Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Slim laden in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht

Het transport is verantwoordelijk voor een kwart van de totale CO2-uitstoot. De belangrijkste doelstelling in het Klimaatakkoord is dat er in 2050 in Nederland geen schadelijke uitlaatgassen en CO₂ meer wordt uitgestoten door het verkeer en transport. Om dit te kunnen realiseren is het nodig om meer oplaadpalen beschikbaar te maken voor EV’s, duurzame brandstoffen verder te ontwikkelen en ook (elektrisch) fietsen te stimuleren.

De drie provincies starten met het slim opladen van elektrische voertuigen. Bestuurders van EV’s kunnen met de slimme laadtechniek hun auto laden als er veel groene stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld energie uit zon en wind. Dankzij deze ontwikkeling worden zonne- en windenergie beter benut en het reguliere net ontlast.

Zo werkt het slim laden van je EV

Staatssecretaris Van Veldhoven is ervan overtuigd dat elektrisch rijden het nieuwe normaal gaat worden. Slimme laadpalen horen bij deze toekomstverwachting, maar hoe werkt deze techniek? Stel dat je voor het avondeten je voertuig aan je laadpaal thuis hangt en dat je auto binnen 8 uur volledig is opgeladen. Bij slim laden weet de paal dat je bijvoorbeeld ’s nachts op kunt laden tegen een daltarief. Een normale paal zou direct beginnen met opladen, zonder te kijken naar kostenbesparing.

Daarnaast kan een slimme laadpaal rekening houden met bijvoorbeeld zonnepanelen die je op je dak hebt laten plaatsen. Zodra er zonne-energie beschikbaar is, kan je laadpaal hieraan de voorkeur gegeven. Zo bespaar je kosten en wordt de auto met duurzaam opgewekte stroom opgeladen.

Efficiënt gebruik van groene stroom

De gemeenten Noord-Holland, Flevoland en Utrecht werken samen aan het vergroten van het aantal laadpalen op straat. Inmiddels heeft dit gezorgd voor een beschikbaar aantal laadpalen van meer dan 10 duizend stuks. Bij elke laadpaal kunnen er 2 elektrische voertuigen worden opgeladen. Zodra er voldoende groene stroom beschikbaar is, zal er gegarandeerd groen en snel worden opgeladen. Is er een klein groen stroomaanbod? Dan gaat het opladen langzamer.

Elektriciteitsnet ontlasten

Omdat er bij slimme laadpalen vooral gebruik wordt gemaakt van groen stroom, wordt het reguliere stroomnet stabieler. De piekmomenten op het net kunnen worden afgezwakt door de slimme techniek. Wereldwijd gezien is Nederland het eerste land die zich op deze schaal inzet het elektriciteitsnet te ontlasten door je elektrische voertuig slim op te laden. De hoop is dat veel landen binnen en buiten Europa zullen volgen.

Bekijk de video hieronder over slim en groen opladen in de drie provincies.