Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

E-bike verzekeringen, wat zijn de kosten en plichten?

Net zoals dat je een verzekering kan afsluiten voor je auto, motor, scooter, brommer en snorfiets, kan je ook voor je fiets een verzekering afsluiten. Het is altijd handig om goed verzekerd te zijn tegen diefstal, schade of wanneer je pech hebt met je fiets. In dit artikel lees je meer over het wel of niet verzekeren, pech hulp, verschillende abonnementen en meer.

Toch verzekeren?

Ben je op zoek naar een verzekering voor je elektrische fiets of twijfel je of je wel of niet je fiets moet verzekeren? Voor e-bikes die onder de 25 kilometer per uur kunnen behalen, is het volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen – ook wel WAM genoemd – niet verplicht om je fiets te verzekeren. Toch is het verstandig als je je e-bike verzekert. De tweewielers zijn kostbaar. Zeker in de grotere steden is de kans groot dat je fiets wordt gestolen.

Wel of niet je fiets verzekeren?

Je kan jezelf afvragen: is het wel de moeite waard om een verzekering af te sluiten voor je fiets? Als je veel op pad bent met je fiets of als je je fiets vaak op openbare plekken neerzet, bijvoorbeeld in de stad, dan is het zeker handig om een fietsverzekering af te sluiten. Fietsendieven zijn het meest actief in winkelgebieden en rondom stations. Vaak wordt er gezegd dat één incident al duurder is dan een volledige jaarpremie voor een verzekering. Je hebt de keuze uit verschillende aanbieders en looptijden voor een verzekering. Heb je een verzekering afgesloten met een doorlopende polis? Dan kan je dit na een jaar elke maand opzeggen.

E-bike verzekering

Het grootste en belangrijkste verschil tussen een ‘normale’ fietsverzekering en een E-bike verzekering, is dat eventuele schade aan de accu ook gedekt is. Het duurste onderdeel van je elektrische fiets is dan ook je accu. , De nieuwprijs van een fietsaccu hangt af van het type dat past bij het soort e-bike. Je kan rekening houden met een prijs die ligt tussen de 200 euro en 800 euro. Je kan gemakkelijk online of bij de fietsspecialist erachter komen hoe duur je type accu is en/of deze eenvoudig te verkrijgen is. Bij verschillende verzekeraars wordt er elke maand 1,5% van de accu waarde afgeschreven. Lees je voordat je een e-bike verzekering wilt afsluiten goed in. Elke verzekering is weer anders. Het is dus belangrijk dat je zoveel mogelijk risico dekt.

Pech hulp

Pech hulp voor een elektrische fiets kan je goed vergelijken met pech hulp voor een auto. Als je pech hebt onderweg, bel je de aanbieder van pech hulp. Afhankelijk van de verzekering die je afsluit, heb je recht op een onderhoudsbeurt of een rit naar huis als je e-bike niet meer te maken valt. . Alle fietsverzekeraars voor e-bikes, behalve Klaverblad, bieden pechhulpservice aan, Dit is zowel standaard als optioneel. Uiteraard geldt dit alleen als de pech per ongeluk gebeurt. Dus met een half volle accu op stap gaan die dan vervolgens leeg raakt, valt niet onder pech hulp. Let wel: de kans op pech hulp is erg klein.

Overzicht van pechverzekeringen

 • Hema: optioneel voor € 1 per maand.
 • Inshared: optioneel voor € 1 per maand.
 • Kingpolis: standaard bij de dekking Casco Compleet.
 • Qover: standaard bij zowel de diefstal als de allrisk-dekking.
 • Unigarant: optioneel voor € 1 per maand.
 • Univé: standaard voor e-bikes.
 • ZLM: standaard, sinds begin 2022.
 • Allianz Global Assistance: optioneel voor € 1,25 per maand.
 • Anker Verzekeringen: optioneel voor € 10 per jaar.
 • ANWB: online optioneel via de ANWB Fietspas à € 32 per jaar (eerste jaar € 20), bij de fietsenwinkel of met een Blijven Fietsen Verzekering standaard inbegrepen.
 • Centraal Beheer en Interpolis: standaard, sinds begin 2022.
 • Enra: standaard bij de cascodekking van Enra Optimaal, los af te sluiten bij de fietsenwinkel.

Abonnement van Kingpolis

Het Fiets Serviceabonnement van de verzekeraar Kingpolis, verschilt het meeste met een abonnement voor normale fietsen. Dit komt doordat de verzekering veel meer biedt qua service. Denk aan het kunnen krijgen van een leenfiets, hulpverlening als je pech hebt en een winterbeurt met een haalservice en brengservice. Dit pakket kost dan wel wat, maar je krijgt er ook weer veel voor terug.

GPS- techniek voor E-bikes

Het laatste wapen dat is ontworpen door de fietsbranche tegen diefstal, is de track & trace functie. Je ziet dan ook steeds vaker elektrische fietsen die beschikken over een chip met track en trace. Deze track en trace functie heeft een gps-verbinding. Dankzij deze techniek wordt tegenwoordig zo’n 2/3 van alle gestolen elektrische fietsen, toch weer teruggevonden. Dit is ook wel nodig gezien de opmars in het aantal gestolen e-bikes. Verzekeraars van e-bikes verwachten dat er steeds meer fietsen worden teruggevonden dankzij de track en trace functie met GPS.

Zit de GPS-techniek niet standaard op je e-bike geïnstalleerd? Het is ook mogelijk om bij de fietsenmaker een GPS-systeem te laten inbouwen. Deze tracker heeft een prijs van ongeveer 179 euro. Het is mogelijk om via een app op je smartphone je e-bike te volgen.

Track & Trace gewaardeerd door verzekeraars


De eerste verzekeraar met de track en trace functie, was Enra. Deze heeft speciale tarieven voor e-bikes van de fietsenmerken Sparta en Batavus. Deze elektrische fietsen hebben al de gps-techniek ingebouwd. Het is dus niet nodig om apart hiervoor naar je fietsenmaker te gaan. Ook heeft Enra een samenwerking met de merken DutchID, Gazelle en Qwiq.

Niet alleen Enra, maar ook ANWB is begonnen in 2018 met een concurrerend systeem genaamd “Blijven fietsen verzekering”. Hiermee krijg je je gestolen fiets gegarandeerd binnen 48 uur terug, mocht deze gestolen zijn. Verzekeraar Kingpolis is er mee aan de slag gegaan en geeft 20% premiekorting als je een door een verzekeraar erkend tracking systeem geplaatst wordt op je e-bike. Daarnaast geeft Allianz Global Assistance korting op de premie als een fiets diefstaldekking en een track & trace-systeem hebben.

De kosten van een fietsverzekering

Wil je een verzekering afsluiten voor je e-bike? De gemiddeld genomen beginnende kosten is tussen de € 2.50 en € 3.50 bij verzekeraars. Dit is natuurlijk afhankelijk bij welke verzekeraar je de verzekering afsluit en ook voor welk pakket je gekozen hebt. Woon je in een stad? Dan valt de premie ook hoger uit dan dat je in bijvoorbeeld een dorp woont. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de prijs van het abonnement per maand, per jaar of per kwartaal is.

Verzekering verplicht?

Voor e-bikes geldt er geen WA-verzekering, ook al valt de e-bike volgens de WAM (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) in de categorie van motorrijtuigen. De verzekeraars hebben besloten om de dekking van de elektrische fiets onder de AVP (Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren) te laten vallen. Bijna elke Nederlander heeft een AVP, maar dit is niet verplicht.

Dit in tegenstelling tot de speed pedelecs, de nog snellere e-bikes. Deze snellere variant van de e-bikes, kan snelheden behalen tot wel 45 kilometer per uur. Daarvoor is een WA-verzekering wel verplicht. Naast de verzekering, gelden er voor deze speed pedelec extra regels zoals het verplicht dragen van een helm.

Verzekeren van Speed Pedelec

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering – ook wel WA genoemd – is verplicht voor de speed pedelecs. De reden hiervoor is dat deze variant wordt gezien als een bromfiets. Benieuwd naar de verzekeringen van de speed pedelec? We leggen alle verzekeringen en de daar bij horende kosten voor je uit!

Verzekeren
ONZE PARTNER

Elektrische fiets kopen? Bij Decathlon vind je een uitgebreid assortiment.

Altijd voor een scherpe prijs.

Ben je er al uit?

Of je nu op zoek bent naar meer informatie over Elops fietsen in het algemeen, of al weet dat je voor het minder bekende ADO model wilt gaan:
Decathlon helpt je op weg.