd als je snelheid toeneemt of juist gaat remmen. Hierdoor gaat het lichaam van de passagier hevigere schommelingen en schokken maken, die het misselijke gevoel kunnen veroorzaken. Bij een zelfrijdende auto wordt verwacht dat je hier nog meer last van kunt hebben.

Persoon achter het stuur minste last

Dat de bestuurder van de elektrische auto wagenziek wordt, zie je bijna nooit. Dit komt doordat je in dit geval altijd naar de weg kijkt. Je hersenen weten op deze manier bijvoorbeeld dat je door een bocht gaat. Hierop kan je evenwichtsorgaan inspelen. Heb je dus zelf een rijbewijs en word je vaak ziek tijdens een autorit? Zorg dan dat je zelf de controle hebt over de auto door zelf achter het stuur te zitten.

Met deze tips kan je wagenziekte in EV voorkomen

Voordat je medicatie gaat nemen tegen wagenziekte, zijn er een aantal zaken die je zelf kunt doen om problemen onderweg te voorkomen. Je leest deze tips hieronder:

  • Beter zicht hebben op de weg helpt tegen wagenziekte. Laat de passagier die hier last van heeft in het midden van de achterbank of voorin zitten;
  • Maak je gebruik van schermen onderweg, zorg dan dat je deze in een speciale houder plaatst. Zo kan je naast het kijken op het scherm, ook goed zicht houden op de weg;
  • Vermijd het drinken van koffie onderweg. Neem in plaats daarvan cola of gemberkoekjes tegen eventuele misselijkheid;
  • Zet tijdens je rit af en toe het raam open voor frisse lucht of maak tussendoor gebruik van airconditioning;
  • Zorg dat je hoofdsteun op de juiste hoogte is afgesteld voor een optimale zithouding onderweg.