Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Hoeveel calorieën verband je met een elektrische fiets?

Tegenwoordig zijn elektrische fietsen niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Een elektrische fiets is stukken beter voor het milieu dan rijden met de auto of bus, het is goedkoper dan een auto, een fiets is gemakkelijk mee te nemen en fietsen is goed voor de gezondheid.

Maar hoe goed is het precies voor de gezondheid en hoeveel calorieën verbrand je met een elektrische fiets? In dit artikel lees je meer over hoe gezond fietsen is,, hoe gezond elektrisch fietsen is in vergelijking met de normale fiets en tot slot hoeveel calorieën je verbrand.

Fietsen is gezond

We weten natuurlijk allemaal dat fietsen erg gezond is. Je bent in de buitenlucht, werkt aan je conditie en je verbrandt daarbij ook nog eens calorieën. Fietsen kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van bepaalde ziekten.

Zo kunnen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen. Fietsen veranderd de samenstelling van je bloed. Door de beweging van het fietsen en de verhoogde hartslag, gaat je bloed sneller door je lichaam stromen. Daarnaast helpt fietsen tegen:

  • Diabetes en stress. Je maakt namelijk bepaalde stofjes aan zoals endorfine en serotonine. Deze stofjes zorgen voor een geluksgevoel
  • De bloedtoevoer naar de hersenen wordt bevorderd, waardoor er meer zuurstof in de hersenen terechtkomt. Er worden zo meer proteïnen geproduceerd wat nodig is voor het creëren van nieuwe hersencellen
  • Fietsen zorgt ervoor dat delen in ons brein beter met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor worden onze inzichtelijke vaardigheden vergroot
  • Betere (nacht)rust. Een halfuurtje fietsen per dag zorgt er al voor dat je sneller in slaap valt en je langer kan doorslapen. Daarnaast wordt het stresshormoon cortisol vermindert door het zonlicht., wat ervoor zorgt dat je langer door kan slapen
  • Tijdens het fietsen, gebruik je meerdere spieren. Wist je dat dit niet alleen de spieren in je benen en voeten zijn? Wanneer je fietst gebruik je spieren om te sturen, in balans te blijven en kracht te zetten. Als je vaak gaat fietsen, werk je dus regelmatig aan jouw spieropbouw

Elektrisch fietsen is even gezond als fietsen zonder ondersteuning

Een half uur tot een uur fietsen per dag, zorgt al voor een betere conditie en sterkere spieren.
Maar is het fietsen op een elektrische fiets nou wel zo gezond als het fietsen op een normale fiets? Je fietst toch met een motor en accu en je hoeft dus niet zoveel kracht te zetten.

Een nieuwe EU-studie toont aan dat het fietsen met een elektrische fiets even gezond is als het fietsen zonder ondersteuning. Dit komt doordat mensen die fietsen op een elektrische fiets vaker gaan fietsen en langere afstanden afleggen, dan zij zouden doen op een gewone fiets.


Toch is het zo dat elektrisch fietsen minder intensief is, dan fietsen zonder ondersteuning. Ons lichaam verbruikt minder energie per minuut. Mensen die fietsen met een elektrische fiets leggen zo ongeveer het dubbele aantal kilometers per trip af. Daarom wordt er ook wel gezegd dat elektrische fietsers meer energie verbruiken aan het einde van de rit.

gezond

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Volgens de welbekende Weight Watchers, verbrand je 280 calorieën per uur met fietsen bij een lichaamsgewicht van 70 kilo. Als je het tempo verhoogt naar 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën per uur.

Het is mogelijk om verschillende standen in te stelllen op je elektrische fiets. Als je de lage trapondersteuning hebt ingesteld en een tempo van 18 tot 20 kilometer per uur aanhoudt, verbrand je zo’n 240 calorieën. Hoe hoger de trapondersteuning is ingesteld, hoe minder calorieën je per uur zal verbranden. Je zou de trapondersteuning dus zo kunnen instellen dat jij meer energie verbruikt en meer calorieën verbrandt.