Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

autoregistraties

Autoregistraties EV’s gegroeid in 2023: wat is de verwachting voor 2024?

2023 was een vrij turbulent jaar voor de automarkt, maar wel een jaar met goede resultaten. Ook voor de EV verkoop! Zo lieten de officiële cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC zien dat het merendeel van de totale nieuwverkoop hybride of elektrische voertuigen betreft.

Ontwikkelingen op de automarkt

Na het inhalen van uitgestelde leveringen uit 2022 ontstond er een flinke sprong in geregistreerde auto’s, dat weer stabiliseerde richting eind 2023. De originele prognose voor nieuwe autoregistraties in 2023 lag op 340.000. Volgens officiële cijfers eindigde het jaar met wel 369.791 nieuwe registraties. Dit is 19% meer dan de eindcijfers van 2022.

Bovendien bleek uit dit eindrapportage dat het bij merendeel van deze registraties gaat om hybride of elektrische auto’s. Het hoogste percentage van de totale nieuwverkoop lag op 37,1% voor hybride auto’s en 30,8% voor volledig elektrisch, wat een 7,5% stijging is ten opzichte van de EV verkoop van 2022. Dit tegenover 30,4% benzine en maar 1,1% voertuigen met dieselmotor. Het zijn veelbelovende getallen voor de automarkt die streeft hun steentje bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelen.

Groei in elektrisch rijden weergeven in automodellen

De groei in het gebruik van hybride en elektrische voertuigen is duidelijk te zien in de auto merken en modellen die er het meest verkocht worden. Zo bestaat de top 5 meest verkochte automerken uit Volkswagen, Kia, Toyota, BMW en Skoda. Dit zijn allemaal merken waarvan bekend is dat ze zich rap ontwikkelen als het gaat om snelle technologie, waarbij ook een geleidelijke transitie van de fossiele brandstoffen wordt geprobeerd te waarborgen.

Ook de meest geregistreerde modellen laten deze geleidelijke transitie mooi zien. Zo bestaat de top 5 van de lijst volledig uit modellen die al volledig elektrisch zijn of die beschikbaar zijn in hybride en elektrische varianten. Deze top bestaat uit de Tesla Model Y, de Kia Picanto, de Peugeot 208, de Volvo XC40 en de Kia Niro.

Wil je de verschillende beste hybride en elektrische auto’s met elkaar vergelijken?

Verwachting 2024: maken experts zich zorgen?

De toename in het aantal verkopen van elektrische en hybride auto’s geeft goede hoop voor het komende jaar. Toch maken veel experts zich nog zorgen om de komende periode. Zo is er nog een relatief tekort aan stimulans voor particulieren om over te stappen naar elektrisch rijden.

Er zijn er nog een aantal andere factoren die verdere groei mogelijk zouden kunnen dwarsbomen. Zo blijft elektrisch rijden vrij duur en dus minder toegankelijk voor de mensen met een gemiddeld inkomen. Niet alleen door de kosten van de voertuigen zelf, maar ook door de regelgeving rondom wegen- en motorrijtuigenbelasting.

Ook zit het stroomnet overal in Nederland bom vol. Dit kan een obstakel vormen, omdat een groei in elektrische voertuigen gefaciliteerd moet worden met voldoende laadpalen. Iets waar op dit moment vrijwel geen ruimte voor is. Dit zijn uiteraard obstakels die verwijderd of overwonnen kunnen worden, maar dit zal wat tijd vereisen. Het is dus nog waar afwachten of deze groei ongehinderd door kan zetten.

De huidige prognose voor nieuwe autoregistraties in 2024 staat op 360.000 stuks. Het halen van deze doelstelling zal dus afhangen van de invloed van subsidiëring en de verdere stimulans voor zowel particuliere als zakelijke kopers. Ook zal de ontwikkeling van de economie dit jaar weer een grote rol gaan spelen.

Waar het in ieder geval niet aan zal liggen is het aanbod van EV’s. Overal zijn er weer volop elektrische en hybride automodellen te verkrijgen, zowel als nieuwe aankoop of als occasion. Hierdoor zijn voor iedereen volop kansen om die overstap gewoon te maken.