Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Elektrisch rijden: hoe declareer je stroom bij je werkgever voor je elektrische auto?

Steeds vaker kom je een elektrische auto tegen. We gaan in Nederland dan ook steeds meer over op een nieuwe manier van rijden, namelijk elektrisch rijden! Elektrisch rijden is goed voor onze planeet en zorgt daarnaast voor minder geluidsoverlast.

De Nederlandse overheid stimuleert elektrisch rijden door verschillende voordelen te bieden. Je kan bijvoorbeeld gemakkelijk een elektrische auto leasen bij je werkgever met financieel voordeel.

In dit artikel lees je de voordelen van zakelijk elektrisch rijden en hoe je stroom kan declareren bij je werkgever voor je elektrische auto.

Voordelen zakelijk elektrisch rijden

Elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook zakelijk kan je veel winst behalen. De belangrijkste financiële voordelen van zakelijk elektrisch rijden staan hieronder aan je uitgelegd.

Brandstofkosten besparen

Fossiele brandstof is tegenwoordig erg duur. Bij elektrisch rijden is deze fossiele brandstof overbodig. Je kan namelijk volledig elektrisch rijden door middel van je accu.

Minder onderhoudskosten

Als je een elektrische auto gaat rijden, zul je merken dat je minder hoeft te betalen aan onderhoudskosten. Een elektrische auto heeft namelijk minder onderdelen die kunnen slijten. Denk bijvoorbeeld aan de motor of het remsysteem.

(Helft van de) wegenbelasting

Rijd jij hybride? Dan betaal je minder wegenbelasting. Je stoot namelijk ook minder CO-2 uit. Je betaalt dan het half tarief. Rijd jij volledig elektrisch? Dan hoef je helemaal geen wegenbelasting meer te betalen. Je stoot namelijk geen CO-2 uit.

Milieu-Investeringsaftrek

Als je besluit om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, kan de Milieu-Investeringsaftrek je helpen dit financieel mogelijk te maken. Bij de Milieu-Investeringsaftrek kan je 36% van je investeringskosten aftrekken bovenop je gebruikelijke afschrijvingen. Deze afschrijvingen zijn zowel de aanschafkosten als de onderhoudskosten.

Afspraken maken met je werkgever

Een eigen laadpaal voor je deur hebben is ideaal. Je kan gemakkelijk ’s nachts je auto opladen, zonder dat je hierop hoeft te wachten. Zo hoef je nooit meer om te rijden op zoek naar een laadpaal in de buurt.

Het opladen van je elektrische auto bij jouw voor de deur kost stroom. Deze stroom kan je door je werkgever laten declareren. Deze kosten vallen onder de categorie onkostenvergoeding. Het is belangrijk om hier vooraf afspraken over te maken samen met je werkgever. Je kan op verschillende manieren afspraken maken:

Een teller op je lader

Heb je bij jouw aan huis een wallbox hangen? In dit geval is de makkelijkste manier om een verbruiksmeter te plaatsen. Als je dan klaar bent met het opladen van je elektrische auto kan je hier precies aflezen hoeveel stroom er is verbruikt.

Declaratie vindt rechtstreeks plaats

Je ziet ook vaak dat werkgevers werken door middel van een laadpas. Als je jouw elektrische auto dan wilt opladen, houd je een laadpas voor de lezer. De provider houd dan precies bij hoeveel je jouw elektrische auto oplaad en hoeveel stroom hiervoor is verbruikt. Op deze manier komt de declaratie rechtstreeks terecht bij je werkgever.

Declaratie per kilometer

Heb je een elektrische auto die je zowel privé als zakelijk gebruikt? Dan is het niet mogelijk om je stroom te laten declareren door je werkgever. Dit komt omdat het lastig is om te bepalen hoeveel stroom er zakelijk wordt verbruikt.

De makkelijkste manier van declareren is dan je gereden kilometers noteren en deze in rekening brengen bij je werkgever. Per gereden kilometer ontvang je 19 cent belastingvrij. Kom je hierboven? Dan moet je werkgever hierover belasting gaan betalen.