Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Elektrische fietsen zijn erg populair. Niet gek! Elektrische fietsen zijn namelijk duurzaam, gemakkelijk mee te nemen en ook nog eens heel goed voor je gezondheid.
Naast de elektrische fiets, zijn er de speed pedelecs. Een speed pedelec is net wat sneller dan een elektrische fiets. Met een speed pedelec kun je snelheden tot maximaal 45 kilometer per uur behalen, waardoor je gemakkelijk en snel lange afstanden kan afleggen. Let wel op: de speed pedelec wordt gezien als een bromfiets en kent daarom strengere regels.
In dit artikel lees je meer over de snelste speed pedelecs gebleken uit verschillende testen, snelheden van een speed pedelec en de regels.
Elk jaar zijn er meerdere partijen die verschillende soorten elektrische fietsen en speed pedelecs testen. Wij hebben de hoogtepunten van deze tests voor je op een rijtje gezet:
De Fietsersbond heeft meerdere speed pedelecs getest. De Gazelle CityZen Speed kwam als best getest uit deze test van de Fietsersbond. Deze speed pedelec is licht, snel en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. De capaciteit van de accu is 400 Wh en de maximale motorondersteuning is 350 watt. Met een volle accu kun je 44 minuten rijden en je kan 26 kilometer per uur rijden met een volle accu als je stevig doortrapt.
Ook de Riese & Müller Bluelabel Roadster Touring HS speed pedelec kwam als beste uit de test van de Fietsersbond. Deze speed pedelec heeft een grotere accu dan de Gazelle CityZen Speed. De accu is uitneembaar. Deze speed pedelec heeft een afwerking die net iets minder is dan de Gazelle. De rem- en versnellingskabel lopen niet door het frame en er is niet veel ruimte tussen schijfrem en voorvork. Als je stevig doortrapt kan je 52 minuten rijden met een volle accu en je kan 30 kilometer per uur rijden met een volle accu.
Het AD heeft ook de snelste speed pedelecs getest. De speed pedelec met het hoogste cijfer van een 8,7 is de Stromer ST1. Deze speed pedelec is sportief, krachtig, stabiel en rijdt heerlijk. De Stromer ST1 heeft een strak design en is solide en robuust. De Stromer ST1 is de meest verkochte speed pedelec van Nederland.
Op de tweede plaats in de test van het AD ,kwam de Klever Mobility X Speed Pinion Alpha. Deze speed pedelec heeft volgens het AD wel iets weg van een scooter omdat je amper hoeft te trappen. De ondersteuning is perfect en de zithouding is erg goed. Deze speed pedelec is erg krachtig, comfortabel en heeft goede vering. Deze speed pedelec is wel wat prijzig ,namelijk € 5.000,-.
Wil je zelf een speed pedelec aanschaffen?
De maximum snelheid van speed pedelecs is 45 kilometer per uur. In de praktijk is het best lastig om 45 kilometer per uur te rijden. Bij de meeste speed pedelecs blijf je toch hangen tussen de 35 en 40 kilometer per uur.
De 45 kilometer per uur bereik je alleen als je de energie verdubbelt en dus echt stevig doortrapt. In de praktijk hebben de meeste speed pedelecs dus een snelheid van tussen de 30 en 40 kilometer per uur. De speed pedelecs worden door deze snelheid gezien als bromfietsen.
In Nederland vallen de speed pedelecs niet onder de noemer fietsen, maar onder de noemer brommer. Er gelden dus dezelfde regels als voor brommers. Je moet in Nederland een gele kentekenplaat hebben en WA verzekerd zijn om een speed pedelec te rijden.
Er zijn een aantal vereisten bij een speed pedelec. Zo moet er moet een achteruitkijkspiegel op zitten, de speed pedelec moet een reflector hebben en er is sprake van helmplicht. Binnen de bebouwde kom moet je op de rijbaan rijden en je moet beschikken over een rijbewijs AM of B.