Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

tesla opladen

Zo werkt het nieuwe betaalsysteem van Tesla’s Superchargers

Gebruik via de Superchargers gaat geld kosten. Tesla legt uit hoe het werkt.

Je hebt nog twee dagen de tijd om een Model S of Model X te kopen via de gratis* Supercharge-deal van Tesla. Vanaf 15 januari is het afgelopen en dienen nieuwe klanten te betalen om gebruik te maken van het snellaadnetwerk van Tesla.

In aanloop naar deze datum heeft de Amerikaanse autofabrikant duidelijk gemaakt hoe het systeem gaat werken. In Noord-Amerika rekent Tesla een vast bedrag. Of je nu in Californië of in New York bent: het laadtarief is vrijwel gelijk, of heeft een marginaal verschil. Gebruikers betalen per kWh of per minuut. Dit is verschillend per laadstation.

Wie per minuut dokt heeft te maken met twee verschillende categorieën. Categorie 1 is van toepassing op laden tot 60 kW. Categorie 2 is laden met een vermogen boven 60 kW. Categorie 1 zal de helft goedkoper zijn in vergelijking met categorie 2. Categorie 1 is automatisch van toepassing als een andere Tesla ook gebruikt maakt van dezelfde Supercharger. De prijzen worden weergegeven op het display bij de Supercharger.

In Nederland betaalt men 0,20 eurocent per kWh. Betalingen gaan via je creditcard, die gekoppeld is aan een account via de site van Tesla. Online kan de laadgeschiedenis worden ingezien. Tevens is het mogelijk om facturen te downloaden.

Tesla-klanten die ná 15 januari een Tesla hebben aangeschaft krijgen jaarlijks recht op 400 kWh gratis laadcredits bij een Supercharger. Dit staat gelijk aan ongeveer 1600 kilometer. Heb je geen gebruik gemaakt van de gratis laadmogelijkheid dan is dit helaas pindakaas. Ieder jaar reset Tesla de credits. Je kunt ze dus niet meenemen naar het volgende jaar.

Eenmaal geladen is het de bedoeling dat je plaats maakt voor de volgende Tesla-rijder. Doe je dit niet dan komt Tesla met een ‘boete‘. Wanneer de batterij 100 procent is krijgt men vijf minuten de tijd om de elektrische auto te verplaatsen. Gebeurt dit niet dan wordt er iedere vijf minuten 0,40 cent in rekening gebracht. De maatregel is enkel van toepassing als de Superchargers op dat moment druk worden bezocht. Zijn er genoeg plekken vrij dan wordt je niet gestraft.

Tesla heeft Superchargers geïnstalleerd langs populaire routes in Noord-Amerika, Europa en Azië. Het snellaadnetwerk van de Amerikaanse autofabrikant wordt ieder jaar verder uitgebreid.

Fotocredit: @sld87 via Autojunk