Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

blauwe diesel

Tankstations Friesland bieden blauwe diesel aan

Geen rode, maar blauwe diesel. Een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele diesel.

Dat valt in Friesland gewoon te tanken aan de pomp. Het gaat om blauwe diesel B100. Deze brandstof is fossielvrij en wordt gemaakt van plantaardige afvaloliën die eerst een voedseldoel gediend moeten hebben. De brandstof is afkomstig van Neste in Rotterdam. Dat bedrijf behoort tot de grootste raffinaderijen van Europa. Met het dieselalternatief kan de tank van om het even welke auto met dieselmotor worden gevuld, dus zonder dat aanpassingen nodig zijn.

Wel ligt de prijs wat hoger in vergelijking met reguliere diesel, per liter moet ongeveer 20 cent meer worden betaald. Er is door Tamoil en Future Fuels een samenwerkingsverband opgezet om deze diesel te leveren. Blauwe diesel B100 is verkrijgbaar bij Tamoil-tankstations in Drachten, Leeuwarden, Marrum, Winsum en Suameer. Vanaf 1 juli is er sprake van een nog bredere beschikbaarheid, dan kan de brandstof ook worden getankt in Akkrum, Kollum en Wolvega.

Er is overigens ook bij blauwe diesel enige concurrentie. Concurrent Sakko levert onder de naam GoodFuels20 een vergelijkbare brandstof, die verkrijgbaar is in Hazerswoude-Dorp, Rozenburg, Goes, Stellendam, Bergen op Zoom en Oud-Beijerland.

Gezien het prijsverschil tussen gewone diesel en blauwe diesel zal de brandstof vooral hen aanspreken die diesel rijden en tegelijkertijd vrij bewust milieuvriendelijk bezig willen zijn. Zowel autobezitters als fleetmanagers die naarstig op zoek zijn naar mogelijkheden om de CO2-uitstoot in te krimpen. Dat wekt alle schijn van een aardige paradox. Volgens Tamoil ligt de well-to-wheel CO2-uitstoot van de brandstof 89 % lager. Tank-to-wheel zou de brandstof zelfs CO2-neutraal zijn. Hoewel dat geenszins zorgt voor een nuluitstoot van de eerste de beste dieselwagen.