Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

lithium mijn

Kunnen we onze eigen lithium batterijen gaan maken?

Er is lithium gevonden in Nederland. Dit is een belangrijke stof in de productie van batterijen voor elektrische auto’s. In de grond rondom Maastricht is onlangs deze stof gevonden in een aantal bodem monsters. Zouden we nu onze eigen batterijen kunnen gaan produceren?

Is er genoeg lithium voor elektrische auto’s?

Elektrische auto’s hebben een lithium-ion batterij. Deze batterij zorgt ervoor dat elektrische auto’s kunnen rijden. Voor iedere batterij is ongeveer 8 tot 10 kilogram lithium nodig. Een accu weegt vaak rond de 350 kilogram, wat betekent dat lithium maar een klein percentage is. Daarnaast is er geschat dat er ongeveer 88 miljoen ton aan deze stof in de bodem zit. In theorie is er dit dus meer dan genoeg voor elektrische auto’s.

Hier zitten echter wel een paar haakjes aan. Ten eerste is maar een kwart van de totale hoeveelheid beschikbaar. Daarnaast komt de stof voornamelijk voor in bepaalde gebieden, met name in China, Australië en in de lithiumdriehoek in Zuid-Amerika. Ook is het mijnen van de grondstof een moeilijk proces. Doordat we steeds meer elektrische auto’s gaan produceren, hebben we ook steeds meer lithium nodig. We kunnen niet spreken van een lithium-tekort, maar de winning van de grondstof zal wel steeds moeilijker worden.

Vondst in Nederland

In Nederland is de stof onlangs ook gevonden. Monsters uit boringen in Limburg toonden aan dat er lithium in de Nederlandse bodem zit. Zou dit kunnen betekenen dat we zelfvoorzienend kunnen worden? Volgens experts is hier nog meer onderzoek voor nodig. Het winnen ervan is namelijk een moeilijk en duur proces.

Dit proces gaat als volgt: met een pomp haal je water naar boven. In dit water zit een bepaalde concentratie lithium, die kun je eruit halen. Het water kan vervolgens weer teruggepompt worden om opnieuw te binden.

De kosten voor de boring zullen ongeveer 10 miljoen euro zijn. Vervolgens moeten ook de kosten voor de winning meegerekend worden. Hoeveel deze zijn is nog niet helemaal duidelijk. Wat ook niet duidelijk is, is hoe lang het duurt voordat het mineraalvrije water weer bindt aan het lithium in de grond waardoor het opnieuw naar boven gepompt kan worden.

Gaan we boren?

In België is onlangs ook lithium gevonden in de bodem. Hier werd geschat dat het genoeg was voor de productie van ongeveer 250.000 elektrische auto’s per jaar. Aan de hand van deze schatting is ook voor Nederland een schatting gemaakt, zo’n 50.000 tot 200.000 auto’s per jaar. In Nederland is het echter ook nog niet zeker of de concentratie hetzelfde blijft. Ook hiervoor is verder onderzoek nodig.

Doordat het boren op dit moment nog erg duur is, is het voor bedrijven nog niet aantrekkelijk om hierin te investeren. Er zal eerst nog meer onderzoek gedaan moeten worden naar extra kosten en naar de hoeveelheden in de grond voordat we beginnen met boren. Er wordt nu verwacht dat we over 10 tot 15 jaar kunnen gaan boren, afhankelijk van hoe snel het onderzoek verloopt. Wie weet produceren we over een aantal jaar dus onze eigen elektrische voertuigen.