Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

tesla accu

Tesla-rijder gebruikt oude accu om zonne-energie op te slaan

Je moet maar durven: voor 20.000 dollar een accupakket van een gecrashte Tesla Model S kopen en deze uit elkaar halen en gebruiken om zonne-energie in op te slaan.

Toch is dat precies wat Tesla Motors Club-forumgebruiker “wk057” heeft gedaan. Hij kocht het lithium-ion pakket van een Tesla Model S die een ongeluk niet had overleefd. Daar moest hij overigens nog flink voor in de buidel tasten, wk057 betaalde zo’n 20.000 dollar (op het moment van schrijven ruim 17.500 euro) voor het accupakket, zo vertelt hij aan Hackaday.

Dan heb je ook wat, zo’n 7700 cellen (van het 18650-type) om precies te zijn. De forumgebruiker wil de accu’s overigens niet gebruiken om de range van zijn eigen Model S te vergroten, gezien de cellen in serie geschakeld gaan zou dat ook helemaal niet kunnen. In plaats daarvan heeft hij het volledige pakket uit elkaar gehaald en gebruikt hij de zestien losse units in een andere, meer praktische behuizing om de elektriciteit opgewekt door zijn 69 435W-zonnepanelen in op te slaan.

Wanneer er geen zon is, kan wk057 zijn huishouden nog voor ongeveer drie dagen van genoeg elektriciteit voorzien, het opladen van zijn eigen Model S niet meegerekend. Bij dagelijks gebruik vormt het accupakket een mooie buffer voor de momenten dat er minder zon is. De handige knutselaar verwacht dan ook vrijwel geen stroom meer van het net af te hoeven nemen, zijn aansluiting ziet hij vooral als back-up. Elektriciteit leveren aan het net ziet hij niet zitten, hij is al aan het zoeken naar oplossingen om overtollige energie in het geval van een volle accu op een andere manier op te slaan. Dit wil hij doen door bijvoorbeeld zijn huis enkele graden te verwarmen of juist af te laten koelen of door het water in zijn boiler enkele graden warmer te stoken.

wk057 is niet de enige met het idee om oude accu’s uit elektrische auto’s voor dergelijke doeleinden te gebruiken, ook Bosch en Vattenfall kwamen onlangs geleden met een vergelijkbaar initiatief