Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Lithium en de zoektocht naar alternatieve grondstoffen voor batterijen en accu’s van EV’s

De productie van een elektrische auto is ingewikkelder en duurder dan de bouw van een voertuig dat rijdt op benzine of diesel. Eén van de grootste oorzaken is te vinden bij de grondstoffen die nodig zijn voor het ontwikkelen van de accu en de elektromotor. Zo zijn voor de productie van een accu de grondstoffen kobalt (Co) en lithium nodig.

Omdat elektrische voertuigen steeds populairder worden wereldwijd, heeft de ontwikkeling van de accu technologie niet stilgestaan. In 2025 wordt verwacht dat de vraag naar lithium is verdrievoudigd. In deze blog lees je alles over lithium en de alternatieve grondstoffen die bij de productie van elektrische voertuigen kunnen worden gebruikt.

Verbod op export onbewerkte lithium en gevolgen

In december 2022 heeft Zimbabwe – het Zuid-Afrikaanse land dat één van de grootste reserves aan lithium bezit – een verbod ingevoerd op de export van onbewerkt lithium. Met deze grondstof wordt veel energie opgeslagen. Onmisbaar dus voor het elektrische vervoer dat steeds populairder wordt. Alleen al in Nederland zijn er van januari tot en met juni 2022 bijna 30 duizend nieuwe elektrische voertuigen geregistreerd.

In de afgelopen vijf jaar is de vraag naar de grondstof lithium met 160 procent gestegen tot ruim 650 duizend ton. De toenemende vraag zorgt voor krapte in het aanbod en pieken in de prijs van lithium. Ondanks dat het niet schaars is, is er veel water nodig om het voor batterijfabrieken een bruikbare grondstof te maken.

Potentiële vervanger van lithium

Door de krapte op de aanbodmarkt van lithium, wordt er volop onderzoek gedaan naar alternatieve grondstoffen om batterijen en accu’s te kunnen produceren. Tegenwoordig zie je steeds meer batterijen op basis van natrium. Deze stof is uit bijvoorbeeld zeezout te winnen. Wel kunnen de batterijen van natrium 20 tot 30 procent minder energie opslaan als je het vergelijkt met de capaciteit van lithium batterijen.

De toekomst van elektrische auto’s

De verwachting is – gebaseerd op de Nationale Agenda Laadinfrastructuur – dat er in Nederland 1,9 miljoen elektrische auto’s rijden. Om dit te kunnen realiseren is recycling van schaarse grondstoffen zoals lithium essentieel. De technologie zou in staat moeten zijn om lithium terug te winnen en her te gebruiken.

Wil je een elektrische auto aanschaffen?