Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Is elektrisch rijden goedkoper?

Is elektrisch rijden goedkoop?

Met de stijgende prijzen van benzine en diesel wordt de vraag aldoor relevanter: is elektrisch rijden financieel aantrekkelijk? In dit artikel bespreken we waar je op moet letten als je wilt weten of elektrisch rijden voor jou goedkoop is.

Laadkosten van elektrische auto’s

In plaats van benzine of diesel, rijdt een EV op elektriciteit. De ‘brandstofkosten’ bestaan dan ook uit stroom. De prijs per kilowattuur elektriciteit is afhankelijk van de plaats waar je laadt. Zo is een snellaadpaal duurder dan een publieke tragere laadpaal, en is een laadpaal aan huis op eigen stroom doorgaans het goedkoopst. In alle drie de gevallen geldt dat je goedkoper uit bent dan wanneer je brandstofkosten bestaan uit benzine of diesel.

Meer weten over de kosten van elektrisch rijden?

De kosten van elektrisch rijden per km

De aanschaf van een elektrische auto is immers voor veel mensen nog steeds een aardige investering. Wat zijn de huidige kosten van elektrisch rijden en welk type auto is netto het voordeligst?

Aanschaf en onderhoud

De aanschafprijs van een elektrische auto is gemiddeld hoger dan die van een benzine- of dieselauto. Dit kan ertoe leiden dat je aanneemt dat elektrisch rijden niet goedkoop is.

De hoge aanschafwaarde vertaalt zich echter in een efficiëntere verbrandingsmotor, weinig aan slijtage onderhevige onderdelen en veel veiligheidssoftware. Tegenover de hogere aanschafprijs staan dan ook lagere onderhouds- en verbruikskosten.

Belastingen en subsidies

De kosten van elektrisch rijden verschillen tussen zakelijk en particulier rijden. In beide gevallen kun je echter profiteren van lagere belastingen of een subsidie. Zo betaal je geen motorrijtuigen- en aanschafbelasting. Rijd je de EV zakelijk, dan kun je genieten van een lagere bijtelling.

Daarnaast biedt de overheid verschillende subsidies om elektrisch rijden te stimuleren. Zo is er bijvoorbeeld een aanschafsubsidie voor elektrische personenauto’s. Als ondernemer een bedrijfsauto aanschaffen? Dan kun je de subsidie voor emissieloze bedrijfsauto’s aanvragen.

Is elektrisch rijden aantrekkelijk voor jou?

Of een elektrische auto rijden voor jou goedkoop is, ligt natuurlijk aan je situatie. Welke vervoerskosten ben je gewend en welk budget heb je tot je beschikking? Heb je bijvoorbeeld zelf zonnepanelen, dan wordt elektrisch rijden niet alleen nog duurzamer, maar vallen ook de laadkosten lager uit. Zo is de accu van een EV de perfecte ruimte om overtollige stroom op te slaan wanneer de zon volop schijnt. In plaats van terugleveren aan het net, wat regelmatig financieel niet erg gunstig is, laad je hiermee gemakkelijk je elektrische auto op.

In de regel geldt dat de elektrische auto al snel financieel aantrekkelijk is wanneer er jaarlijks veel kilometers gereden worden. In het eerste kwartaal van 2022 was meer dan de helft van de particulier gekochte auto’s elektrisch. Dit is grotendeels te wijten aan de subsidies op elektrisch rijden en de almaar stijgende kosten van gas en olie. Daarnaast wordt er door fabrikanten geïnvesteerd in het ontwikkelen van betaalbare EV modellen, waardoor de overstap naar elektrisch inmiddels bijna vanzelfsprekend wordt.

Alles over EV’s en elektrisch rijden

Hoe zit het met de toekomst van elektrisch rijden, welke kosten komen hierbij kijken en wat zijn de beste EV’s van het moment?