Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

tomtom

TomTom maakt navigatiesystemen handiger voor ev-rijders

Routeplannen met een elektrische auto is nu nog iets dat enige moeite kost, TomTom wil dat gemakkelijker maken.

Een kleine tien jaar terug was het een ding dat iedereen had. Een klein kastje dat aan territoriumafbakening deed door achterlating van een zuignapafdruk op de voorruit, de TomTom. Inmiddels heeft echt iedere auto een ingebouwd navigatiesysteem, dus zoekt TomTom steeds vaker de samenwerking met autofabrikanten en levert het vanzelfsprekend navigatiesoftware.

Het is zaak om relevant te blijven. Dat wordt gedaan door het navigatiesysteem geschikt te maken voor gebruik met elektrische auto’s. Een slimme zet, want als het aan de auto wordt overgelaten, kan een bar slechte route worden gepland; een eco-route die over de provinciale weg leidt en potentieel onzuiniger is door het vele afremmen en weer optrekken wegens een overvloedig aantal rotondes, een laadstop waarop niet wordt geanticipeerd zodat losjes moet worden gezocht naar een snellader die hopelijk bruikbaar is.

TomTom werkt samen met Eco-movement. Daarmee wordt het handiger gemaakt om laadpunten te vinden, er wordt gezorgd voor directe informatie over beschikbaarheid van de laders, het voorzieningenniveau ter plaatse staat beschreven en gedetailleerde adresinformatie staat genoteerd. Van deze aanpassing aan de points of interest profiteert iedereen die van de navigatiesoftware gebruik maakt.

Voor automakers is TomTom EV Routing en Range-technologie beschikbaar. Deze software kan worden ingezet om het accupercentage uit te lezen en de route hierop aan te passen, zodat daadwerkelijk een slimme route wordt berekend en voorts kan worden bepaald of laadstops nodig zijn en hoe lang die zouden moeten duren.

Al met al is het qua functionaliteit behoorlijk vergelijkbaar met A Better Routeplanner. Het haast onmisbare navigatiesysteem voor iedereen met een ev die wel eens een rit maakt in den vreemde. Als het althans geen Tesla of Polestar is, want Tesla heeft een subliem eigen navigatiesysteem en Polestar maakt succesvol gebruik van de kennis van Google om ritten goed te laten verlopen.