Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Ook Volvo test draadloos laden van EVs

Het zingt al een poosje rond: elektrische auto’s die kunnen laden zonder stekker. Na verschillende onderzoeken en technologische ontwikkelingen op dit gebied, is Volvo gestart met testen op de weg. De elektrische XC40 Recharge rijdt in de Zweedse stad Göteborg rond als taxi met een accu die draadloos oplaadt.

Hoe werkt draadloos laden?

Net zoals steeds meer telefoons draadloos kunnen opladen, is deze techniek ook onder EVs aan het opdoemen. Het is een welkome oplossing voor de steeds drukker wordende laadstations langs snelwegen en in woonwijken. Maar hoe werkt draadloos opladen van zo’n accu precies?

De draadloze laadtechnologie werkt wanneer een geschikte EV op een parkeerplaats wordt geparkeerd waar draadloos laden is ingebouwd. In het wegdek zitten spoelen ingebouwd die via een magneetveld energie kunnen doorsturen naar de ontvanger in de auto. Zo kan de accu opladen.

Volvo XC40 Recharge op een speciale parkeerplaats

Technologische uitdagingen

Een van de uitdagingen van deze techniek is dat de auto precies goed geparkeerd moet
staan om de energie optimaal over te dragen. De ingebouwde camera’s in de XC40 Recharge helpen bij het positioneren van de auto. Op technologisch vlak is er een uitdaging rondom de magneetvelden. Deze moeten groot genoeg zijn om de ontvanger in de auto te bereiken, maar niet zo groot dat ze andere elektrische apparaten in de omgeving verstoren. Tenslotte kan het lastig zijn om veel vermogen te leveren waarmee de accu snel oplaadt. In de huidige test van Volvo wordt een vermogen van 40 kW geleverd, wat richting de 50 kW van snelladers gaat en daarmee een aantrekkelijk toekomstbeeld creëert.

De auto moet precies goed geparkeerd staan om op te laden

De voordelen van laden zonder laadpalen

Draadloos laden wordt door velen gezien als de toekomst van het opladen van elektrische auto’s. Het bespaart tijd en moeite. Bestuurders hoeven niet uit te stappen om de auto met een laadkabel aan de laadpaal te verbinden. Wanneer de auto goed geparkeerd staat, zal het laden zelfs automatisch beginnen. Ideaal voor de taxichauffeurs die meedoen aan de test in Göteborg.

Volvo gebruikt deze test met draadloos opladen van de taxi’s met name om de haalbaarheid van de technologie te onderzoeken. Het merk streeft naar volledig elektrisch rijden en wil hiermee achterhalen in hoeverre draadloos laden in de praktijk potentie heeft.

Meer lezen over: draadloos-opladen, taxi, volvo, xc40, zweden