Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

De routekaarten in tijden van elektrisch rijden

Ook menig app-fabrikant speelt in op de populariteit van de elektrische auto, en wel met een slimme insteek, namelijk met een routeplanner voor de EV. Waar het vroeger nog ontbrak aan laadpalen, zijn tegenwoordig zelfs de apps om deze te vinden in overvloed verkrijgbaar.

Oldschool met de ANWB bèta kaarten

De ANWB-routekaarten boden men altijd soelaas, maar bij het vinden van oplaadpunten onderweg zijn de kaarten niet meer voldoende. Dit probleem lost de ANWB op met de – momenteel nog bèta versie – routeplanner voor de elektrische auto. Hierin kan niet alleen het batterijpercentage bij vertrek en het minimumbatterijpercentage op de eindbestemming worden ingevoerd, maar ook een eventuele aangepaste range en aanvullende details van de auto. Met behulp van de gegevens berekent dit vernuftige staaltje rekenwerk vervolgens de perfecte route mét oplaadpunten onderweg. Je ziet zelfs meteen met welk percentage batterij je aankomt op het laadpunten, en hoe lang het duurt om de batterij weer op te laden.

De ANWB routeplanner houdt ook rekening met oplaadpunten onderweg

De standaard Google uitrusting

In de Polestar, de gladde Zweedse designauto, is als standaard navigatiesysteem Google Maps in combinatie met Google Assistant te vinden. Het ingebouwde systeem is altijd up-to-date dankzij de regelmatige Google-updates en kan bestuurd worden met voice-control – en is zelfs te bedienen vanaf een smartphone thuis op de bank. Je ziet niet alleen informatie over de efficiëntste route, maar krijgt ook live updates over het soort lader en de beschikbaarheid ervan. Een duimpje omhoog voor Polestar dus.

Google Automotive Services zoals gebruikt in Polestar 2

A better routeplanner – beter dan Tesla?

Deze routeplanner met een ietwat onbenullige naam verslaat enkele gangbare navigatiesystemen op de markt. De app was zelfs zo geliefd onder gebruikers dat hij als standaard app werd toegevoegd aan de Polestar auto’s. Gebruikers zijn vooral enthousiast over de gedetailleerde instellingen die het makkelijk maken om bijvoorbeeld het referentieverbruik aan te passen, een soort lader te kiezen, of de minimale hoeveelheid stroom die je wilt hebben. De premiumversie geeft daarnaast ook informatie mee over de beschikbaarheid van de laadpalen onderweg en geeft verkeersupdates. Deze versie is zelfs te gebruiken op een Apple Watch of Apple CarPlay.

ABRP biedt talloze handige functies voor bestuurders van EV’s

Naast de routeplanners voor EV’s is er nog een scala van andere apps in ontwikkeling om elektrisch rijden nog een stukje moeitelozer te maken. Een kleine greep uit het assortiment: apps die de verschillende tarieven van laadpalen onderweg laten zien, de beschikbaarheid van laadpalen tonen of de dichtstbijzijnde snellaadpalen op een rijtje zetten.