Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

3 tips om je elektrische of hybride auto slim op te laden

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen in Nederland enorm gestegen. De kosten voor netbeheer kunnen als kosten worden gezien die nodig zijn om het gas en stroom uiteindelijk bij je thuis af te leveren. Hier zijn bijvoorbeeld diverse leidingen, kabels en masten voor nodig. Hoeveel je in 2023 precies gaat betalen aan gas en stroom, is onder andere afhankelijk van de kosten voor netbeheer. De verwachting is dat huishoudens gemiddeld 10 euro per maand meer kwijt zullen zijn aan netwerkkosten

Je elektrische of hybride auto opladen kan aan een (eigen) laadpaal of bij een publieke laadpaal. Wanneer je thuis beschikt over een eigen paal om je auto aan op te laden, ben je over het algemeen het goedkoopst uit. Wel is dit afhankelijk van het afgesloten contract voor de energieprijzen en hoe je aan je stroom komt. In deze blog lees je meer over onze favoriete elektrische auto’s en krijg je 3 handige tips om jouw elektrische of hybride auto slim op te laden. 

Favoriete elektrische auto’s

Ben je op zoek naar een elektrische auto? Wij hebben onze favoriete elektrische occasions voor je op een rij gezet. 

#1 Peugeot e-208 

Het elegante design en de innovatieve technieken die verwerkt zitten in de Peugeot e-208, maakt deze elektrische auto tot favoriet. Je kunt de Peugeot e-208 verkrijgen in de basic kleuren zwart en zilver. Ga je liever voor een opvallender voertuig? Dan is deze e-208 ook verkrijgbaar in de kleuren rood, blauw of geel. 

De Peugeot e-208 beschikt over een actieradius van 362 kilometer. Eenmaal begonnen aan je rit, hoef je niet over je eigen veiligheid of die van je passagiers in te zitten. De camera’s die ingebouwd zitten kijken namelijk met je mee. Hiermee kunnen gevaarlijke situaties worden ingeschat en indien nodig grijpt de auto ook automatisch in. 

#2 Opel Corsa-E

Wil je de overstap maken naar elektrisch rijden? Het is vooral de aantrekkelijke prijs wat deze Opel Corsa-E favoriet maakt. Je kunt deze elektrische variant van het bekende merk Opel aanschaffen in de kleuren blauw, wit of oranje. 

De stille motor van de Corsa beschikt over een vermogen van 136 pk. Dankzij dit vermogen bereik je razendsnel, binnen 8 seconden, de auto van stilstand naar 100 kilometer per uur. De accu beschikt over een capaciteit van 50 kWh. Dit komt neer op een geschatte actieradius van 275 kilometer. Binnen ongeveer 90 minuten opladen aan een reguliere lader, is de Corsa-E voldoende opgeladen om weer 100 kilometer af te leggen. 

Ook bij deze #2 favoriet is er goed nagedacht over veiligheid garanderen. Zo beschikt dit elektrische voertuig over een startblokkering, aanrijding waarschuwing systeem, verkeersborden detectie en vermoeidheidsherkenning. 

3 tips voor het slim opladen van je voertuig 

De kosten voor het opladen van je elektrische of hybride voertuig, kunnen behoorlijk uiteenlopen. Je kunt flink besparen op de kosten wanneer je op een slimme manier je auto oplaadt. Doe je voordeel met deze drie tips voor het slim opladen van je EV.

Tip #1 Vermijd snelladen zoveel mogelijk 

Met een zogenoemde snellader kun je je elektrische of hybride voertuig sneller opladen. De batterij wordt meestal binnen een halfuur tot 80 procent volgeladen. Eenmaal boven dit percentage, neemt de snelheid van het opladen weer af. Bij een snellaadstation betaal je gemiddeld 83 cent per kWh. Wanneer je thuis snellaadt, loopt het bedrag op van 60 cent tot 1 euro. De tarieven voor snelladen zijn hoger dan de tarieven voor regulier opladen. 

Voor normaal laden betaal je tussen de 24 cent en 50 cent per kWh. Bij snelladen ligt het tarief tussen de 40 cent en 80 cent. Vermijd snelladen daarom zoveel mogelijk. Merk je dat je bij het gebruik van je EV veel gebruik maakt van snelladen? Overweeg dan een abonnement te nemen bij een exploitant van snelladers. Daarmee laad je voor een goedkoper tarief hoe vaker je snellaadt. Het grote voordeel van het afsluiten van een laadpas abonnement is dat er geen starttarief wordt gerekend bij elke laadbeurt. 

Tip #2 Laad op met zonnestroom 

Voor wie goedkoper én schoner wil rijden, is het opladen van je voertuig met hernieuwbare energie een goede optie. Stroom die je zelf op kunt wekken met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen, is altijd goedkoper dan stroom afnemen bij een leverancier. Een gemiddelde elektrische auto heeft genoeg aan 8 zonnepanelen om het verbruik van het opladen volledig te kunnen dekken. Deze 8 zonnepanelen die op je huis liggen zorgen ervoor dat er stroom wordt opgewekt. De stroom gaat vervolgens via de laadpaal naar de auto. Als je een hybride voertuig hebt, heb je aan 5 zonnepanelen voldoende. 

Tip #3 Profiteer van een slimme laadpaal 

Laadpalen worden steeds intelligenter. Zo weten deze palen bijvoorbeeld wanneer jouw stroom een lager tarief heeft. Slim opladen met behulp van een slimme laadpaal aan huis betekent dat je je voertuig oplaadt door deze digitaal te verbinden met het elektriciteitsnet. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen liggen? Dan kun je instellen dat je voorkeur uitgaat naar laden met stroom verkregen vanuit je zonnepanelen. Profiteer van een slimme laadpaal door aan te geven wanneer je auto volgeladen moet zijn en de paal beslist zelf wanneer er stroom gebruikt wordt om de accu op te laden. 

Meer weten over de duurzaamheid van een elektrische auto?