Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

5 tips om goed voorbereid op vakantie te gaan met je elektrische auto

Wanneer je op vakantie wilt gaan met je elektrische auto, is het handig om goede voorbereidingen te treffen. Laden in het buitenland gaat bijvoorbeeld niet altijd even makkelijk als in Nederland. In de Europese Unie is Nederland met ruim 90 duizend laadpalen voor elektrische voertuigen de absolute koploper. Hoe verder je zuidelijk of oostelijk afzakt, hoe slechter de beschikbaarheid is van de laadpalen. Op vakantie gaan met de elektrische auto is zeker mogelijk als je weet wat belangrijke aandachtspunten zijn. In deze blog lees je onze belangrijkste tips om goed voorbereid op vakantie te gaan met je elektrische auto. 

Tip #1 Vraag meerdere laadpassen aan 

Een elektrische auto kan opgeladen worden aan de openbare laadpalen als je op vakantie gaat. Eventueel kun je onderweg ook bijladen bij een snellader. Voor het laden bij openbare palen in binnen- en buitenland dien je te beschikken over een laadpas. Inmiddels zijn er veel verschillende aanbieders van laadpassen. Bij veel hiervan kun je terecht in heel Europa. Het advies is om, als je op vakantie gaat, te beschikken over meerdere laadpassen. Zo vergroot je de kans dat je jouw EV kunt opladen aan een openbare laadpaal op de parkeerplaats bij het strand of de camping. 

Waar je goed op moet letten bij laadpassen gebruiken in het buitenland: 

  • Zijn er buitenlandse tarieven die afwijkend zijn?
  • Wat zijn de afspraken van de laadpasprovider met buitenlandse aanbieders van laadpalen?
  • Moet je vooraf je laadpas activeren om deze te kunnen gebruiken in het buitenland?

Tip #2 Reserveer een laadpaal op plaats van bestemming 

Ben je van plan om in het hoogseizoen op vakantie te gaan? Het is eerder regel dan uitzondering dat het aantal laadpalen bij je verblijf bezet zal zijn. Je kunt bij bijvoorbeeld vakantieaanbieders als Booking.com en Tripadvisor tijdens je zoekopdracht filteren op ‘oplaadpunten EV’s’. Zo weet je zeker dat er een laadpaal in de buurt van je bestemming is, die je kunt gebruiken. 

Favoriete EV’s voor de langere afstanden 

#1 Opel Corsa-e

Bij een Opel Corsa-e die beschikt over een accupakket van 50 kWh bedraagt de officiële actieradius 337 kilometer. Een aantrekkelijk bereik, zeker wanneer je kijkt naar de aanslag op je portemonnee bij de aanschaf van deze #1 favoriet.

Je kunt bij het kopen van de Opel Corsa-e kiezen uit de kleuren wit, oranje en blauw. Bovendien is deze elektrische Opel voorzien van onder andere een startblokkering, cruise control, navigatiepakket, verkeersborden detectie en vermoeidheidsherkenning. Handige voorzieningen voor de rit naar je vakantiebestemming!

#2 Peugeot e-2008

De Peugeot e-2008 beschikt over een actieradius van 320 kilometer. Bij de aanschaf van deze #2 EV met een grote actieradius heb je de keuze uit de kleuren wit, zwart en zilver.

Aantrekkelijke voorzieningen van dit voertuig zijn onder andere het hoogwaardige audiosysteem inclusief DAB-radio, het full map navigatiesysteem die volledig te besturen is via het stuurwiel. 

Tip #3 Download de juiste apps 

Er zijn verschillende apps beschikbaar die je helpen bij het vinden van de dichtstbijzijnde laadpalen. Zo zijn er de gratis Plugsurfing-app, Smoov, Recharge en de Charge myHyundai app. Plugsurfing geeft je bijvoorbeeld toegang tot Europa’s grootste en meest up-to-date netwerk van alle laadpalen voor EV’s. Zorg ervoor dat je voor vertrek beschikt over verschillende apps die je gedownload hebt, zodat je deze gemakkelijk onderweg kunt raadplegen indien nodig. De navigatie via Google houdt geen rekening met laadpalen onderweg. 

Tip #4 Vergeet niet een 230V/Type 3-laadkabel mee te nemen 

Mocht er toch iets misgaan tijdens je tocht en je de volgende openbare laadpaal niet kunnen bereiken, is het handig een 230V/Type-3 laadkabel op zak te hebben. Met deze kabel kun je altijd je elektrische auto bijladen aan een normaal stopcontact. Vooral in Frankrijk en Italië zal je de Type 3-aansluitingen tegen kunnen komen. Let wel: het opladen gaat op deze manier erg langzaam, maar kan wel handig zijn in noodsituaties. 

Tip #5 Bespaar zoveel mogelijk op je accu 

Het maximale halen uit je volgeladen accu? Rijd dan niet te hard. Indien je elektrische auto beschikt over cruise control, raden wij je aan om deze in te stellen op 90 of 100 kilometer per uur. Constant rijden op deze snelheid bespaart namelijk veel energie, zeker wanneer je de airco of verwarming gebruikt tijdens je tocht naar je vakantiebestemming. 

Ga je op reis en wil je jouw gadgets in je auto verzekerd hebben? Lees hier hoe het verzekeren van de gadgets in je auto werkt