Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Mobiliteitsbudget: welke services en mogelijkheden zijn er?

Steeds meer werkgevers kijken naar mogelijkheden om hun mobiliteit te verduurzamen. Zo is men steeds flexibeler als het gaat om thuiswerken, waardoor ondernemers gaan nadenken hoe zij hun werknemers tegemoet kunnen komen om die flexibiliteit te blijven bieden.

Zo kijken veel bedrijven naar het mobiliteitsbudget. Hiermee kan je als organisatie comfort, flexibiliteit, en duurzaamheid maximaliseren. In dit artikel lichten we de beste aanbieders van het mobiliteitsbudget voor je uit.

Wat heb je nodig voor het opstellen van je mobiliteitsbudget?

De meeste werknemers reizen voor hun werk. Zo moeten zij van en naar kantoor reizen, maar hebben ze soms ook afspraken buiten de deur. De kosten van deze reizen kun je via declaraties vergoeden, maar je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een mobiliteitsbudget. Door een mobiliteitsbudget in te zetten, kunnen je werknemers kiezen uit meerdere vervoerswijzen om te reizen, waardoor werknemers gestimuleerd worden om bijvoorbeeld eens een deelauto te gebruiken, het openbaar vervoer te nemen, of een scooter te huren. Op kosten van het bedrijf kunnen werknemers zodoende kiezen hoe ze het budget besteden.

Er zijn verschillende factoren waar je als bedrijf rekening mee moet houden bij het kiezen van het juiste mobiliteitsbudget.

 • Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar wat je nodig hebt. Werknemers vinden het namelijk belangrijk dat ze veel mogelijkheden hebben om te reizen, wat makkelijk te vinden is op één plek, zoals een app.
 • Ook is het van belang dat werknemers gemakkelijk hun ritten kunnen invoeren, zodat er geen tijd verloren gaat aan allerlei administratieve taken, doordat zij gebruik maken van vele verschillende vormen van mobiliteit.
 • Bedenk daarnaast hoe hoog het mobiliteitsbudget moet zijn. Bied je daarbij werknemers, net zoals met hun leaseauto’s, de mogelijkheid om privéritten te registreren?
 • Welke vormen van mobiliteit worden gedekt door het budget? Als mkb’er zou je bijvoorbeeld meer baat kunnen hebben bij de mogelijkheid om op de elektrische fiets te komen, terwijl grotere organisaties wellicht liever met deelauto’s willen werken.

Om jou te helpen met het invullen van je mobiliteitsbudget, hebben we hieronder drie van onze favoriete aanbieders uitgelicht.

Onze 3 favorieten

Bekijk testresultaten
Testresultaten

Reisbalans kan jou enorm helpen bij het inrichten van je mobiliteitsbudget. Zo denkt Reisbalans met je mee over hoe je op verschillende manieren jouw mobiliteitsbudget in kunt delen. Denk hierbij aan vast of variabel en de verdeling van doelen (werk-gerelateerd vs. privé). Of misschien wil jij wel een apart budget speciaal voor brandstof.

Daarnaast kan er per medewerker worden vastgesteld welke budgetten waaraan uitgegeven worden, wat vervolgens allemaal goed inzichtelijk is via de app. Indien gewenst, kan ook een tankpas en/of mobiliteitskaart worden toegevoegd om te koppelen aan medewerkers.

 • Met mobiliteitskaart en/of tankpas
 • Uiteenlopend aanbod
 • Inzichtelijke app voor werknemers
 • Alle gegevens per medewerker op één plek
 • Met name grote organisaties als klant
Bekijk testresultaten
Testresultaten


De mobiliteitskaart van Driven kun je eenvoudig afstemmen op het door jou gekozen mobiliteitsbudget. Daarnaast kun je middels de handige mobiliteitsscan goed inzichtelijk krijgen op welke manier jij als organisatie de mobiliteit hebt ingericht en wat daarin te verbeteren valt. Op die manier kun je, aan de hand van de inzichten van Driven, het mobiliteitsbudget beter inrichten. Je kunt deze scan zelf, of met behulp van een expert, uitvoeren, door zo veel mogelijk vragen te beantwoorden. Driven brengt een adviesrapport uit, waarmee jij kunt bepalen op welke manier je de mobiliteit kunt verduurzamen en dus hoe je het mobiliteitsbudget kunt inzetten.

 • Inclusief mobiliteitspas
 • App voor werknemers
 • Eén partner, één factuur
 • Jaarlijkse check van mobiliteit
 • Flexibele looptijden
 • Speciaal voor mkb
  Bekijk testresultaten
  Testresultaten


  Freddi is het perfecte platform voor bedrijven die op zoek zijn naar een plek waar zij al hun ritten kunnen registreren. In de handige app van Freddi kunnen werknemers hun ritten, die gemeten worden met GPS, meteen registreren en declareren. Door dit te combineren met een mobiliteitsbudget, kun je werknemers op hele snelle wijze voorzien van passende vergoedingen.

  • Gratis proefperiode
  • Dashboard voor werkgevers
  • App voor werknemers 
  • Biedt opties voor hybride werken
  • Biedt geen mobiliteitspas
  • Maatwerk niet mogelijk

  Het nut van een mobiliteitsbudget

  Met het mobiliteitsbudget stel jij jouw werknemers in staat om te kunnen kiezen uit verschillende vormen van vervoer, in plaats van toegang te hebben tot één manier van vervoer met een vaste maandelijkse vergoeding. Zakelijke mobiliteit is een belangrijk topic, en met een mobiliteitsbudget kunnen werknemers ervoor kiezen om bijvoorbeeld te reizen met behulp van deelauto’s, maar kunnen ze ook de elektrische fiets nemen of een scooter huren. Zo worden werknemers gestimuleerd om duurzamer om te gaan met hun ritten en verduurzaam je dus als organisatie. Tegenwoordig kun je het budget ook dit steeds vaker combineren met mobiliteitskaarten, zodat de implementatie nog eenvoudiger verloopt.

  Door gebruik te maken van een mobiliteitsbudget, voelen je werknemers de flexibiliteit en kan eenieder zijn of haar vervoermiddel, op basis van eigen behoeften, kiezen. Aangezien iedereen een ander gebruikersprofiel, voorkeuren, en leefpatroon heeft, is het belangrijk om hier als bedrijf rekening mee te houden. We zien sinds Covid-19 dat mensen nog altijd veel vanuit huis of hybride werken, en het is dan ook verstandig om hier rekening mee te houden op het gebied van mobiliteit.

  Past een mobiliteitsbudget toch niet helemaal bij jouw organisatie, en overweeg je bijvoorbeeld elektrische lease- of deelauto’s? Bekijk dan eens onze pagina over zakelijke laadpassen.

  Meer weten?

  Het is voor steeds meer organisaties belangrijk om goed bij te houden hoe ze duurzaamheid binnen hun organisatie kunnen verbeteren. Veel bedrijven doen dit tegenwoordig dan ook op het gebied van mobiliteit, en het mobiliteitsbudget kan een flinke stap in de goede richting betekenen. Wil je meer weten over hoe je mobiliteit binnen je organisatie kunt verduurzamen? Lees dan meer van onze artikelen over mobiliteit.