Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

afs petrol

Benzine maken uit water en lucht, Britse wetenschappers kunnen het

Het Britse Air Fuel Synthesis (AFS) is erin geslaagd om brandstof te maken uit water en koolstofdioxide. Sinds augustus dit jaar werd er vijf liter brandstof geproduceerd door middel van een kleine raffinaderij die als demonstratiecentrale werkt. Een doorbraak? Of gebakken lucht?

Door de instelling van het chemisch proces zouden verschillende brandstofsoorten gemaakt kunnen worden. Zonder dat er aardolie of aardgas aan te pas komt. Dit is in een notendop hoe het werkt, want de geheimen geeft AFS natuurlijk niet vrij. Er wordt lucht in een ruimte geblazen waarin zich een natriumhydroxide-oplossing bevindt. Hierdoor wordt de CO2 in de lucht opgezogen, waarna het in een elektrolyse-cel gepompt wordt. Daarna gaat er een stroompje doorheen waardoor koolstofdioxide (CO2) loskomt. Samen met waterstof, dat uit water wordt gehaald, ontstaat er een ruwe brandstof.

Air Fuel Synthesis

Deze ruwe brandstof is niet direct geschikt om in de benzine- of dieseltank van een auto te gooien, daarvoor zullen er additieven moeten worden toegevoegd. Een andere optie is het mixen van de synthetische brandstof met bestaande, fossiele brandstoffen.

Tim Fox, hoofd van energie en milieu voor het Institution of Mechanical Engineers (IMechE) in Londen, verklaarde tegenover The Independent:

“Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is echt zo. Ze presteren het echt en ik heb het met eigen ogen gezien. Het is een kleine proefcentrale die lucht opvangt en CO2 uitscheidt op basis van de alom bekende principes. Het maakt gebruik van bekende en gerenommeerde componenten, maar het mooie is dat ze het tot een geheel hebben samengebracht en dat ze laten zien dat het kan werken.”

De wetenschappers verwachten, mits er genoeg financiële steun komt, in 2014 of 215 in staat te zullen zijn om dagelijks ongeveer een ton aan brandstof te produceren. AFS heeft op hun site een timetable gepresenteerd met hun plannen voor de komende jaren.