Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

european mobility week

De European Mobility Week: op naar meer duurzame mobiliteitsvormen

De European Mobility Week is een jaarlijkse campagne, geïnitieerd door de Europese Commissie. Verschillende steden en gemeenten door heel Europa doen mee en organiseren acties, challenges en bijeenkomsten. Dit jaar werd de week gehouden van 12 tot en met 22 september.

Het doel van deze week is het bevorderen van duurzame stedelijke mobiliteit. Ook worden steden, bedrijven en scholen aangemoedigd om alternatieve vervoermiddelen te testen en gebruiken in het dagelijks leven. Hiermee beoogt de European Mobility Week verkeersopstoppingen en milieuvervuiling te verminderen. In dit artikel vertellen we meer over de European Mobility Week.

Save Energy 2023

Ieder jaar staat er tijdens de European Mobility Week een thema centraal. Zo was het in 2022 “Better Connection” en in 2021 “Safe and Healthy with Sustainable Mobility”. In 2023 staat het thema in het teken van “Energie Besparen”. Gedurende deze week wordt de nadruk gelegd op waarom het belangrijk is om energie te besparen door middel van duurzame mobiliteit.

In 2023 zijn de kosten voor levensonderhoud voor inwoners in heel Europa sterk gestegen, waardoor energie- en mobiliteitsarmoede is toegenomen. Het doel van de European Mobility Week dit jaar is om de kosten van openbaar vervoer te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van enerziezuinig transport, wat het ov betaalbaarder kan maken. In de video hieronder zie je meer over het thema van dit jaar:

Evenementen tijdens de week

Door heel Europa vinden er gedurende de European Mobility Week tal van acties plaats. Voorbeelden uit voorgaande jaren zijn bijvoorbeeld:

  • Autovrije dagen: Diverse straten worden afgesloten voor gemotoriseerde voertuigen, waardoor mensen de kans krijgen om te wandelen of te fietsen. De laatste dag van de European Mobility Week is 22 september, wat tevens de jaarlijkse autovrije dag is. In Nederland mogen gemeentes een autoloze dag uitroepen en wegen dus een dag lang afsluiten voor gemotoriseerd verkeer.
  • Fietsactiviteiten: Tijdens de week worden er veel originele acties rondom de fiets gehouden, om het gebruik van dit milieuvriendelijke vervoersmiddel een boost te geven. Denk aan fietstochten, fiets-naar-je-werk-dag of reparatie workshops.
  • Kortingen op openbaar vervoer: Verschillende vervoersmaatschappijen bieden gratis ritten aan om het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Bedrijven maken bijvoorbeeld kennis met een mobiliteitskaart.
  • Bewustwordingscampagnes: Er worden campagnes georganiseerd om mensen bewust te maken van duurzame mobiliteitsoplossingen en milieubewuste keuzes.

Organisaties, steden, gemeenten, bedrijven en scholen kunnen hun actie aanmelden bij de European Mobility Week. Een tussenstand: er zijn 3,065 steden en dorpen uit 43 landen die zich hebben aangemeld. Daarnaast zijn er 771 aangemelde losse mobiliteitsacties van scholen, organisaties en bedrijven.

Naast evenementen zijn er ook veel permanente veranderingen die werden doorgevoerd dankzij de European Mobility Week. Denk aan een verbeterd fietsnetwerk in steden, het aanleggen van rolstoelpaden en het ontwikkelen van duurzame woon-werk reisplannen.

Zo draag jij bij aan duurzamere mobiliteit

Wil je zelf ook je handen uit de mouwen steken om slimme mobiliteitsoplossingen een boost te geven en schadelijke milieu-impact door vervoer te verminderen? Met deze tips lukt dat.

  1. Gebruik het openbaar vervoer: Naast het feit dat je tijdens een rit met het openbaar vervoer met meerdere mensen gebruikmaakt van een voertuig, stoten deze vervoersmiddelen ook per afgelegde kilometer doorgaans minder CO2 uit.
  2. Ga te voet of fiets: Als de plek van bestemming minder dan 5 km van je verwijderd is, overweeg dan om te wandelen of te fietsen. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook goed voor je welzijn.
  3. Verminder je gereden kilometers: Onderzoek of je het aantal benodigde autoritten kunt verminderen.
  4. Matig je snelheid: Verlaag je snelheid met 10 km/u. Hierdoor bespaar je gemiddeld €60,- per jaar omdat je minder brandstof verbruikt. Bovendien draag je op deze manier bij aan een verbetering van de luchtkwaliteit.

Benieuwd naar events tijdens de European Mobility Week of de impact die al gerealiseerd is? Neem een kijkje op de website.

Verder lezen? Bekijk onze informatie over de nieuwste mobiliteitsoplossingen, een mobiliteitsscan en bijvoorbeeld CO2-registratie.