Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Het verschil tussen een elektrische fiets en een speed pedelec

Je ziet ze steeds vaker op de Nederlandse wegen: de elektrische fietsen en speed pedelecs. Officieel zijn dit allemaal elektrische fietsen. Maar wat is nou het verschil tussen elektrische fietsen en speed pedelecs en wat kunnen die verschillen voor jou betekenen?

In dit artikel lees je meer over de elektrische fiets, de speed pedelec, wat de verschillen zijn en het aanbod.

Elektrische fiets

Een elektrische fiets wordt ook wel een e-bike genoemd. Een elektrische fiets is een fiets met een motor en een accu. Wanneer je gaat fietsen en begint met trappen gaat de motor draaien. Dit wordt ook wel trapondersteuning genoemd. Je combineert jouw eigen spierkracht door het trappen samen met de kracht die de elektrische motor levert.

De accu voorziet de motor van elektrische energie. Een elektrische fiets heeft speciale sensoren. De sensoren meten wanneer en hoeveel de trapondersteuning geactiveerd moet worden. Je krijgt met een elektrische fiets een trapondersteuning tot 25 kilometer per uur.

Er zijn veel verschillende elektrische fietsen, merken en modellen te vinden. Ze kunnen verschillen in type motor, accu en sensoren.

Speed pedelec

Een speed pedelec is een elektrische fiets die een stuk sneller gaat dan een normale elektrische fiets. Een speed pedelec kan snelheden halen tot wel 45 kilometer per uur. Met een speed pedelec kun je gemakkelijk lange afstanden afleggen. Net als bij een elektrische fiets ontvang je bij een speed pedelec trapondersteuning.

Een speed pedelec wordt niet als fiets gezien , maar als een brommer. Om een speed pedelec te rijden moet je een geel kenteken hebben, een helm dragen (verplicht), een achteruitkijkspiegel en een reflector hebben . Ook moet je op het bromfietspad of op de rijbaan rijden.

De verschillen

Het grootste verschil tussen een normale elektrische fiets en een speed pedelec is de maximum snelheid. Een speed pedelec gaat met 45 kilometer per uur vele malen sneller dan een elektrische fiets. Met een elektrische fiets kun je snelheden behalen van maximaal 25 kilometer per uur.

Een elektrische fiets is geschikt voor veelzijdig gebruik. Je kan gemakkelijk met een elektrische fiets door de stad rijden, je dagelijkse boodschappen doen van en naar werk of school reizen. Een speed pedelec is voornamelijk geschikt voor het afleggen van grotere en langere afstanden.

Met een elektrische fiets houd jij je aan de normale fietsregels. Je rijdt op het fietspad. Met een speed pedelec rijd je niet op het fietspad maar op de rijbaan of het bromfietspad. Je mag met een speed pedelec op de rijbaan tot 45 kilometer per uur rijden. Op een bromfietspad buiten de bebouwde kom mag je 40 kilometer per uur rijden en op een bromfietspad binnen de bebouwde kom mag je maximaal 30 kilometer per uur rijden.

Als je rijdt met een speed pedelec is het verplicht om een helm te dragen en een achteruitkijkspiegel te hebben. De speed pedelec moet beschikken over een toeter. Bij een elektrische fiets is dit niet verplicht en heb je voldoende aan een fietsbel. Ook is er geen helmplicht op de elektrische fiets.

Zoals eerder genoemd moet je bij een speed pedelec een geel kenteken, een verzekering en een AM of B rijbewijs hebben. Bij een elektrische fiets is dit niet nodig.

Prijs en aanbod

Er zit een groot verschil in de prijs tussen een elektrische fiets en een speed pedelec. De meeste elektrische fietsen zijn een stuk goedkoper dan een speed pedelec. Dit komt doordat de onderdelen van een speed pedelec duurzamer, slijtvaster, krachtiger en robuuster zijn. Bovendien heeft een speed pedelec doorgaans een hogere actieradius en een stabieler frame.

Het aanbod elektrische fietsen is erg groot. Je kunt kiezen uit verschillende merken, zoals bijvoorbeeld Koga, Pegasus, Sparta, Gazelle en Batavus. Het aanbod speed pedelec is wat kleiner. Bekende merken die speed pedelecs uitbrengen zijn onder andere Stromer, Koga, Gazelle en Sparta.

Wil je zelf een speed pedelec aanschaffen?