Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Waterstofauto

Hoe zit het met het financieren van jouw nieuwe (tweedehands) auto?

Sparen zodat je een nieuwe auto kunt kopen, het volledige aanschafbedrag lenen of private leasen? Uit cijfers van Geld.nl blijkt dat Nederlanders het vaakst lenen om een nieuwe auto aan te schaffen. 29% van alle leners kiest voor autofinanciering. Dit percentage ligt nog hoger bij ondernemers. Hoeveel geld je maximaal kunt lenen voor je auto, is afhankelijk van bijvoorbeeld je inkomen, maandelijkse lasten en overige betalingsverplichtingen. Belangrijk is dat je voldoende ruimte hebt om financiële tegenvallers te kunnen betalen. 

In deze blog geven we antwoord op de vragen: welke financieringsmogelijkheden om een auto te kopen zijn er? Wat wordt er bedoeld met een financiering voor een nieuwe auto? Wie komt er in aanmerking voor een financiering van een nieuwe (tweedehands) auto en hoeveel kun je maximaal lenen?

Wat wordt er bedoeld met financieren van je auto? 

Niet iedereen beschikt over voldoende financiële middelen om een nieuwe of tweedehands auto te kunnen betalen. Een auto financiering kan in dit geval een passende oplossing zijn. Met auto financieren wordt het afsluiten van een lening bij de bank of bij je autoverkoper bedoeld, waardoor je een nieuwe auto kunt aanschaffen. In ruil voor de lening betaal je een maandelijks bedrag om de lening af te lossen, inclusief rente. Het maakt hierbij niet uit of je een spiksplinternieuwe auto wilt kopen of een tweedehands auto. 

Welke financieringsmogelijkheden zijn er om een auto te kopen?

Om het aanschaffen van een nieuwe auto makkelijker te maken, werkt autoverkoper auto.nl samen met Findio, onderdeel van Crédit Agricole Consumer Finance Nederland B.V. Hierdoor is het mogelijk om als particulier een persoonlijke lening af te sluiten met de auto als onderpand of om te kiezen voor huurkoop. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor private lease. Alle drie de vormen van financiering lichten wij aan je toe. 

1. Persoonlijke lening met de auto als onderpand 

Deze vorm van financiering voor je auto is geschikt voor mensen die graag financiële zekerheid hebben. Bij een persoonlijke lening ben je direct bij ingebruikname zowel economische als juridische eigenaar van de auto. Er wordt bij een persoonlijke lening een vaste looptijd vastgesteld, net als een vaste rente. 

Tijdens de looptijd is het mogelijk om boetevrij af te lossen. Let wel op: het bedrag dat je aflost, kan niet later weer worden opgenomen. Hieronder vind je voorbeelden van te betalen maandbedragen, als je kiest voor een persoonlijke lening met auto als onderpand. 

Bron: Findio, 2022


Benieuwd of er een auto tussen zit die je graag wilt rijden met deze vorm van financiering?

2. Huurkoop

Een andere financieringsvorm is huurkoop. Deze optie wordt door particulieren vaak gekozen als er een grote aankoop wordt gedaan. Deze vorm van lenen is net iets anders dan een persoonlijke lening. Je auto dient namelijk als onderpand en kan worden ingenomen wanneer het je niet lukt om op tijd het maandbedrag te betalen. Kortom, bij huurkoop ben je economisch eigenaar zolang de financiering loopt. Zodra de auto volledig is afbetaald, word je pas juridisch eigenaar. Hierdoor wordt er bij huurkoop een lagere rente gevraagd dan bij een persoonlijke lening. Het risico voor de geldverstrekker ligt namelijk lager, omdat zij nog (juridisch) eigenaar zijn van de auto. 

3. Private lease 

Bij deze vorm van financiering voor je auto wordt er op basis van de looptijd van je overeenkomst en het aantal kilometers dat je rijdt, een bepaald maandbedrag vastgesteld. Het maandbedrag is inclusief kosten voor onder andere reparatie en onderhoud, pechhulp en afschrijving. Bovenop dit bedrag komen nog kosten voor brandstof, eventuele boetes, parkeerkosten en bezoeken aan de wasstraat. Het grote voordeel is dat je geen grote spaarrekening hoeft te hebben om in een private leaseauto te rijden. 

Bij private lease is de leasemaatschappij volledig eigenaar van de auto. Je wordt bij deze vorm van financiering nooit de eigenaar van de auto. Dit betekent dat ook de restwaarde van de auto, niet voor jou is.

Het aanbod private lease auto’s bestaat uit verschillende soorten en maten: van kleine tot grote auto’s, van duurdere tot de wat goedkopere. 

Wat zijn de voordelen van financieren van je nieuwe (tweedehands) auto?

Aan het financieren van je auto zitten een aantal voordelen. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet:

  • Bij Auto.nl betaal je een vast bedrag per maand. Samen met Findio wordt er gekeken naar het maandelijkse bedrag dat past bij jouw financiële plaatje, zodat de kans op betalingsproblemen minimaal is. Zo wordt bepaald welke auto je kunt gaan rijden op basis van de gekozen financiering. Dankzij het vaste bedrag per maand, weet je precies waar je aan toe bent. 
  • Het is vooraf duidelijk welke vorm van financiering je aangaat en welk maandbedrag hiervoor wordt gevraagd. Er zijn bij de financiering van je auto geen verborgen kosten. Zo weet je waar je aan toe bent!
  • Wil je tussentijds je lening aflossen? Dat kan! Bij Auto.nl mag je zelf bepalen hoeveel en hoe frequent je extra wilt aflossen. Je kunt dus boetevrij en versneld je financiering afbetalen!

Zijn er ook nadelen?

Het antwoord is ja! Een lening moet afgelost worden. Bij het financieren van je auto betaal je dan ook maandelijks een vast bedrag, bestaande uit de aflossing per maand en de rente. Het is belangrijk om voor het aangaan van de lening een goed overzicht te hebben van het bedrag wat je kunt missen, nu en in de toekomst. Houd bijvoorbeeld rekening met een eventuele verhuizing of een gezinsuitbreiding. 

Wie komt er in aanmerking voor een financiering van een nieuwe (tweedehands) auto?

Als je een financiering voor bijvoorbeeld een auto wilt aanvragen, wordt er gekeken naar je inkomen uit loondienst, eigen bedrijf of – in sommige gevallen – de hoogte van je uitkering. Heb je inkomen uit een studiefinanciering? Dan wordt dit niet beschouwd als inkomen. Als je inkomen hebt uit loondienst, je eigen onderneming of je uitkering en je hebt nog een openstaande studieschuld, wordt dit meegenomen in de berekening van je maximaal te lenen bedrag. Ben je freelancer of een zelfstandige zonder personeel? Dan kom je in aanmerking voor een financiering als je inzage kunt geven in drie volledige boekjaren. 

Kortom, het lukt niet iedereen om een financiering voor de aanschaf van een nieuwe auto rond te krijgen. Auto.nl heeft een aantal voorwaarden opgesteld voor het financieren van  jouw nieuwe (tweedehands) auto:

  • Je kunt het maandelijkse bedrag betalen. Om dit te controleren, wordt er een check gedaan door de financieringspartner van Auto.nl; Findio. Er wordt door Findio gekeken naar je woonlasten, inkomen en eventuele openstaande (studie) schulden
  • De BKR-toetsing heeft een positief resultaat 
  • Je bent in het bezit van een autorijbewijs en beschikt over een Nederlands burgerservicenummer
  • Bij het afsluiten van de financiering ben je minimaal 18 jaar en maximaal 74 jaar oud. Ben je ouder dan 74 jaar? Dan wordt er een aanbetaling gevraagd. Dit is bij auto.nl de helft van de aanschafwaarde van de auto. 

Per situatie wordt er gekeken naar de mogelijkheid om je auto te financieren. Heb je vragen of twijfel je of financieren mogelijk is?