Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

auto kopen in termijnen

Kan je rijlessen krijgen in een elektrische auto?

Je ontkomt er bijna niet meer aan: elektrische auto’s. Vooral bij particulieren is de stekkerauto steeds populairder aan het worden. Met een stekkerauto worden alle voertuigen bedoeld die volledig elektrisch zijn, maar ook de hybride varianten met een brandstofmotor.

Een logische stap is dat ook rijlessen steeds vaker in een elektrische auto zullen worden gegeven. In dit artikel lees je of deze stap echt zo logisch is en wat de voor- en nadelen zijn van lessen in een elektrische auto.

Afrijden in een elektrische auto?

Het is inderdaad mogelijk om je autorijles in een elektrische auto te volgen. Ook zijn er mogelijkheden om af te rijden met een elektrische auto. Tegenwoordig vind je verschillende rijscholen die dit aanbieden. Lees hieronder wat er verandert als je gaat afrijden in een elektrische auto.

Theorie-examen en elektrisch rijden

Om je rijbewijs te halen, moet je slagen op twee onderdelen. Dit betreft het theorie-examen en het praktijkexamen. Als je besluit dat je wilt afrijden in een elektrische auto en je wilt je theorie-examen halen, verandert er niet veel. Je hoeft namelijk niet ineens op de hoogte te zijn van andere regels. Of je nu elektrisch rijdt of met een brandstof auto: iedereen krijgt eenzelfde theorie-examen.

Praktijkexamen en elektrisch rijden

Dan je praktijkexamen. Hiervoor zul je wel andere dingen moeten weten bij een elektrisch voertuig dan bij een praktijkexamen in een diesel- of benzineauto. Je hebt bijvoorbeeld bij een elektrische auto te maken met een automatische versnellingsbak.

Besluit je om af te rijden in een elektrische auto? Dan krijg je de code 78 op je rijbewijs. Deze code houdt in dat je alleen met een automatische versnellingsbak de weg op mag. Wil je ook een auto kunnen rijden die handgeschakeld is? Dan is het niet verstandig om elektrisch af te rijden!

Voordelen elektrisch afrijden

Twijfel je of je elektrisch wilt afrijden? Het is bij het maken van een weloverwogen besluit belangrijk dat je de plus- en minpunten tegen elkaar afweegt. Het grote voordeel van elektrisch afrijden is dat je auto minder uitstoot. Weet je zeker dat je alleen elektrisch gaat rijden omdat je dit belangrijk vindt? Dan draag jij een steentje bij aan een beter milieu.

Ook zul je met een elektrische auto minder rijlessen nodig hebben voordat je op pad mag voor je praktijkexamen. De elektrische auto beschikt namelijk over een automaat. Je hoeft minder handelingen uit te voeren dan bij een schakelauto.

Nadelen elektrisch afrijden

De nadelen van elektrisch afrijden? Meteen een tegenwerping van het genoemde voordeel hierboven: met elektrisch afrijden beperk je jezelf tot het rijden met een automatische versnellingsbak. Wil je bijvoorbeeld een auto lenen van iemand en heeft diegene een schakelauto? Dan mag je hier niet in rijden.