Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Een auto kopen zonder rijbewijs: wat zijn de opties?

Je zou denken dat dit een erg logisch antwoord is. Om een auto te besturen moet je een rijbewijs hebben.
Maar kun je al wel een auto aanschaffen zonder dat je je rijbewijs hebt?

Heb je een rijbewijs nodig om een auto te kopen? 

Het belangrijkste startpunt van jouw zoektocht naar een auto, is natuurlijk of je deze mag kopen. Goed nieuws: je kunt een auto kopen zonder rijbewijs! Loop je dus die prachtige auto tegen het lijf waar je al van jongs af aan naar uitkijkt of erf je een auto: dan kun je deze op jouw naam zetten als je (nog) geen rijbewijs hebt. Zodra je op pad gaat om je eerste auto te kopen, moet je je kunnen legitimeren. Als jij je kan legitimeren met een paspoort of identiteitskaart kun je dus een auto kopen.

Een auto kopen zonder rijbewijs: Hoe oud moet je zijn?

Hoewel je dus een nieuwe of tweedehands auto kunt kopen zonder rijbewijs, zit er wel een addertje onder het gras. Je moet namelijk minimaal 18 jaar of ouder zijn om daadwerkelijk een auto te mogen kopen. Een auto is een enorme verantwoordelijkheid, waardoor de minimumleeftijd voor een zelfstandig rijbewijs 18 jaar is. Wanneer je 18 jaar bent, word je pas gezien als volwassen. Vanaf dit moment is het pas mogelijk om een auto op je eigen naam te zetten. Met rijbewijs mag je onder de 18 jaar wel rijden – weliswaar met een bestuurder naast je – en zonder rijbewijs moet je dus boven de 18 jaar zijn om een auto te kunnen kopen.

auto kopen zonder rijbewijs

Kan je ook een auto verzekeren zonder rijbewijs?

Wanneer je een auto koopt of erft zonder rijbewijs, gelden dezelfde regels als op het moment dat iemand met rijbewijs een auto zou kopen: je moet je kunnen legitimeren en een auto kunnen overschrijven. Het enige verschil is dat jij vervolgens niet zelf in de auto mag rijden zonder rijbewijs. Ook komt er een ander belangrijk punt om de hoek kijken: de verzekeringen. Zo moet je de wegenbelasting betalen en elk jaar verplicht een apk-keuring laten doen. 

Het is wel een stuk lastiger om een verzekering af te sluiten als je geen rijbewijs hebt. Er zijn een aantal situaties waarin dit zou kunnen gebeuren:
– Je hebt een auto geërfd en hebt nog geen rijbewijs
– Je rijbewijs is ingenomen of verlopen
– Je hebt een beperking waardoor je niet in staat bent een rijbewijs te halen

Benieuwd hoe het zit met belastingen op occasions? Lees meer over de belasting zoals btw en bpm op tweedehands auto’s.

Wat moet je doen wanneer verzekeren niet lukt? 

Als je bezig bent met een auto kopen zonder rijbewijs, ben je dus verplicht om deze te verzekeren. Maar wat als dat niet lukt? Dan zijn er gelukkig andere opties. Je hebt de mogelijkheid om je auto voor 1 tot 3 jaar te schorsen. De schorsing zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te voldoen aan de belastingen en verzekeringen. Tijdens de schorsing mag je uiteraard niet in de auto rijden.

Je kunt een schorsing aanvragen bij het RDW.
Houd wel rekening met de volgende punten:
– Je moet minimaal 18 jaar zijn.
– Het voertuig staat op jouw naam
– Zodra je een voortuig erft, moet het voertuig eerst worden overgeschreven naar de nieuwe eigenaar.

Wil je de schorsing opzeggen omdat je eindelijk mag gaan rijden? Dan kan dat ook via het RDW. Houd weer rekening met de volgende punten:
– Wanneer je de schorsing opzegt voor de schorsingsperiode, dan krijg je het geld dat je hier hebt ingestopt niet meer terug.
– Als je de schorsing beëindigt, moet je direct verzekeringen en wegenbelasting gaan betalen.
– Als de eigenaar van het voertuig is overleden, moet de erfgenaam de schorsingsperiode uitzitten, maar niet als hij of zij deze op zij of haar naam zet. 
Hoe zet ik een auto over op mijn naam?

De auto op jouw eigen naam overzetten heet ook wel overschrijven. Dit moet je doen als je een nieuwe auto hebt gekocht of een auto overneemt. Na het auto kopen zonder rijbewijs kun je deze op de volgende manieren op jouw naam laten zetten:
– Bij het RDW bij een servicebalie op locatie of online
– Via PostNL. Hier krijg je het eerste deel van de tenaamstellingscode. Het tweede deel krijg je via de post opgestuurd.

auto kopen zonder rijbewijs

Wat nou als ik schade oploop?

Als je geen rijbewijs hebt, is het natuurlijk niet de bedoeling dat jij een auto instapt en een stukje gaat rijden. Als je in een ongeluk komt of schade veroorzaakt, wordt dit helemaal niet vergoed door de verzekeringsmaatschappij. Je komt wel in aanmerking voor een vergoeding als de schade niet door jou is aangericht, bijvoorbeeld natuurlijke schade zoals storm of hagel, of wanneer iemand anders schade toebrengt aan jouw voertuig. Houd er wel rekening mee dat wanneer je een verzekeraar vindt die jouw auto zou willen verzekeren, je wel een hogere premie zal moeten betalen, omdat je geen rijbewijs in bezit hebt.

Veelgestelde vragen over een auto kopen zonder rijbewijs

Kan je een auto kopen zonder rijbewijs?

Ja, een auto kopen zonder rijbewijs is zeker een mogelijkheid. Je moet jezelf wel kunnen legitimeren met een paspoort of een identiteitskaart en je moet minimaal 18 jaar zijn om een auto zonder rijbewijs te kopen. Houd er wel rekening mee dat je te maken kunt krijgen met extra kosten, zoals de verzekeringen en belasting.

Klaar om een auto te kopen?

Kijk alvast rond in het ruime aanbod en vind de occasion die bij jou past.

De beste auto tweedehands kopen

Inzicht in de marktcijfers van verkoop en lease

2.008.222

Zoveel occasions zijn er van eigenaar gewisseld in 2021.

1.333.971

Verkoop van gebruikte auto’s door autobedrijven aan particulieren in 2021

1.205.000

Totale leasewagenpark van 2021

54%

Aandeel van elektrische auto’s op de leasemarkt.

Vind jouw occasion

Of je nu wel of geen rijbewijs hebt: een auto kopen of de mogelijkheden bekijken is geen slecht idee. Bij auto.nl vind en vergelijk je online een ruim aanbod van tweedehands auto’s. Van kleine stadsauto tot grote luxe droomauto. Wil je de auto kopen? Ook dat kan eenvoudig online. Jouw aankoop wordt rijklaar thuis bezorgd, waarna je nog 14 dagen bedenktijd hebt. Waar wacht je nog op?