Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Wat vertelt de kilometerstand van een tweedehands auto? Dit moet je weten

Als je een tweedehands auto gaat kopen, is de kilometerstand een belangrijk aandachtspunt. Maar hoe beoordeel je deze?

Wat zegt de kilometerstand van een tweedehands auto?

Eerst een stukje theorie. De kilometerstand geeft weer hoeveel kilometer een auto in totaal heeft gereden. Hoe hoger de kilometerstand, hoe goedkoper de tweedehands auto is. Maar dit hoeft niet meteen te betekenen dat de auto een mindere kwaliteit heeft. Het is ook goed om te kijken naar de staat van de auto en hoe er mee is omgegaan voordat je hem koopt. De kilometerstand van een tweedehands auto kan al snel een duidelijke indicatie geven of de auto nog wel geschikt is voor de verkoop. Het zegt namelijk iets over de levensduur die je nog van de auto kunt verwachten. Let op: dit is echter wel per auto verschillend. Zo rijden diesel auto’s meer kilometers, omdat die vaker met lagere toeren rijden waardoor de motor langer mee gaat. Daarnaast is over het algemeen goedkoper dan benzine.

Hoeveel kilometer rijdt een auto gemiddeld per jaar?

Wat is op het moment de 2e hands auto prijs en is een tweedehands auto duur? De tweedehands auto prijzen zijn de afgelopen jaren behoorlijk gestegen en het aantal occasions op de markt is gedaald. Deze veranderingen in de prijzen van 2e hands auto’s komen door een combinatie van verschillende redenen. Het aantal kilometers dat een auto rijdt in een jaar ligt ook weer sterk aan het type brandstof waar de auto op rijdt. Een benzineauto rijdt gemiddeld het minste totaal aantal kilometers voordat deze versleten is, vergeleken met een elektrische auto en een diesel auto. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS dat een benzineauto gemiddeld 9,2 duizend kilometer per jaar rijdt, een elektrische auto een gemiddelde van 12 duizend kilometer heeft en een diesel auto het meest rijdt, met een gemiddelde van 17,4 duizend per jaar. Je ziet echter ook vaak een bepaald type rijder bij het soort auto. Zo rijden bewoners van steden vaker kleine benzine auto’s om mee naar werk en de supermarkt te rijden. Het is dan ook logisch dat zij minder kilometers maken vergeleken met diesel auto’s.

Twijfel je welk brandstof type je moet kiezen? Ontdek of elektrisch, hybride, diesel of benzine kopen het beste bij jou past.

kilometerstand tweedehands auto

Maximaal 200.000 kilometerstand: tweedehands auto’s mogen nooit hoger hebben?

200.000 op de kilometerteller lijkt op het eerste gezicht vrij hoog. Dit kan betekenen dat de auto minder lang meegaat of sneller onderhoud nodig zal hebben. Je kan in principe een tweedehands auto kopen met een kilometerstand van 200.000 kilometer. De staat van de auto kan namelijk ook worden beoordeeld door te kijken naar hoe de auto onderhouden is. Je kunt in sommige gevallen dus prima een auto kopen die al veel kilometers gemaakt heeft. Kijk wel altijd naar de kilometerstand: tweedehands auto’s met een stand hoger dan 200.000 kilometer hebben meer onderhoudsbeurten nodig en daar gaan kosten mee gepaard.

Een lage kilometerstand van een tweedehands auto is geen zekerheid

Hoe lager, hoe beter. Want hoe lager de kilometerstand, hoe beter de auto meestal nog is. Een andere belangrijke vraag is of de auto als nieuw is. Door te kijken naar het jaartal van de auto kan je hier gemakkelijk achter komen. Stel: je vindt een tweedehands auto uit het jaar 2010 en de kilometerstand staat op 21.430 kilometer. Vergeleken met het jaar waar de auto uitkwam, zijn dit maar heel weinig kilometers en is de kans dus groot dat de auto voor een lange tijd niet gebruikt is. Dat is tegelijkertijd een nadeel. Auto’s zijn gemaakt om te rijden en de motoren van de auto’s werken het beste als deze frequent worden gebruikt.

kilometerstand tweedehands auto

Wat zegt een hoge kilometerstand en wat zijn de risico’s daarvan?

Een occasion kopen met een te hoge kilometerstand kan voor- en nadelen hebben. Een voordeel van een hoge kilometerstand kan zijn dat de tweedehands auto zich in een goede staat bevindt en dat de vorige eigenaar de auto goed heeft verzorgd, waardoor reparatiebeurten zelden zullen voorkomen. Een minpunt zou kunnen zijn wanneer de auto meer dan 200.000 kilometer heeft gereden. Dit hoeft niet meteen extreme gevolgen te hebben, maar geeft wel aan dat de auto al zijn toppunten voorbij is gegaan, wellicht nog een korte levensduur heeft en dus dat je er extra voorzichtig mee moet omgaan.

Betrouwbaarheid vs. kilometerstand: dit zijn de minder betrouwbare automerken

Verschillende automerken en modellen zijn minder geschikt voor langere afstanden. Zo zijn over het algemeen de modellen uit 2001, 2002, 2007 en 2008 van de merken Peugeot, Renault en Volkswagen minder geschikt om veel kilometers mee te maken. Naast de kilometerstand van de auto’s is de betrouwbaarheid ook een essentieel punt als je op zoek bent naar een tweedehands auto. Dit kan zelfs zwaarder wegen dan de kilometerstand. Lees alles over de betrouwbaarheid van auto’s en vind de meest betrouwbare tweedehands auto!

Kilometerstand tweedehands auto: tips voor het maken van een goede keuze

Als je een auto koopt is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de kilometerstand, maar dit is niet het enige belangrijke waar naar gekeken moet worden. Zorg dat je altijd de volgende aspecten checkt:
– Vraag de kilometerstand op
– Check in het register van het CBS of dit realistisch is gezien de auto en diens leeftijd
– Doe research naar het automerk, het type en het bouwjaar.
– Check de betrouwbaarheid
– Bekijk of vraag naar de onderhoudsgeschiedenis.

Ga je op zoek naar een tweedehands auto? Houd dan deze tips bij de hand:

Tip #1: Ga op zoek naar de ervaringen en meningen van anderen die een occasion kopen op basis van de kilometerstand.

Tip #2: De kilometerstand geeft niet altijd duidelijk de staat van de auto aan. Kijk ook naar het bouwjaar, de betrouwbaarheid en de onderhoudsgeschiedenis van de auto.

Tip #3: Durf je de aankoop van die ene auto toch niet aan? Wees niet bang om door te zoeken. Er zijn genoeg andere tweedehands auto’s en er zit ongetwijfeld een mooie auto voor jou tussen.

Veelgestelde vragen over de ontwikkeling en prijs van een tweedehands auto

Wat is een goede kilometerstand voor een tweedehands auto?

Het kopen van een goede tweedehands auto ligt niet alleen aan de kilometerstand van de auto. De waarde van de auto kan ook al wat meer zeggen over de kwaliteit, hoe langer de auto mee is gegaan, hoe groter de kans is dat het nog wat jaartjes mee gaat. Het is handig om ook de geschiedenis van de auto te achterhalen en naar het schadeverleden te kijken.

Hoeveel km heeft een tweedehands auto?

Als je gaat voor een gloednieuwe auto staat de kilometerstand vaak onder de 100 kilometer. Als je voor een tweedehands auto gaat, ligt de kilometerstand al stukken hoger. Hoe hoger, hoe meer de auto al heeft gereden. Dat kan gevolgen hebben voor onderhoudskosten of levensduur van de auto.

Bij hoeveel km van een auto is het verstandig om deze te kopen?

Dat ligt aan welke tweedehands auto je hebt gekozen. Zo moet je bijvoorbeeld kijken naar het bouwjaar en hoeveel kilometer er al op de teller staat om te bepalen of de kilometerstand gunstig is.

Hoeveel km kan een 2e hands auto nog rijden?

Dit verschilt per auto die je koopt. Sommige tweedehands auto’s kunnen stukken langer mee dan andere tweedehands auto’s. Dit kan liggen aan het merk van de auto en aan de onderhoudsgeschiedenis van de auto.

Hoeveel km mag een tweedehands auto hebben?

Dit hangt af van waar je naar op zoek bent. Als jij een auto wilt waarin je veel kunt rondrijden is het zeker praktisch om te gaan voor een auto waar de kilometerstand nog relatief laag is. Als jij alleen een 2e hands auto wilt om een kleine afstand naar werk te rijden of boodschappen te doen, hoeft het niet erg te zijn als de kilometerstand al wat hoger is.

Wat is een normale kilometerstand voor een tweedehands auto?

Dat verschilt per occasion met kilometerstand. Zo heb je voor benzine een gemiddelde van 12.500 kilometer per jaar, voor diesels 30.000 kilometer per jaar en voor elektrische auto’s 20.000 kilometer per jaar.

Op zoek naar de beste occasion voor jou?

Houd dan de kilometerstand van tweedehands auto’s in de gaten en bedenk of dit past bij jouw verwachte rijgedrag.

De prijs en populariteit van tweedehands auto’s

Inzicht in de marktcijfers van occasions.

2.008.222

Zoveel occasions zijn er van eigenaar gewisseld in 2021.

1.333.971

Verkoop van gebruikte auto’s door autobedrijven aan particulieren in 2021

1.205.000

Totale leasewagenpark van 2021

54%

Aandeel van elektrische auto’s op de leasemarkt.

Vind jouw tweedehands auto

Op zoek naar een goede occasion? Dan ben je bij auto.nl aan het juiste adres. Vergelijk het ruime aanbod en profiteer van de beste kwaliteit. Dankzij de vele filters voer je al je wensen in, zodat je alleen occasions ziet die bij jou passen. Gevonden wat je zocht? Dan koop je deze gewoon veilig online. Jouw nieuwe auto wordt vervolgens rijklaar thuis afgeleverd, waarna je nog 14 dagen bedenktijd hebt. BOVAG-garantie inbegrepen. Wat wil je nog meer?