Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Nederland behoort tot wereldtop laadinfrastructuur EV’s

Uit onderzoek van Roland Berger is gebleken dat het laadpaleninfrastructuur van Nederland tot de wereldtop behoort. In totaal zijn er 32 verschillende landen met elkaar vergeleken en meer dan 16 duizend professionals en consumenten ondervraagd.

Uitslagen onderzoek

Van de in totaal 32 onderzochte landen heeft Nederland een vierde plek weten te bemachtigen. Deze plek wordt gedeeld met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Opvallend is dat China boven de Verenigde Staten is geëindigd. Dit aangezien het openbare laadnetwerk niet genoeg wordt uitgebreid. Daarentegen scoort wereldmacht Amerika hoog in het aantal laadpalen aan huis. Buurland Duitsland heeft een mooie derde plek weten te behalen.

De indexscores die per land worden gegeven zijn onder andere bepaald op basis van de huidige oplaadmogelijkheden. Ook de ervaringen van e-voertuigeigenaren en het beleid van de overheid worden meegenomen.

Landen met grote voorraden aan olie eindigen onderaan

Wellicht niet geheel verrassend dat landen als Maleisië, Vietnam en Mexico onderaan zijn geëindigd in de beoordeling. De grootste oorzaak hiervan is de enorme beschikbaarheid aan olie (brandstof). Als de bevolking hier volledig zou overstappen op elektrische voertuigen, lopen deze minder welvarende landen een grote inkomstenbron mis.

Openbare laadpalen versus thuisladers

Wereldwijd is een duidelijke voorkeur zichtbaar voor het opladen van elektrische voertuigen aan huis. Gemiddeld rijdt een kleine 16% op stroom afkomstig uit openbare laadpalen. De rest van de EV-rijders haalt de energie uit thuisladers. In Japan en West-Europa ligt dit percentage een stuk hoger met 33% en 23%. Deze stijging is vooral te verklaren door de drukbevolkte regio’s. Een particuliere thuislader is hier vrijwel niet mogelijk met de grote hoeveelheid flats.

Actuele status laadinfrastructuur Nederland

In Nederland wordt regelmatig het aantal semi-openbare en snellaadpalen gemonitord. Dit wordt aan de hand van een data-koppeling bijgehouden. Sinds het begin van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur in 201 heeft er een snelle groei plaatsgevonden in het aantal laadpunten. In juli 2024 bedraagt het totaal aantal (semi)- publieke laadpalen 163.920 stuks. Met name in Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland is het aantal reguliere laders het grootst. Daarnaast bedraagt het aantal snellaadpalen met 5.396 stuks. Ook hier zie je dat in Zuid-Holland het aantal het hoogst ligt, gevolgd door Noord-Brabant en Gelderland. Volgens de Voortgangsrapportage van 2023 ligt Nederland tot op heden op koers. Wel moet het tempo foers omhoog om de verwachte groei van elektrische en hybride voertuigen bij te kunnen houden.