Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Nederland is een elektrisch automerk rijker

Squad Mobility uit Breda heeft een nieuw micro-automerk gelanceerd. Dit klein zonne-autootje kan zo’n 100 kilometer rijden, afhankelijk van het type batterij dat erin zit. Op het zonnedak van de auto zit een zonnepaneel waarmee het zichzelf op kan laden. Op zonnige dagen is dit goed voor ruim 20 extra kilometers.

CEO Robert Hoevers zegt: ‘Als je kijkt naar het gemiddelde gebruik van dit soort voertuigen, dan is dat 10 tot 12 kilometer per dag. Wanneer je dat uitsmeert over een jaar in combinatie met wat je kunt opladen door middel van de zon, dan is dat significant. Op een goede dag is dat zo’n 20 kilometer en op een matige dag ongeveer de helft.’ Verder vertelt hij; “We willen de microauto neerzetten als een cool product. We willen rijden op zonne-energie voor iedereen betaalbaar te maken”.

De Squad Solar: coole microauto op zonne-energie

Tijd voor een nieuwe uitdaging

Na jarenlang ervaring te hebben opgedaan binnen het Brabantse bedrijf Lightyear, vond Hoevers het tijd voor een nieuwe uitdaging. Samen met medeoprichter Chris Klok van Squad Mobility, bedachten ze de micro-auto. Deze auto kan maximaal 45 km/u, waardoor je er in mag rijden als je in het bezit bent van een scooterrijbewijs. Hiermee is het aantrekkelijk voor jongeren die nog geen autorijbewijs hebben, maar ook voor ouderen die niet (meer) in het bezit zijn van autorijbewijs en niet op een scooter willen stappen.

Hoevers: “De auto van Squad is perfect voor mensen die geen normaal rijbewijs meer mogen hebben. Het is een alternatief voor de brommobiel. Dat vind ik een vreselijk woord; brommobiel. Internationaal heet dit type voertuig een micro-car; dat klinkt veel beter.” Bij auto’s met dit klein formaat ligt toch al snel de associatie met een brommobiel op de loer. “Een brommobiel heeft geen fijne uitstraling. Het is geen vervoermiddel waar je trots mee naar buiten treedt. Het is
meer een functioneel hulpmiddel. Dat is jammer. We willen de micro-auto neerzetten als een cool product. Vergelijk het met elektrische fietsen: die zagen er eerst ook vrij zielig uit en nu zijn e-bikes hip.”

Parkeren met een Squad Mobility

De Squad Mobility wagentjes zijn zo klein dat er drie in één parkeervak passen. Met zijn 2,4 vierkante meter neemt de micro-auto dan ook weinig ruimte in beslag. Hiermee lijkt het zoeken naar een parkeerplek in een overvolle stad verleden tijd, wat tevens stress -en tijdbesparend is.

Er passen 3 Squad Solar auto’s in een normaal parkeervak

De mannen van Squad Mobility hebben overal aan gedacht bij het ontwerpen van de micro-auto. Zo heeft het zonnepaneel een actieradius van 20 km op zonnige dagen, en zorgen de thuis oplaadbare batterijen voor een actieradius van 100 km, afhankelijk van het soort batterij. “In dit type auto leggen mensen gemiddeld zo’n 12 kilometer per dag af, dus in die zin is de 20 kilometer op zonne-energie significant”, aldus Hoevers.

Het dak van de Squad Solar heeft een zonnepaneel om de auto mee op te laden

Ook comfortabel voor langere mensen

Ook lange mensen passen in het kleine autootje. De auto is namelijk ontworpen voor maximaal twee personen en getest met mensen van twee meter. In de microauto zitten bekerhouders, een telefoonhouder en een USB-oplader, waarmee het naast een duurzaam alternatief voor een stadsauto ook nog comfort biedt.

Een multifunctioneel interieur eveneens geschikt voor lange mensen

De Solar City Car van Squad Mobility komt volgend jaar op de markt en zal (inclusief belastingen) rond de 7500 euro gaan kosten. De oprichters hebben de ambitie om op termijn zo’n 20.000 exemplaren te verkopen.