Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

elektrische bus

Deze dubbeldeks touringcar is volledig elektrisch

Het ding schijnt vooral voor de Amerikaanse markt bedoeld te zijn, maar het is interessant om eens naar de specificaties te kijken.

Het vervoer van personen en goederen ontkomt vanzelfsprekend niet aan een elektrificatieslag. De gemiddelde lijnbus die in Nederland rondrijdt is al elektrisch en ook de touringcar staat eenzelfde lot te wachten. Aan de techniek ligt het althans niet.

De ADL Enviro500EV Charge heeft een lengte van 13,4 meter en biedt plaats aan maximaal 82 inzittenden. Ter bevordering van de efficiëntie is een warmtepomp aanwezig. Het opladen gebeurt met een CCS-aansluiting, hoewel optioneel een pantograaf geplaatst wordt, om niet in de weer te hoeven zijn met kabels. De accupakketten bieden een totale opslagcapaciteit van 648 kWh.

Er zijn twee elektromotoren van elk 125 kW (170 pk) aanwezig, die zijn weggewerkt in de wielnaven.

Voor het overige is het een normale touringcar, die alleen aan Amerika voorbehouden blijft. Het de vraag wanneer de elektrische touringcar binnen Europa populair moet, vermoedelijk gaat dat alleen werken als hiertoe stimuleringsmaatregelen genomen worden of wanneer fossiele brandstoffen een astronomisch prijsniveau hebben bereikt.