Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Kabinet maakt elektrisch duurder, ondanks klimaatdoelen

Het verkeer in Nederland is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van alle CO2-uitstoot. Dit staat gelijk aan één vijfde van de totale broeikasgassen die worden uitgestoten. Naast de vervuiling, neemt al het transport ook veel ruimte in. Als je kiest voor een elektrische auto voorkom je de uitstoot van broeikasgassen en stikstofdioxide. Dit is dan ook de reden waarom de overheid elektrisch rijden stimuleert.

Ondanks de grote noodzaak fossiele brandstoffen te vervangen door elektrisch, heeft het kabinet laten weten de BPM voor EV’s te verhogen. Het enige wat overblijft aan financiële stimulatie om elektrisch te rijden is de subsidie op gebruike elektrische voertuigen.

BPM gaat omhoog

BPM is de afkorting voor Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen. Je kunt deze belasting vergelijken met een aanschafbelasting. De hoogte van het bedrag wat je moet betalen hangt onder andere af van de hoeveelheid CO2-uitstoot. In Nederland gaat in 2025 de BPM met 200 euro stijgen. Ondanks dat elektrische voertuigen geen giftige stoffen uitstoot, loopt de verhoging via de vaste voet. Consumenten zullen minder snel een nieuwe auto aanschaffen dankzij deze maatregel. Ook het financiële gat tussen EV’s en auto’s die rijden op benzine of diesel wordt niet verkleind.

Subsidie voor aanschaffen van een EV alleen geldig voor occasions

Op dit moment ontvang je als particulier voor het aanschaffen van een nieuwe of gebruikte elektrische auto subsidie. In totaal is er in 2023 een budget van in totaal 99,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiervan is 67 miljoen euro voor nieuwe elektrische voertuigen en 32,4 miljoen euro voor occasions. Het kabinet heeft laten weten alleen de aanschafsubsidie voor tweedehands EV’s te verlengen. Door de wijziging wordt de overstap op elektrisch rijden minder toegankelijk.

Bovag maakt zich zorgen over het halen van de klimaatdoelen

BOVAG is een brancheorganisatie die dient als belangenorganisatie, platform en nieuwscentrum. Onderwerpen waar deze organisatie zich onder andere mee bezighoudt, is het veiliger maken van verkeer, een betere infrastructuur realiseren. BOVAG heeft laten weten zich zorgen te maken over de nieuwe maatregelen. Alleen het versnellen van de markt voor elektrische voertuigen is de meest toekomstbestendige manier om de doelen betreft het klimaat te behalen.