Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Nederlands hightechbedrijf Lightyear ontwikkelt eerste auto op zonne-energie

Na zes jaar eigen technologieën te ontwikkelen en optimaliseren, ontwikkelt het Nederlandse hightechbedrijf Lightyear de eerste auto op zonne-energie. Hiermee is Lightyear het eerste bedrijf in de geschiedenis dat is gestart met de productie van een elektrische zonne-auto. De verwachting is om één auto per week te produceren en dit geleidelijk op te voeren gedurende het eerste kwartaal van het jaar 2023.

Over Lightyear

Eind 2016 werd Lightyear door een groepje studenten van de TU Eindhoven opgericht. Na het afronden van de studie, werden verschillende wedstrijden gewonnen op het gebied van zonne-energie. Op dit moment is Lightyear uitgebreid met maar liefst 130 medewerkers. Zij werken aan de toekomst door zich te richten op innovatie, toewijding en lef. In 2019 werd het eerste prototype van de elektrische auto die rijdt op zonne-energie, gepresenteerd.

Exclusiviteit versus massaproductie

De Lightyear One – de eerste serie van de elektrische auto op zonne-energie – wordt naar verwachting eind 2023 gelanceerd voor een kostprijs van 150 duizend euro. Deze hoge kostprijs is een bewuste keuze: technologieën worden ontwikkeld en hun merknaam wordt opgebouwd. Als dit eenmaal is gelukt, zal de Lightyear One beschikbaar zijn voor een lagere kostprijs. Uiteindelijk is het doel om over te stappen van exclusiviteit op massaproductie.

Een kijkje in de productie van Lightyear 0

De eerste stap in het fabricageproces begint met het skelet van de elektrische auto. Dit is een naakte carrosserie, geleverd vanuit de UK. Vervolgens vindt de installatie van de hoofdkabelboom en de vloermatten plaats, gevolgd door het installeren van kabels en bedradingen. Vervolgens zorgt een robotcel ervoor dat er lijm op de zonnepanelen wordt aangebracht, zodat deze op de auto geplaatst kunnen worden.

De eerste stap naar een groene mobiliteitssector

De Lightyear one is de meest aerodynamische auto ooit geproduceerd. Dit houdt in dat er zo min mogelijk luchtweerstand plaatsvindt. De luchtweerstandscoëfficiënt is vastgesteld op amper 0,175. Hiermee is de eerste stap naar een groene mobiliteitssector gezet.

Lightyear werkt samen met Valmet Automotive, een toonaangevende producent in elektrische voertuigen. Met ruim 10 jaar ervaring in de productie van elektrische auto’s op zak, worden duurzame mobiliteitsoplossingen als gezamenlijke inspanning beschouwd.