Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

4×4 Occasions: de voordelen, nadelen én onze top 5

De 4×4 occasion begint ook in Nederland steeds populairder te worden, maar waar moet je rekening mee houden bij de aankoop?

Alles over de 4WD auto

In de Verenigde Staten zijn vierwielaangedreven auto’s al lang een begrip. Vierwielaangedreven auto’s, ook wel 4×4’s of 4WD auto’s genoemd, zijn daar veelal geliefd dankzij de stabiele rijervaring die ze geven in verschillende weg- en weersomstandigheden. Ook in Nederland zijn 4×4 auto’s steeds vaker te zien op de weg. Omdat 4×4 auto’s vaak duurder zijn dan tweewielaangedreven auto’s, kan het zowel goedkoper als duurzamer zijn om te kijken naar 4×4 occasions. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen van 4×4 occasions op een rij en vind je tips voor de aankoop van dit type auto. Tot slot geven wij je onze top 5 veilige en zuinige 4×4 occasions. 

De voordelen van een 4×4 auto

Het grootste voordeel van een 4×4 auto zit ‘m in de naam: een vierwielaangedreven auto heeft vier wielen die aangestuurd worden door de motor. In tweewielaangedreven auto’s zijn dit er, je raadt het al, maar twee van de vier. Dit zorgt ervoor dat een 4×4 auto meer trekkracht heeft en daardoor stabieler rijdt. Hierdoor geeft een 4×4 je meer grip en controle in verschillende weg- en weersomstandigheden zoals sneeuw, rotsen en modder. Dit maakt een vierwielaangedreven auto dan ook ideaal voor mensen die graag met hun auto op avontuur gaan en van de strakke wegen af willen. Met een 4×4 kom je niet zomaar vast te zitten en glijd je ook niet zomaar uit. Dit maakt een auto met vierwielaandrijving vaak veiliger, ook wanneer je met bijvoorbeeld een caravan of aanhangwagen rijdt. 

4x4 auto kopen

De nadelen van een 4WD auto

Een vierwielaangedreven auto is dus de ideale compagnon voor roadtrips en off-road routes. Helaas zijn er ook wat nadelen verbonden aan een 4×4 auto kopen. Zo hebben deze auto’s vaak meer brandstof nodig en zijn ze hierom een stuk minder zuinig dan tweewielaangedreven auto’s. Daarnaast zijn autobanden van 4WD auto’s vaak sneller aan vervanging toe, wat je ook meer kost. Al met al zijn vierwielaangedreven auto’s geen goedkope auto’s om te kopen én om te onderhouden. 

Deze financiële last wordt al een stuk lichter als je ervoor kiest om tweedehands een 4×4 auto te kopen. Het kopen van een occasion wordt steeds vaker gedaan. Niet alleen omdat het de duurzamere keuze is, maar ook omdat je vaak minder betaalt aan belastingen, btw en bpm bij een tweedehands auto. Wil je graag een 4×4 auto kopen, maar tegelijkertijd het milieu en je portemonnee in gedachten houden? Dan raden wij je zeker aan om te kijken naar occasion 4×4 auto’s. Onderaan dit artikel vind je 5 waardevaste en veilige 4×4 occasions op een rij. 

4×4 occasion auto kopen: waar je op moet letten

Heb je een mooie 4×4 occasion op het oog? Dan zijn er nog een paar zaken om op te letten, zowel voor als na de aankoop. Als koper heb je een onderzoeksplicht bij het kopen van elke tweedehands auto: 4×4 auto’s vallen daar ook onder. Wij rijden daarom ook aan om bij een 4WD tweedehands auto te kijken naar de kilometerstand, een testrit te maken en een kentekencheck uit te voeren. Meer tips voor het kopen van een tweedehands auto kun je vinden in onze buying guide.

Bij een 4×4 auto kopen, hebben wij nog een paar extra tips. Zo raden wij aan om altijd de staat van de (reserve)banden te checken, evenals het luchtfilter. Daarnaast kan het wijs zijn om te controleren of alle delen van de 4×4 auto in kwestie nog verkocht worden en of deze prijzen de afgelopen jaren gestegen zijn. Op deze manier kom je bij de koop van een occasion 4WD niet voor verrassingen te staan. 

4x4 occasion
occasion 4x4

4×4 occasions: onze top 5

Er zijn honderden 4×4 auto’s te koop, wat het lastig kan maken om te weten welke tweedehands modellen goede keuzes zijn. De volgende vijf modellen zijn 4×4 occasion modellen die wij aanraden op basis van prijs en betrouwbaarheid als occasion. 

1. Dacia Duster
2.Suzuki Jimny
3. Mercedes-Benz G-Klasse
4. Skoda Kodiaq
5. Suzuki Vitara

Is de 4×4 occasion een goede keus voor jou?

Al met al is een 4×4 occasion de goede keus als je alle voordelen van een vierwielaangedreven auto wilt, maar het prijskaartje van een nieuwe 4×4 auto je minder aantrekt. Neem alle informatie over voordelen, nadelen en zaken als belasting mee en maak een weloverwogen keuze voor jouw 4×4 occasion. Ben je nog aan het twijfelen tussen een 4×4 auto of een stationswagen occasion? Lees dan meer over de stationwagen occasion voor een goede vergelijking.

4wd auto kopen

Veelgestelde vragen over 4×4 occasions

Wat is de beste 4×4 occasion?

Voorbeelden van zuinige 4×4 occasions zijn de Dacia Duster, Suzuki Jimny, Skoda Kodiaq en Suzuki Vitara. 

Wat is de goedkoopste 4×4? 

De goedkoopste 4×4 is momenteel de Dacia Duster. Deze is onder de €20.000 verkrijgbaar. 

Klaar voor een 4×4?

Ook tweedehands zijn er verschillende stoere terreinwagens te vinden.

De prijs en populariteit van tweedehands auto’s

Inzicht in de marktcijfers van occasions.

2.008.222

Zoveel occasions zijn er van eigenaar gewisseld in 2021.

1.333.971

Verkoop van gebruikte auto’s door autobedrijven aan particulieren in 2021

1.205.000

Totale leasewagenpark van 2021

54%

Aandeel van elektrische auto’s op de leasemarkt.

Vind jouw 4×4

Tweedehands 4×4 aanschaffen? Ook dat kan tegenwoordig eenvoudig online, bij auto.nl. Vergelijk alle modellen door gebruik te maken van de handige filtermogelijkheden. Overweeg, kies en betaal gewoon vanaf je bank. Jouw nieuwe auto wordt binnen 5 werkdagen na aankoop bij je thuisbezorgd, inclusief betrouwbare BOVAG-garantie.