Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Elektrisch rijden: hoe aantrekkelijk is elektrisch rijden momenteel?

Het zal niet lang duren voordat de auto’s die rijden op brandstof gaan verdwijnen en we steeds meer elektrisch gaan rijden. Elektrisch rijden wordt gezien als aantrekkelijk, ook financieel. Dit financiële voordeel is dan ook wat veel consumenten doet overhalen de overstap te maken van brandstof auto’s op de zogenoemde stekkerauto’s.

Dat precies op dit moment de energieprijzen zo torenhoog zijn, had niemand aan zien komen. De hoge kosten zijn nadelig voor de ontwikkeling duurzaam rijden. Er wordt zelfs gezegd dat momenteel het elektrisch rijden duurder is dan een benzineauto.

In dit artikel lees je meer over de voordelen van elektrisch rijden, de oorzaken van de hoge energieprijzen en hoe je jouw elektrische auto zo slim mogelijk oplaadt.

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Steeds meer autofabrikanten laten weten te stoppen met diesel- en benzineauto’s produceren. Er worden vanaf 2030 dan alleen nog maar stekkerauto’s verkocht. Om de consumenten aan te moedigen deze overstap te maken, worden er subsidies en andere financiële voordelen gegeven als je als consument de overstap maakt.

Elektrisch rijden brengt vele voordelen met zich mee. Ben je benieuwd wat de voordelen zijn van elektrisch rijden:

Geen brandstofverbruik

Eén van de belangrijkste voordelen van elektrisch rijden is dat elektrische auto’s geen brandstof verbruikt. Tijdens het rijden komen er dus geen uitlaatgassen vrij en draagt dus bij aan het verminderen van de algehele CO2 -uitstoot. Met het aanschaffen van een elektrische auto draag je dus bij aan het Klimaatakkoord.

Minder onderhoud

Er wordt beweerd dat elektrische auto’s minder onderhoud nodig hebben dan een diesel- of benzineauto. Dit komt door de simpele aandrijftechniek van de elektrische auto. Deze onderdelen hebben minder kans op bewegen en daarnaast ook minder kans op slijtage.

Overheid stimuleert elektrisch rijden

Om steeds meer consumenten te doen overstappen, stimuleert de overheid elektrisch rijden. Particulieren, leaserijders en ondernemers kunnen profiteren van verschillende belastingvoordelen. Zo is er de vrijstelling van wegenbelasting en BPM, een lage bijtelling en de zogenoemde milieu-investeringafstrek. Ook kunnen particulieren subsidie aanvragen voor een elektrische personenauto en ondernemers een subsidie aanvragen voor een bedrijfswagen.

Waarom zijn de energieprijzen momenteel zo hoog?

Waar eerst werd gezegd dat elektrisch rijden goedkoper is dan diesel of benzine, is elektrisch rijden momenteel erg duur. Dit is te danken aan de hoge energieprijzen. Doordat er vanuit het buiten- en binnenland minder aanbod is van gas en stroom, vliegen de prijzen hierbij ook omhoog.

In Nederland is er nog niet voldoende mogelijkheid om stroom beschikbaar te maken uit natuurlijke bronnen als zon en wind. Hierdoor blijft de vraag naar kolen. De grondstoffen om deze kolen om te zetten in stroom, zijn momenteel duurder. Dit zie je terug in je stroomprijs. Het thuis laden van je elektrische auto is duurder dan ooit. Heb je zonnepanelen? Dan wordt een deel van je kosten onderdrukt.

Tips om je elektrische auto slim op te laden

Om de financiële uitgaven aan je elektrische auto zo laag mogelijk te houden, is het een optie te kijken naar ‘slim laden’. Er zijn drie manieren om je elektrische auto slim op te laden. Je leest de drie manieren hieronder:

Dynamic Load Balancing

Misschien heb je wel eens van dit begrip gehoord. De slimme laadpaal van je auto houdt bij hoeveel stroom er wordt gevraagd en gaat automatisch uit als er teveel stroom wordt gevraagd. Heb je bijvoorbeeld je wasmachine tegelijk aanstaan? De auto laad dan op met minder vermogen en gaat op volle toeren verder zodra je wasmachine klaar is.

Daltarieven

Wil je gebruik maken van de lage uurtarieven? Dan is het nodig om een dynamisch energiecontract af te sluiten. Je kan per laadsessie op deze manier veel geld besparen. Je hebt de optie zelf in te pluggen als de stroom het goedkoopst is, of dit automatisch te regelen via een verbinding met het internet. Via een handige app laat je weten hoe laat je van plan bent de auto te gebruiken en hoe vol de accu moet zijn. De app zorgt dat de meest gunstige tijden worden gekozen om je auto klaar te hebben staan met de gewenste accucapaciteit.

Bidirectioneel laden

Tot slot kan je slim laden volgens de bidirectioneel laden optie. Naast het pompen van stroom in de batterij, kan je stroom vanuit de auto gebruiken voor j e huis. Zo veranderd je elektrische auto in een thuisbatterij. Momenteel zijn er steeds meer autofabrikanten die op deze manier van slim opladen inspelen.