Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

reimac

5 dingen die je moet weten over de Rimac Concept_One

Deze bijzondere Zuid-Europese supercar weet de aandacht goed vast te houden.

Het Kroatische Rimac wist alle aandacht van de wereld te trekken door met een bijzondere video te komen. De nieuwe Concept_One was opeens de snelste elektrische auto ter wereld. In de dragvideo was te zien (link) hoe de auto een LaFerrari en een Tesla Model S P90D versloeg. Later dook de elektrische auto op tijdens de Monterey Car Week in Californië. We benoemen vier punten waarom de Concept_One zo bijzonder is.

1. De elektromotoren
De Concept_One is niet nieuw. Het elektrische model kennen we al een aantal jaar en de video van vorige week heeft het fenomeen rond deze auto weer eens aangewakkerd. De vierwieler wordt aangedreven door vier elektromotoren die ieder een wiel aandrijven. Het totale vermogen komt uit op 1.088 pk en 1.600 Nm aan koppel. De Concept_One sprint in 2,6 seconden naar de 100 km/u en heeft een topsnelheid van 355 km/u.

2. De versnellingsbak
Elke motor is gekoppeld aan een onafhankelijke versnellingsbak. De twee versnellingsbakken die de voorwielen aandrijven hebben één koppeling. De achterste twee bakken beschikken over een dubbele koppeling. Volgens Rimac verklaart dit de supersnelle acceleratie in combinatie met een hoge topsnelheid.

3. Het model is meer dan een concept
Hoewel de naam anders doet vermoeden is de Concept_One klaar voor productie. Het gebruikte model in de dragvideo van vorige week betreft de Concept_One van een Amerikaanse klant.

4. Updates op afstand
Klanten die reeds in het bezit zijn van de Concept_One hoeven niet te vrezen dat Rimac spoedig met een verbeterde versie gaat komen. De autofabrikant gaat namelijk updates over-the-air uitvoeren. Deze techniek kennen we bijvoorbeeld al van Tesla. Verbeteringen met betrekking tot de elektromotoren kunnen op deze manier digitaal worden doorgevoerd.

5. Rimac gaat racen met de top
Tijdens de Monterey Car Week is bekend geworden dat YouTuber Salomondrin een race zal organiseren. De Concept_One zal het gaan opnemen tegen onder andere de Porsche 918 Spyder. Het zal hier niet enkel om sprinttijden gaan, maar vooral om een rondetijd. Een interessante uitdaging.

De Concept_One werd in 2011 geïntroduceerd. In 2012 werd bekend dat het apparaat 980.000 dollar moest gaan kosten. Dit jaar werd bekendgemaakt dat de elektrisch auto klaar was voor productie. Een halfjaar geleden toonde Rimac tijdens de Autoshow van Genève de Concept_S. Een nog hetere elektroracer met maar liefst 1.384 pk en 1.800 Nm aan koppel.