Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Nieuw: handige functie Google Maps, waarmee elektrisch rijden nóg makkelijker wordt

Nieuwe elektrische auto’s beschikken over de steeds geavanceerdere infotainment systemen en andere features. Deze maken rijden met een EV steeds makkelijker en nóg plezieriger. Google heeft op de techbeurs ‘CES 2024’ bekend gemaakt een nieuwe feature toe te voegen waarmee je sneller laadpunten kunt vinden op je route. Hoe deze functie precies werkt, lees je in dit artikel.

Telefoon verbinden met jouw auto

De nieuwste auto’s beschikken tegenwoordig allemaal over uitgebreide infotainment systemen. Dit is een communicatiesysteem dat entertainment, connectiviteit en informatievoorzieningen biedt. In de meeste gevallen is het systeem te beheren via het touchscreen scherm in de EV. Infotainment systemen zaten al langer in auto’s, maar sinds 2016 kunnen vrijwel alle auto’s verbonden worden met mobiele telefoons. Er zijn twee systemen waarmee je deze koppeling kunt maken, Apple Carplay voor iPhones en Android Auto voor Android toestellen.

In 2014 kwam de eerste auto naar Nederland die compatibel was met Apple Carplay. Gebruikers van een Android toestel moesten echter nog even wachten. Doordat regels het wijzigen van de taal naar het Nederlands lastig maakte,n kwamen er in 2021 voor het eerst volwaardige Android auto’s naar Nederland. De Android Auto app zit tegenwoordig standaard op de Android 10 of nieuwere modellen. Heb je een ouder model? Dan kun je de app nog steeds gebruiken. Wel moet hem je deze zelf eerst downloaden.

Nieuwe Google Maps functies Android Auto

Rijd je een elektrische auto, dan zal je misschien op dit moment nog gebruik maken van Chargemap. Toch is het gebruiken van Google Maps het overwegen waard. Op de jaarlijkse CES techbeurs heeft Google namelijk bekend gemaakt een nieuwe Google Maps functie toe te voegen aan de Android Auto app. Hiermee kunnen bestuurders invoeren wat het bereik is van de elektrische auto. Zo worden ze sneller en effectiever naar laadpalen geleid en is de kans op een lege accu kleiner. Tesla heeft dit al heel slim verwerkt in hun systeem. De auto berekent de route zelf en houdt hierbij rekening met de nodige stops bij Tesla superchargers. Maar nu kunnen andere EV’s dit dus ook met behulp van Android Auto.

De update zal nog niet meteen volledig worden toegepast. Verwacht wordt dat dit alleen beschikbaar zal zijn bij de Ford Mustang Mach-e en de F-150 Lightning elektrische pick-up. Het zal 2 maanden duren voordat de update ook bij andere modellen beschikbaar is. Google heeft nog niet gezegd voor welke modellen de update precies beschikbaar gaat zijn.

Extra functionaliteiten van deze update

Het omleiden naar laadpalen is niet het enige wat deze Google Maps update moet gaan doen. Google Maps zal ook gaan aantonen wat het batterijpercentage zal zijn op bestemming en hoe lang je auto moet laden voordat deze verder kan rijden. Zo kun je jouw reizen makkelijker plannen.