Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Apple overweegt samenwerking met automerk start-up Rivian

Apple is bekend als een van de grootste techbedrijven in de smartphone-industrie. Echter is het bedrijf ook al een lange tijd bezig geweest met een eigen auto-project, dat het echter zelf zou moeten staken na 10 jaar. Toch wordt de droom nog niet opgeven. Het tech bedrijf overweegt nu namelijk om mogelijk samen te werken met een veelbelovend Amerikaans automerk genaamd Rivian. 

Apple staakt eigen auto-project 

Apple heeft meer dan 600 mensen ontslagen die meehielpen aan het ontwikkelen van een eigen auto. Tien jaar geleden had Apple het idee om een zelfrijdende auto te bouwen. Ook zou de auto een spraakgestuurde navigatie krijgen. 

Het project werd echter stopgezet omdat leidinggevenden het niet eens konden worden over de ambities van Apple op de automarkt en de daarmee gepaarde kosten. Er werkten ruim 2000 mensen aan het project, waarvan een deel is overgezet naar andere afdelingen

Eerder dit jaar leek het er nog op dat het project zou doorgaan in de vorm van een elektrisch voertuig. Hoewel dit een stuk eenvoudiger te behalen lijkt dan een zelfrijdende auto, is het project uiteindelijk toch volledig gestaakt. Echter lijkt de droom nu weer te worden aangewakkerd bij het tech concern.  

Rivian: een vooruitstrevende start-up 

Waar Tesla een slechte reputatie aan het opbouwen is door honderden werknemers tegelijk op straat te zetten, begint Rivian een naam voor zichzelf te maken op de markt. Zo heeft het merk in maart al een aantal nieuwe elektrische auto’s onthuld. Er gaan al geruchten rond dat dit de Apple van de auto-wereld is.

Zo gaat er bijvoorbeeld rond dat Apple wel een mogelijke samenwerking met deze EV- startup ziet zitten, aldus Digitimes. Deze Aziatische nieuwsbron zegt zijn informatie te hebben gehaald van toeleveranciers, die aan het speculeren zijn dan Apple een mogelijke samenwerking wil aangaan met een Amerikaanse start-up. Zo’n samenwerking zou ervoor zorgen dat de kennis die Apple in de afgelopen tien jaar van zijn auto-project heeft opgedaan, niet verloren zal gaan. 

Maar wat denkt een start-up van zo’n tech-gigant? 

De speculaties zijn nog niet bevestigd. Het is zelfs niet duidelijk of Rivian überhaupt een samenwerking wil aangaan met Apple. Zo biedt de start-up geen ondersteuning voor Apple Carplay, terwijl veel andere concurrenten dat wel doen. Rivian heeft namelijk zijn eigen besturingssysteem. 

Dit besturingssysteem is innoverend. Zo heeft het futuristische wieltjes op het stuur waarmee het systeem bediend wordt. Deze wieltjes geven feedback in de vorm van rillingen en kunnen meerdere kanten op worden gedrukt.  De start-up denkt dat hiermee het rijden veiliger wordt. Het maakt het echter wel moeilijker om functies zoals Carplay te integreren. 

Is een samenwerking realistisch? 

Of een samenwerking realistisch is, blijft nog te bezien. Apple schijnt natuurlijk het meest als softwareontwikkelaar. Maar als Rivian al zijn eigen besturingssysteem heeft, waar zou Apple dan bij kunnen helpen? Ook kennen we het tech-bedrijf als een ‘do-it-all-yourself’ en is vaak de totaal fabrikant van het hele product. Of Apple dus kansen ziet in een softwareleverancier voor Rivian is echter nog de vraag. 

Concurrent Android is wel al flink bezig om zichzelf in de auto-industrie te integreren. Het bedrijf werkt al nauw samen met automakers, in de vorm van Android Automotive. Hierbij wordt de hele boordcomputer bestuurd door Android software, die op zijn beurt weer Carplay kan bieden.