Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

tesla

Deze Tesla’s leveren stroom terug aan het netwerk

Omdat het kan en zal verworden tot pure noodzaak.

Er wordt meer en meer gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen. Een van de grootste nadelen van zonne- en windenergie is de grilligheid. Het ene moment is er veel van en wordt er dus ook veen stroom geleverd aan het netwerk, het volgende moment is er juist uitermate weinig. Nu de elektrische auto in Nederland steeds talrijker aanwezig is, wordt het tijd om de batterijpakketten van die auto’s ook zinvol in te zetten wanneer ze aan het opladen zijn. Zodat die elektrische auto’s volwaardig onderdeel zijn van het net.

Het is gebruikelijk dat auto’s die verbonden zijn met het net alleen stroom gebruiken, maar het moet net zo gewoon worden dat auto’s stroom terugleveren. Jedlix en ElaadNL hebben met een proef aangetoond dat het kan. Kortgeleden kwamen vijf Tesla-eigenaars bijeen bij het testcentrum van ElaadNL in Arnhem. Daar werden de auto’s ingezet om op basis van real time signalen het nationale elektriciteitsnet te balanceren. Dat betekent wel dat de auto’s snel genoeg moeten kunnen reageren op signalen van het net. Dat bleek tijdens de proef goed te gaan, de Tesla’s reageerden binnen de vereiste dertig seconden.

Dat is goed nieuws voor de eigenaars van de 7.000 Nederlandse Tesla-eigenaars en de 8.000 bezitters andere bezitters van elektrische auto’s, die het niet erg vinden als hun auto wat langzamer oplaadt. Wel moeten er eerst afspraken gemaakt moeten worden over decentrale vormen van flexibiliteit op de balanceringsmarkt. Nu is dat centraal geregeld en worden kolencentrales bijgestookt in geval van stroomtekorten.

Foto: jedlix.com