Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Meer dan een kwart van de nieuw verkochte auto’s rijdt volledig op stroom

Volgens de EV Readiness Index van 2021 zijn Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk het best voorbereid op elektrisch rijden in Europa. Dat komt goed uit: in Nederland stijgt het aantal elektrische auto’s op de wegen relatief snel. Ruim een kwart van de nieuwe auto’s die worden aangeschaft door particulieren, rijdt volledig op stroom. Toch, gezien de huidige, wereldwijde klimaatveranderingen zouden de cijfers sneller en hoger op moeten lopen. Lees in deze blog alles over elektrisch rijden.

Fiscale voordelen elektrisch rijden

De populariteit van elektrisch rijden is onder andere te danken aan de fiscale voordelen die het biedt. Het gaat vooral om lagere vaste en variabele kosten. De belangrijkste fiscale voordelen hebben wij hieronder beknopt voor je op een rij gezet:

Meer weten over de fiscale voordelen van elektrisch rijden?

Vanaf 2035 alleen maar emissievrije auto’s

De Europese Unie is van plan om vanaf 2035 alleen nog emissievrije auto’s op de markt toe te staan. Met deze maatregel wordt duurzaam rijden dé standaard binnen Europa. Het doel is om de temperatuurstijging op aarde tot maximaal anderhalve graad te beperken. Wel is de vraag met deze maatregel: wanneer komen elektrische voertuigen beschikbaar voor een grotere doelgroep? Om een voorbeeld te noemen: een Tesla Model 3 kost op dit moment nog steeds 50 duizend euro. Ook de tweedehands EV’s blijven duurder in aanschaf dan de occasions met een verbrandingsmotor.

Goede infrastructuur noodzakelijk

Maar liefst 70% van alle oplaadlocaties binnen de EU ligt in Frankrijk, Duitsland of Nederland. In vergelijking met de rest van de Europese landen, beschikt Nederland over de meeste oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Roemenië heeft, ondanks het veel grotere oppervlakte, maar 493 oplaadpunten. Dit komt uit op een totaal van 0,2 procent van het totaal aantal oplaadpunten in Europa.

Hybride auto heeft grootste aandeel

Het grote voordeel van hybride voertuigen is het lage verbruik en de mate van duurzaamheid. Deze voordelen lijken steeds duidelijker voor de consument te zijn. Dit is dan ook terug te zien in het aantal verkochte hybride voertuigen. De gewone hybride auto wist in het eerste kwartaal van 2021 met ruim 18% te stijgen. het snelst te stijgen. Dit komt uit op bijna 500 duizend hybride voertuigen. De plug-in hybride auto – een auto met een stekker en batterijen, die wordt opgeladen op het elektriciteitsnet – staat op een mooie nummer 2.