Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Discussie: wel of geen parkeergeld betalen bij laden EV?

De discussie of je wel of niet parkeergeld moet betalen als je je elektrische voertuig aan het opladen bent op de openbare weg is afgesloten. Of het nu wel of niet nodig is om het parkeertarief te voldoen, lees je in dit artikel.

Wegcode wordt gevolgd

Een voertuig is aan het parkeren als de auto langer stopt dan nodig voor het in- of uitstappen, zo blijkt uit de geldende wegcode. Logischerwijs valt het opladen van je elektrische of hybride voertuig hieronder. Betaal je niet voor het parkeren van je EV op een parkeerplaats? Dan bega je een parkeerovertreding waarvoor je een retributie of een GAS-boete kunt ontvangen. Deze regel geldt voor parkeerplaatsen waar een parkeerschijf gebruiken vereist is.

Per gebied andere regels

Toch is de wegcode niet zo rechttoe rechtaan als het lijkt. Of je wel of geen parkeergeld moet betalen voor het opladen van je auto met een(semi-) elektromotor, hangt af van de plek waar je dit doet. Ook het wel of niet in bezit zijn van een parkeervergunning kan invloed hebben of je wel of niet moet betalen voor de plek tijdens opladen. In Vlaamse steden bijvoorbeeld is het per gebied verschillend. In Hasselt is het parkeren tijdens je voertuig laden kosteloos. Dit terwijl je in een grote stad als Antwerpen wél moet betalen.

Gebruik maken van rotatietarief

Is de accu van je auto volgeladen en laat je je voertuig op de parkeerplaats staan? Dan kan het zo zijn dat er een rotatietarief wordt gerekend. Je betaalt in dit geval een bedrag per tijdseenheid nadat je voertuig volledig opgeladen is. Je betaalt bijvoorbeeld in Antwerpen een bedrag van 1 eurocent per minuut. In de meeste gebieden geldt dit vooral overdag. Dit voorkomt dat je in de avond of midden in de nacht je EV nog moet gaan verplaatsen om financieel niet benadeeld te worden.

Rijd je in een EV en wil je gebruik maken van openbare laadpalen? Hier heb je een laadpas voor nodig. Deze zijn te verkrijgen met en zonder abonnement. Als je vaak thuis of op het werk oplaadt, haal je het maandtarief voor je abonnement er niet uit. Laad je vooral op aan openbare laadpalen? Dan kan dit juist wel financieel voordelig zijn. Meer weten over de verschillende laadpassen?