Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Een tweedehands elektrische auto kopen? Hier moet je op letten

Het idee van een elektrische auto voelt nog ontzettend nieuwe en modern. Toch zijn ze er nu al een tijdje. De meeste automerken hebben één of meer elektrische modellen beschikbaar en veel mensen rijden er al mee. Ook verschijnen ze steeds meer als tweedehands op de markt. Maar hoe koop je een tweedehands elektrische auto? Het is namelijk niet hetzelfde als met een normale auto. Laten we dat eens bekijken.

Subsidie

Omdat elektrische auto’s best een stuk duurder zijn dan normale auto’s, heeft de overheid tot 2025 een subsidie beschikbaar gesteld om de aanschaf toegankelijker te maken. Deze is ook beschikbaar voor de aanschaf van tweedehands varianten, dus maak hier vooral gebruik van. Zoek wel eerst uit of je aan de voorwaarden voldoet. Let wel op, de pot hiervoor is beperkt en er maken veel mensen gebruik van. Wees er dus tijdig bij!

Kosten

Zoals gezegd, elektrische auto’s zijn duur. Maar anderzijds zijn ze ook zeker die investering waard, want op de lange termijn bespaar je een hoop geld op benzine. Dus zeker bij regelmatig gebruik heb je de gemaakte kosten zo weer terugverdiend! Let bij het aanschaffen van een tweedehands elektrische auto dus wel op hoeveel je hem denk te gaan gebruiken. Als je maar af en toe even de auto gebruikt en hem vooral hebt omdat het handig is er eentje bij de hand te hebben, dan is dit waarschijnlijk al wat minder het geval. Je zou dan wel kunnen denken over een auto delen met de buren of een huisgenoot die de auto ook zo gebruiken. Het delen van de kosten pakt voor iedereen voordeliger uit!

Het rijbereik

Een van de factoren waarover veel mensen nog twijfelen bij het aanschaffen van een elektrische auto (tweedehands of niet) is het rijbereik. Gaat de accu of batterij we lang genoeg mee om bijvoorbeeld de dag door te komen? Geen zorgen, je zult niet zomaar midden op de snelweg met een lege batterij komen te staan. Dit is daarentegen wel iets waar je over na moet denken. Gebruik jij je auto vooral voor korte of juist langere afstanden? Op basis daarvan kan je dan de accu van een gebruikte auto beoordelen. Als je vooral kortere afstanden rijdt, is het niet zo erg als de capaciteit van de accu iets achteruit gegaan is. Rij je vooral langere afstanden is het wel handig om kritisch naar de accu te kijken. En mocht het nodig zijn kan je uitzoeken wat de mogelijkheden tot een upgrade zijn.

Verder is het vooral letten op het merk en model. Vergelijk en kies dan wat er bij jouw past. Dit gaat verder veel hetzelfde als met een normale auto. Let alleen wel op wat voor koeling het model voor de batterij heeft, dat kan bepalend zijn voor hoelang de accu nog meegaat. Vraag hierom ook altijd naar de garantie, wie weet kan je de batterij nog laten vervangen.

Ook een tweedehands elektrische auto kopen? Bij auto.nl ben je aan het juiste adres!