Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Betalen van btw en bpm tweedehands auto: wat zijn de kosten?

Als je een auto koopt, moet je btw en bpm betalen. Toch?

Hoe zit het met belastingen als btw en bpm bij tweedehands auto’s?

Misschien heb je al een mooie tweedehands auto op het oog, misschien zit je nog in de oriënterende fase. In welke fase je je ook bevindt, voordat je een (occasion) auto koopt, is het goed om je in te lezen op de kosten die een auto met zich meebrengt, zoals onderhoud- en brandstofkosten. Ook met belastingen zoals btw en aanschafbelasting (bpm) moet je rekening houden. In de afgelopen jaren zijn de regels omtrent bpm en btw betalen over je (tweedehands) auto regelmatig veranderd. Dit maakt het soms verwarrend om door de bomen het bos te zien en te weten welke informatie op het internet juist is. Want bij de koop van welke auto betaal je bpm: tweedehands auto’s of alleen bij een nieuwe auto’s? En betaal je bij de verkoop van een tweedehands auto btw? Hoe zit dat met de btw bij een auto kopen als particulier? En hoe kun je de btw op een tweedehands auto berekenen? In dit artikel geven we je inzicht in de eventuele btw en bpm kosten die de aanschaf van een occasion auto met zich meebrengt.

Belastingen bij het particulier kopen van een tweedehands auto

Het kopen van een occasion auto is niet alleen een duurzamere optie, maar is vaak ook beter voor je portemonnee. Zo hoef je geen aanschafbelasting (bpm) te betalen wanneer je een tweedehands auto koopt in Nederland. Daarbij hoef je als je als particulier een tweedehands auto koopt bij een andere particulier ook geen btw te betalen. Je betaalt dan wel weer btw over je aankoop wanneer je dezelfde occasion auto bij een autobedrijf zou kopen. In dit geval geldt het standaard 21% btw-tarief. Dit zit inbegrepen bij de verkoopprijs van de auto.

Bpm bij het kopen van een nieuwe vs. een tweedehands auto

Goed nieuws: in de meest gevallen betaal je dus alleen bij nieuwe auto’s bpm, tweedehands auto’s vallen meestal buiten de aanschafbelasting. Een belangrijke uitzondering is dat je bij het importeren van een tweedehands auto wel bpm betaalt. Onder de kop ‘bpm bij een tweedehands auto importeren’ vertellen wij meer over de regels bij het importeren van een tweedehands auto.
Wat aanschafbelasting betreft, is een tweedehands auto kopen dus gunstiger dan het kopen van een nieuwe auto, aangezien je dan bijna altijd aanschafbelasting moet betalen. De enige uitzondering? Bij de aankoop van een nieuwe, volledig elektrische auto hoef je de komende jaren geen bpm te betalen. Dit heeft de Rijksoverheid ingesteld tot op zijn minst 2024 om elektrisch rijden aan te moedigen. 

Het bpm-tarief dat je over je personenauto moet betalen, wordt bepaald door hoeveel CO2 je uitstoot per kilometer. Deze uitstoot wordt geregistreerd door de RDW en wordt vermeld bij de keuringsgegevens van je nieuwe auto.

Bpm tweedehands auto importeren

Soms kom je voor een hele scherpe prijs een tweedehands auto tegen in het buitenland, zoals België of Duitsland. Dan kan het gunstig zijn deze te importeren naar Nederland om op de totale kosten te besparen. Let op: als je een tweedehands auto koopt in het buitenland en importeert naar Nederland betaal je wel aanschafkosten. Je betaalt deze kosten omdat de auto dan nog in het Nederlandse kentekenregister ingeschreven moet worden. Hoeveel bpm je in dit geval moet betalen, hangt af van het bpm-tarief, evenals van de bpm-korting die je krijgt over je tweedehands auto. Wil je de precieze bpm berekenen? Dan zijn daar online veel tools voor te vinden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een tweedehands auto kopen: hoe zit het met de btw? 

Of je wel of geen btw betaalt bij de aankoop van een occasion auto wordt bepaald door waar je de auto koopt. Er gelden andere regels voor de aankoop bij een particulier dan wanneer je de auto koopt bij een auto dealer. Je betaalt namelijk alleen btw over je aankoop als je deze doet bij een bedrijf. De btw tweedehands auto berekenen hoeft niet, dit is altijd de standaard 21%. De belastingdienst ziet een auto als tweedehands wanneer er meer dan 6 maanden zijn verstreken na de eerste inschrijving én er meer dan 6000 kilometer op de teller staat.  Heb je zelf een auto die je binnenkort wilt verkopen? Dan vraag je je misschien af of er bij de verkoop tweedehands auto btw-kosten komen kijken. Ook als verkoper betaal je bij het verkopen van je tweedehands auto geen btw, aangezien in deze situatie zowel de koper als de verkoper particulieren zijn en dus niet btw-plichtig zijn. 
Hopelijk hebben wij in dit artikel veel van je vragen beantwoord. Wil je meer inzicht in wat je allemaal nog moet regelen voordat je de aankoop doet? Lees dan onze checklist auto kopen zodat je niks vergeet. 

Nu online te bestellen op Auto.nl

Mazda MX-30

Deze Mazda MX-30 E-Skyactiv 143 First Edition is de perfecte elektrische auto voor als je op zoek bent naar onderscheidend elektrisch vermogen.
 
Hij is veilig en uitgebreid en zorgt ervoor dat je altijd comfortabel op je plek van bestemming aankomt.

Peugeot e-2008

Een volledig elektrische auto van Peugeot is niet zomaar een auto, het is een hele ervaring.
 
Deze auto wordt aangedreven door een krachtige motor, hij is voorzien van 16 inch lichtmetalen velgen, en door de connected drive services heb jij al je apps altijd bij de hand.

Toyota C-HR

Voor wie regelmatig langere afstanden wil afleggen zonder afhankelijk te zijn van laadpalen, is het goed om een hybride auto te overwegen.
 
Deze Toyota C-HR 1.8 Hybrid is comfortabel en tegelijkertijd zuinig met brandstof.

Volkswagen e-Up!

Volkswagen was een van de pioniers in de markt voor elektrische stadsauto’s door de lancering van de e-Up in 2013.

De e-Up is een interessante optie, want het is gewoon de bekende Volkswagen Up, maar dan elektrisch aangedreven.

Veelgestelde vragen over belasting en bpm bij een tweedehands auto

Hoeveel btw betaal je bij een tweedehands auto? 

Als je een tweedehands auto als particulier koopt van een andere particulier, hoef je geen btw over je aankoop te betalen. Koop je een tweedehands auto bij een autobedrijf, dan zit er  21% btw in de aankoopprijs meegerekend.

Moet ik bpm betalen op tweedehands auto?

Als je in Nederland een tweedehands auto koopt hoef je geen aankoopbelasting (bpm) te betalen. Je moet wel bpm betalen wanneer je een occasion auto in het buitenland hebt gekocht en deze importeert naar Nederland.

Klaar om jouw occasion te zoeken?

Bekijk het ruime aanbod op auto.nl en vind een occasion met gunstige belastingtarieven die bij jou past.

De beste auto tweedehands kopen

Inzicht in de marktcijfers van verkoop en lease

2.008.222

Zoveel occasions zijn er van eigenaar gewisseld in 2021.

1.333.971

Verkoop van gebruikte auto’s door autobedrijven aan particulieren in 2021

1.205.000

Totale leasewagenpark van 2021

54%

Aandeel van elektrische auto’s op de leasemarkt.

Op zoek naar een occasion?

Filter precies op jouw wensen en eisen vind een tweedehands auto die bij jou past. Op auto.nl vind je occasions van hoge kwaliteit en profiteer je van scherpe voorwaarden. Van een goede prijs tot 14 dagen bedenktijd en BOVAG-garantie. Vergelijk en koop vanaf je bank en je nieuwe auto wordt rijklaar thuis afgeleverd!