Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Hier moet je op letten bij het kiezen van een laadpas 

De Nationale Agenda Laadinfrastructuur heeft laten weten dat er per eind april in Nederland meer dan 500.000 laadpalen zijn door het hele land. Met dit aantal is Nederland koploper als het gaat om elektrisch rijden en de laadinfrastructuur die daarbij komt kijken. In de komende jaren is de verwachting dat er alsmaar meer laadpunten in Europa en Nederland bij komen. Als je beschikt over de juiste laadpas kun je bij vrijwel alle laadpalen in Nederland en Europa je elektrische voertuig opladen. Ben je op zoek naar een laadpas? Lees in dit artikel waar je hoe je het beste de verschillende laadpassen kunt vergelijken. 

Met of zonder abonnement 

Er zijn twee verschillende soorten laadpassen: met abonnement en zonder abonnement. Kies je voor een laadpas zonder abonnement, dan betaal je een starttarief per oplaadsessie. Bij een laadpas met abonnement betaal je maandelijks een vast tarief. Hier geldt er geen starttarief. Op de website van de aanbieder van de laadpassen kan je in de meeste gevallen zien bij hoeveel laadsessies je goedkoper uit bent om te kiezen voor een abonnement. Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat je vanaf 10 tot 15 laadsessies per maand  goedkoper uit bent als je kiest voor een laadpas met abonnement. 

Maandelijkse tarieven 

Als je kiest voor een laadpas met abonnement, dien je rekening te houden met de maandelijks te betalen tarieven. Gemiddeld ligt dit bedrag tussen de 3 euro en 7 euro per maand. Heb je een maandelijks abonnement afgesloten en ben je ontevreden? Je kunt bij de meeste aanbieders je pas maandelijks opzeggen. Of dit kan bij de aanbieder en welke opzeggingstermijn er dan geldt, lees je in de algemene voorwaarden. 

Transactiekosten 

Bij een laadpas zonder abonnement betaal je bij elke laadsessie het zogenoemde starttarief, ook wel bekend als transactiekosten. Hoe hoog de transactiekosten zijn, is verschillend per aanbieder. Zo betaal je bijvoorbeeld bij laadpasaanbieder Road 0,32 per oplaadsessie. Hier komen nog de tarieven voor het laden per kWh bovenop. 

Eenmalige aanschafkosten 

De kosten voor het aanschaffen van een laadpas verschillen per aanbieder. Er zijn sommige aanbieders die geen aanschafkosten rekenen, wat het geval is bij Vandebron. Rekent de aanbieder wel kosten voor aanschaf, dan kan je uitgaan van een gemiddeld bedrag van tussen de 5 en 20 euro. Bij een Road laadpas zonder abonnement betaal je bijvoorbeeld eenmalig 5 euro voor de aanschaf. 

Prijs die je per kWh betaalt 

Hoe hoog het tarief is dat je betaalt per kWh hangt af van onder andere de aanbieder van je laadpas, de locatie van de laadpaal en het tijdstip waarop je je voertuig wilt laden. Wat je precies betaalt per kWh is lastig te zeggen. Je betaalt het tarief van de laadpaalexploitant, maar soms kan je een laadpas met een vast tarief kiezen. Dit vaste tarief is de gemiddelde prijs per kWh. De laadpaalexploitant bepaalt het tarief. Vandaar dat het lastig is om te zeggen wat je betaalt per kWh. Wil je het exacte bedrag weten, check dan de tarieven per laadpaal. 

Fysieke of digitale pas 

Per aanbieder verschilt het in welke vorm de laadpas wordt uitgegeven. Zo zijn er bijvoorbeeld aanbieders met een fysieke laadpas of sleutelhanger. Ook is het bij een aantal mogelijk om je laadpas op te slaan in de app op je smartphone. 

Onze 3 favoriete laadpassen 

In heel Europa zijn er wel meer dan 500 laadpasaanbieders te vinden. Om je keuze voor een passende laadpas te vereenvoudigen, hebben wij onze 3 favoriete laadpassen voor je uitgelicht. Je checkt de belangrijkste eigenschappen van de passen hieronder. 

#1 MKB Brandstof 

De aanbieder MKB Brandstof biedt laadpassen aan voor ondernemers. Als je veel onderweg bent of niet beschikt over een private laadpaal, is dit een goede keuze. Je betaalt maandelijks een vast tarief en een vast tarief per kWh. Hierbij maakt het niet uit waar je je voertuig oplaadt en hoeveel kWh je verbruikt. De belangrijkste eigenschappen lees je hieronder:

Abonnement Ja
Maandelijkse kosten€ 6,90 (exclusief 21% btw)
Openbare laadpaal € 0,51/ kWh (exclusief 21% btw)
Snelladen € 0,70 / kWh (exclusief 21% btw)
BuitenlandMeer dan 300 duizend laadpalen
Soort pasFysieke laadpas
AanschafkostenGratis, Ondernemers kunnen btw terugvragen

#2 Vandebron 

Laadpas aanbieder Vandebron is één van de meest bekende energieleveranciers van Nederland. Hun missie is om Nederland zo snel mogelijk te laten leven op groene energie. Kies je voor deze aanbieder en neem je energie af, dan profiteer je van een voordelig maandtarief voor je laadpas. De belangrijkste eigenschappen lees je hieronder:

Abonnement Ja
Maandelijkse kosten€ 3,50 (€ 1,50 als voordelig tarief)
Openbare laadpaal Variabel, hangt af van laadpaal 
Snelladen Variabel, hangt af van laadpaal
BuitenlandVeel laadpalen, tarief afhankelijk van laadpaal
Soort pasFysieke laadpas / sleutelhanger
AanschafkostenGratis

#3 Road

De laadpas van Road zonder abonnement is ideaal als je van plan bent om je EV zo nu en dan bij een openbare laadpaal op te laden. Bij aanschaf wordt er een tarief van € 5,- gerekend. Vraag eenvoudig online je pas door ‘Orange pay-as-you-charge te selecteren’ en betaal alleen de kosten voor een laadsessie. De belangrijkste eigenschappen lees je hieronder:

Abonnement Nee
Maandelijkse kosten€ 0,00 
Openbare laadpaal Variabel, hangt af van laadpaal
Snelladen Variabel, hangt af van laadpaal
BuitenlandGoede dekking
Soort pasFysieke laadpas / sleutelhanger
Aanschafkosten€  5,- 

Wil je meer weten over het opladen van je elektrische voertuig?