Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

TUI maakt elektrisch rijden op Curaçao mogelijk

Reisorganisatie TUI heeft in samenwerking met energieleverancier Dynaf de eerste van de in totaal 55 laadpalen in gebruik genomen in Willemstad te Curaçao. Dit eiland krijgt in totaal 30 van deze laadpalen. Afgelopen maandag werd hier de eerste laadpaal geplaatst. Hiermee is het project officieel van start gegaan. Ook Aruba en Bonaire worden voorzien van laadpalen. De samenwerking van TUI en Dynaf moet het elektrisch rijden toegankelijk maken en verduurzaming van de eilanden stimuleren.

Belang van het project

De eerste laadpaal op Curacao is geplaatst op het parkeerterrein bij het hoofdkantoor van TUI. In de komende periode zal de rest van de laadpalen worden geïnstalleerd bij onder andere Avila Beach Hotel. Papagayo Beach Resort en de openbare parkeerplaats bij Van den Tweel. Volgens Chief Commercial Officer bij Dynaf zit elektrisch rijden in een stroomversnelling. Om ook de ABC-landen te stimuleren over te stappen op elektrisch rijden, is goede laadinfrastructuur essentieel. Naast verduurzaming op de eilanden, wordt er met het project ook een extra stimulans gegeven op economisch gebied en werkgelegenheid.

Bijdragen aan verduurzaming van mobiliteit

Om het project te kunnen financieren draagt reisorganisatie TUI hun steentje bij met een deel van de opbrengst van het zogenoemde Fair Travel product. Hoe dit werkt? Vakantiegangers die een reis boeken bij TUI steunen de lokale bevolking en economie en investeren in verduurzaming van mobiliteit. Kortom, er wordt standaard een bijdrage van 2 euro gerekend. TUI verdubbelt dit bedrag. In 2022 wist de reisorganisatie met het Fair Travel product al 2,4 miljoen euro op te halen. Met dit bedrag is onder andere het mobiliteitsproject op de ABC-eilanden gefinancierd.

Hoe zit dat met subsidies?

In Europa is de snelle toename van het aantal verkochte elektrische voertuigen grotendeels te wijden aan de gunstige fiscale regelingen. Zo betaal je bijvoorbeeld geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, ook wel bekend als BPM. Daarnaast ontving je in 2021 bij aanschaf van een nieuwe EV ook een bedrag van rond de 4000 euro. Tegenwoordig ligt dit rond de 2950 euro. Op de ABC-eilanden is er niet zoiets als een stimuleringsbeleid om elektrisch rijden te stimuleren. Ook niet voor de zakelijke branche.