Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

brandstof besparen

Top 7: Tips om zuiniger te rijden

In Amerika is het voor sommigen een sport en noemen ze het hypermilen, hier in Nederland was het vooral de overheid die zich er druk over maakte en kwam met een campagne omtrent ‘Het Nieuwe Rijden’. Groen7 geeft je daarom graag nog eens wat simpele doch bruikbare tips die je helpen de brandstoftank zo lang mogelijk gevuld te houden.

1. Cruise control
Zeker bij lange ritten is het aan te raden om zoveel mogelijk gebruik te maken van het cruise control-knopje. Geen automatische piloot aan boord? Geen probleem, maar probeer dan je snelheid zo constant mogelijk te houden. Het is beter om continue 120 of 130 km/u te rijden in plaats van veel korte acceleraties en remacties tussendoor, maar dat spreekt voor zich. Gebruik maken van cruise control kan een besparing van 4 tot 10% opleveren.

2. Pak de juiste versnelling
Klinkt logisch, maar het is vrij essentieel voor een laag brandstofverbruik. Schakel op tijd op naar een hogere versnelling. Zeker met koppelrijke dieselmotoren van tegenwoordig is dat geen probleem en ook de meeste benzinemotoren hoef je niet eerst naar 4.000 RPM te jagen voordat je kunt opschakelen. Voor diesel geldt vaak een minimum van 2.000 toeren, voor benzineblokjes is dat 2.500 toeren per minuut. Voor EV-rijders is dit overigens allemaal niet aan de orde.

3. Hou lucht in je rubbers!
Oftewel, zorg voor de correcte bandenspanning. Niet alleen is het slecht voor het slijtagepatroon van de band en moeten ze eerder vervangen worden, het kost ook nog eens meer brandstof om met té zachte banden rond te rijden. Datzelfde geldt trouwens voor winterbanden. Laat ze er niet te lang onder zitten aangezien ze boven de 7° Celsius nogal hard slijten.

4. Dump overtollig gewicht
Zeg eens eerlijk: is jouw bagageruimte altijd leeg voordat je gaat rijden? Veel onnodige en gewichtige zaken achterwegen laten kan absoluut schelen in het verbruik. Zelfs de tank zo ver mogelijk leegrijden kan helpen doordat je zo langer met minder gewicht rondrijdt.

5. Stop met energie verspillen
De meest simpele voor als je het verbruik wilt terugdringen. Dit gaat je geen bergen euro’s besparen natuurlijk, maar alle beetjes helpen in tijden van explosieve brandstofprijs-stijgingen. Zet elektrische verbruikers als achterruitverwarming zoveel mogelijk uit. Maar de grootste brandstofsnoeper blijft de airco. Je hebt minder vermogen als ‘ie aanstaat en het kost simpelweg veel energie om een aircopomp te laten draaien.

6. Gesloten ramen
Ramen die op een kier staan zorgen voor meer drag. De meningen over hoeveel dit scheelt lopen uiteen, maar in regel levert het een extra verbruik van 5 tot 10%. Een subtiel elleboogje uit het raam schijnt voor nog meer verbruik te zorgen.

7. Geef je ogen de kost
Oftewel, kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op wat het overige verkeer gaat doen. Een auto laten uitrollen voor een stoplicht zorgt ervoor dat je wellicht niet vanuit stilstand hoeft op te trekken als het verkeerslicht weer op groen springt. Doorrollen maar!