Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Elektrisch rijden: waarom blijft een grote groep nog achter?

In 2030 mag er in Nederland alleen nog auto’s worden verkocht die volledig elektrisch zijn. Hiermee wordt verkoop van diesel- en benzine auto’s gestopt en emissievrije auto’s gestimuleerd. Eén van de grootste redenen voor het invoeren van deze regel is dat elektrische auto’s beter zijn voor het milieu en daarnaast wordt het gezien als een goedkopere manier van vervoeren.

In dit artikel lees je wat de voordelen zijn van elektrisch rijden en wat consumenten ervan weerhoudt om over te stappen op elektrisch rijden.

Voordelen elektrisch rijden

Je ziet steeds meer auto fabrikanten nieuwe modellen ontwikkelen en ook onderweg is de populariteit van de elektrische auto niet te missen. Elektrisch rijden neemt een aantal voordelen met zich mee. Zo hoef je geen wegenbelasting te betalen bij een elektrische auto, sta je niet meer aan de pomp voor benzine of diesel en ontvang je een zogenaamde aanschafsubsidie vanuit de overheid.

Redenen om niet over te stappen op elektrisch rijden

Ondanks bovenstaande grote – vooral financiële voordelen, blijft er toch een grote groep Nederlanders achter die (nog) niet de overstap hebben gemaakt naar elektrisch rijden. Zelfs niet wanneer er vanuit de regering aan subsidieverstrekking wordt gedaan.

Gemak van tanken

Het gemak van tanken gaat hand in hand met de kwestie rondom rijbereik. Er komen momenteel steeds nieuwere modellen op de markt die steeds verder ontwikkeld zijn als het gaat om acculading. Dit terwijl de meeste mensen niet elke dag lange afstanden afleggen in de auto en de grote acculading dus wordt gezien als overbodig.

Daarnaast wordt er vaak ook terughoudend gedaan over op vakantie gaan met een elektrische auto. Het is niet mogelijk om jezelf zo eenvoudig te verplaatsen als met een benzine- of dieselauto. Vaak moet je langer wachten voordat je accu is opgeladen, mocht je onderweg al een laadpunt kunnen vinden. Zeker in het buitenland schijnt dit punt nog een groot struikelblok te zijn.

Verkeerde berekening vooraf

Nog een belangrijke reden waarom er niet wordt overgestapt op elektrisch rijden, is omdat veel mensen een verkeerde berekening maken voordat zij besluiten over te stappen op een elektrische auto. Vaak wordt er gezegd dat elektrische auto’s duur zijn. Dit klopt ook: de aanschafwaarde is duurder dan een normale auto. Maar vergeet niet dat een elektrische auto zich terug gaat verdienen zodra je met een elektrische auto kilometers maakt!

Zorgen infrastructuur

Meer elektrische auto’s en hetzelfde aantal laadpalen. Dit is een probleem die veel autorijders van elektrische voertuigen tegenkomt. Niet iedereen heeft de optie om een eigen laadpunt aan te vragen voor zijn of haar woning. In dat geval ben je afhankelijk van de openbare infrastructuur. Van deze openbare laadpalen is het bekend dat de kosten voor opladen vaak hoger zijn. De vraag is of het huidige elektriciteitsnet de huidige populariteit van elektrische auto’s wel aankan? Hoe dit verbeterd kan worden? Maak het aanschaffen van een laadpaal in je wijk / voor de deur eenvoudiger binnen gemeentes!