Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Binnen een circulaire economie worden producten, componenten en grondstoffen zo lang mogelijk in het systeem gelaten, zonder dat de waarde ervan verloren gaat. ‘De activiteiten van de mens uitvoeren binnen de veilige grenzen brengen van de planeet’, dat is het doel van een wereldwijde circulaire economie. Momenteel wordt meer dan 90% van de materialen verspild of gaat verloren. In totaal is de wereldeconomie pas voor 7,2% circulair te noemen.
Elk jaar overschrijden we de veilige milieugrenzen, ook wel planetary boundaries, van de aardbol. Verandering is dan ook nodig. Een circulaire economie zou het verschil kunnen maken. In deze blog lees je alles over circulariteit in de mobiliteitssector.
Hoe vervuilend is transport?
Ondanks dat we ons van de ene bestemming naar de andere bestemming moeten verplaatsen, zijn de huidige transportsystemen wereldwijd gezien de meest impactvolle. Zo verbruiken vervoermiddelen veel fossiele brandstoffen, worden natuurlijke omgevingen versnipperd en ontstaat er schade aan ecosysteemfuncties.
Personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van de totale broeikasgasemissies. Vervoer is een belangrijke bron voor de vervuiling van de lucht, met name in de grote steden. Van alle vervoermiddelen in Nederland, is de trein het vervoermiddel met de minste CO2-emissie. Het voertuig met de meeste uitstoot is de personenauto.
Stappen naar een circulaire mobiliteitssector
Er zijn een aantal mobiliteitsoplossingen die bijdragen aan een circulaire economie. Deze circulaire mobiliteitsoplossingen zetten we hieronder op een rij:
- Een levensstijl zonder auto en wegen. Klinkt misschien onrealistisch, maar onze hoofdstad Amsterdam zet zich hier al voor in: vanaf 2030 zijn benzine- en dieselauto’s niet meer welkom in de stad. De verwachting is dat vele steden zullen volgen.
- Investeren in openbaar vervoer. Hiermee worden trams, bussen en stadsrail bedoeld. Ook veilige fietsroutes mogen niet ontbreken. Onder andere de Fietsersbond zet zich op dit moment al in om veiliger te kunnen fietsen.
- Elektrische voertuigen stimuleren. Het streven is om openbaar vervoer 100% elektrisch te maken. De personenauto’s zouden voor minimaal 50% elektrisch moeten zijn. De overheid zet zich in om milieuvriendelijk rijden (financieel) te stimuleren.