Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Oplaadpunten voor een elektrische auto: de opties en locaties

Langs de Nederlandse wegen, in woonwijken en bij huizen zie je steeds meer laadpunten verschijnen. Waar vind je openbare oplaadpunten voor elektrische auto´s en hoe werken ze? We vertellen je er alles over.

laadpunten elektrische auto

Oplaadpunten elektrische auto in Nederland

Je komt ze steeds vaker tegen onderweg: openbare laadpunten. Nederland alleen al kent er inmiddels zo’n 81.000. Vergeleken met andere Europese landen doen wij het erg goed, blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Dat is ook nodig, want in 2020 was minstens 25% van de nieuw verkochte auto’s elektrisch. Het is wegens onze laadinfrastructuur makkelijk om zowel reguliere oplaadpunten als snelladers voor je elektrische auto te vinden. Je kunt altijd wel elektrische oplaadpunten in de buurt vinden en het aantal laadpunten in Nederland zal in de toekomst waarschijnlijk blijven toenemen.

Hoewel het handig is om over een eigen laadoplossing te bezitten, zijn er veel oplaadpunten te vinden voor onderweg. Maar hoe werkt een oplaadpunt van een elektrische auto eigenlijk? Dit is simpel gedaan. Om het elektrisch laden te starten, scan je je laadpas en als je klaar bent betaal je automatisch voor het aantal kWh dat je afgenomen hebt.

Oplaadpunten elektrische auto in Europa

Van oplaadpunten van elektrische auto’s zijn er niet gauw genoeg, dus eigenlijk is het heel eenvoudig. Hoe meer hoe beter. Zeker als het gaat om locaties waar de gemiddelde bezoeker urenlang vertoeft. Het grootste laadplein van de Benelux is te vinden in Attractiepark de Efteling uit Kaatsheuvel. Zij halen wat dat betreft een zogezegd groen voetje. Het gaat om een laadplein met 87 dubbele palen, waar dus in totaal 174 (deels) elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Dat wordt niet voor niets gedaan, want de eigen milieudoelstellingen van de Efteling schrijven per 2030 klimaatneutraliteit voor.

In Europa zijn er in totaal ruim 200.000 oplaadpunten voor elektrische auto’s te vinden. Bij 20.000 van deze laadpunten is het mogelijk om te snelladen. In onze buurlanden zijn de meeste oplaadpunten voor een elektrische auto in de stad te vinden. Ook kan het handig zijn om naar de typen stekkers, laadpassen en laadsnelheden te kijken. Zo weet je zeker waar je terecht kunt.

oplaadpunt elektrische auto
laadpunt elektrische auto

Laadpas en elektrische oplaadpunten

De kosten van het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van een aantal zaken. Om publiek te laden heb je een laadpas of app nodig. Als je een openbare laadpaal gebruikt, ben je over het algemeen goedkoper uit dan bij een snellader. Daarnaast is het altijd handig om de prijzen van diverse stroomleveranciers te vergelijken.

Er is namelijk een breed aanbod van laadpassen en laadstations. Het is dus belangrijk om een laadpas te kiezen die bij jouw verbruik past. Ben je vaak onderweg en maak je veel kilometers? Dan is een laadpas met abonnement misschien wel een goede uitkomst voor jou. Je betaalt een maandelijks bedrag in plaats van een prijs per kWh en dit kan een goedkopere keuze zijn. De kosten van een pas variëren van ongeveer drie tot zeven euro per maand, afhankelijk van de laadpas die je kiest.

De diverse oplaadpunten voor je elektrische auto

Zoek je een openbaar laadpunt voor je elektrische auto? Er zijn verschillende apps voor je smartphone beschikbaar die je helpen bij het zoeken naar geschikte elektrische oplaadpunten in Nederland en daar buiten. Een aantal voorbeelden zijn:

PlugShare: voor een accurate kaart met meer dan 600.000 oplaadpunten, inclusief betaalmogelijkheid.
Recharge. Meer dan 300.000 laadpunten, inclusief accurate locatie en prijzen.
Smoov: Kaart met slimme functies zoals het attenderen op laadpalen die net zijn vrijgekomen of juist worden gebruikt.
Charge myHyundai: een uitgebreide en gebruiksvriendelijke oplossing waarmee je toegang hebt tot veel oplaadpunten in verschillende Europese landen.

Er zijn natuurlijk nog meer apps beschikbaar waarmee je kunt zoeken naar openbare oplaadpunten voor je elektrische auto. Kijk ook eens bij Google Maps, Apple Kaarten en apps van jouw autofabrikant. Heb jij zelf een laadpunt? Elektrische autorijders zullen je dankbaar zijn wanneer je deze openstelt voor publiek gebruik.

oplaadpunten auto
laadpunten nederland

Privé vs. publieke oplaadpunten: elektrische auto thuis of op straat opladen?

Je auto opladen bij een eigen laadpaal voor de deur of je oprit is ook erg aantrekkelijk. Dit is meestal namelijk goedkoper en het is ook nog eens een stuk makkelijker. Je betaalt enkel de stroomprijs van je energiecontract, zonder dat je je nog bezig hoeft te houden met eventuele parkeerkosten of andere zaken.

Alleen moet je wél eerst een laadstation voor thuis installeren. De eenmalige kosten die hiermee gepaard gaan, bedragen zo’n €1.500 tot €3.000. Het exacte bedrag is onder andere afhankelijk van welke techniek er bijvoorbeeld nodig is. Of je nu een laadpaal voor thuis hebt, of een openbaar oplaadpunt voor je elektrische auto gebruikt: uiteindelijk zijn de kosten van elektrisch rijden meestal lager dan bij een brandstofauto. Zo betaal je jaarlijks gemiddeld zo’n €900,- aan opladen bij een publieke laadpaal, terwijl je voor een jaar lang benzine tanken ongeveer €1.800,- betaalt.

Snellaadpunt: elektrische auto binnen no-time opgeladen

Er zijn in Nederland ruim 3.000 snellaadpunten te vinden. Deze oplaadpunten bevinden zich vooral bij tankstations langs de snelweg. Je betaalt iets meer voor deze elektrische oplaadpunten, maar je bent dan ook weer sneller met een volle accu onderweg. Met een snellader is het mogelijk om de accu in zo’n 30 minuten op te laden tot 80 procent. Wil je een snellader gebruiken om je auto te laden, dan ben je ongeveer €0,63 kwijt per kWh. De prijs van een reguliere laadpaal ligt ongeveer op €0,36 per kWh.

oplaadpunten auto

Veelgestelde vragen over oplaadpunten voor elektrisch rijden

Hoe werkt een oplaadpunt voor een elektrische auto?

Na het zoeken en vinden van een laadpunt, elektrische auto koppelen en opladen? Dat doe je eenvoudig met je laadpas. Stop de kabel in zowel je EV als de oplaadpaal en houd je laadpas voor de laadpaal. Zodra deze blauw kleurt, zal het opladen van de accu beginnen.

Kan ik mijn laadpas voor alle oplaadpunten gebruiken?

Dit is per aanbieder verschillend. Met sommige laadpassen heb je alleen toegang tot oplaadpunten van hun eigen organisatie bijvoorbeeld. Bekijk en vergelijk het aanbod van laadpassen en vind wat bij jou past!

Wat kosten openbare oplaadpunten voor een elektrische auto?

Een publieke laadpaal heeft meestal een hoger tarief dan thuis laden. De kosten van oplaadpunten verschillen per aanbieder en per laadpaal. Houd rekening met tarieven tussen ongeveer €0,30 en €0,60 per kWh.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.